Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Her er stedene hvor stjernekokkene spiser

Tekst
Anbefalingene i «Where Chefs Eat» spenner fra vietnamesiske Hai Café i Oslo sentrum (valgt av Björn Svensson) til gastropalasset L'Ambroisie i Paris.

Anbefalingene i «Where Chefs Eat» spenner fra vietnamesiske Hai Café i Oslo sentrum (valgt av Björn Svensson) til gastropalasset L'Ambroisie i Paris.

Dette er reiseguiden for de over gjennomsnittet matinteresserte.

Hvor spiser Fat Duck-trollmannen Heston Blumenthal helst frokost? Hvilken restaurant skulle Ferran Adriá fra El Bulli ønske han hadde åpnet? Hva slags mat vil Noma-sjef René Redzepi reise til Frankrike for å spise?

I den 704 sider tykke boken «Where Chefs Eat» har disse tre og rundt 400 andre kokker plukket ut spisestedene de gjerne besøker, fra Dublin til Durban.

Sympatisk nok anbefaler de ikke hovedsakelig superstedene med måneders venteliste og infarktpåførende priser, selv om de også er med. Kategoriene inkluderer derimot både frokost, nattmat, lokale favoritter og gode steder å spise billig.

Burgere i Brugge. Utvalget i boken er ikke nødvendigvis utfyllende eller representativt for hver by eller hver verdensdel. Det er også fordelen – valgene er mer overraskende her enn i for eksempel Michelin-guidene.

Av samme grunn er nok likevel boken bedre egnet for folk som trenger nye steder å gå i byer de har besøkt før, enn som guide for førstegangsreisende.

En kreolsk kafé i Kapp Verde? Det er med. Hva med en sildevogn i Stockholm? Joda, Mathias Dahlgren, som har fått to pluss én Michelin-stjerne for sine to restauranter, snakker varmt om Strömmingsvagnen på Södermalm. Her er gourmetfavoritten D.O.M. i São Paulo (åtte anbefalinger) og burgersjappa Frituur Rakontiki i Brugge (anbefalt av Filip Claeys fra tostjerneren De Jonk man).

Norge representeres av Esben Holmboe Bang fra Maaemo , Steffen Hansen fra Grefsenkollen , Bocuse d’Or-vinner Geir Skeie og Björn Svensson fra Oscarsgate . De har plukket alt fra Her er Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll til Fenaknoken i Oslo sentrum, i tillegg til et knippe tungvektere i andre land. Hver kokk er presentert med en liten cv, så leserne kan vurdere selv om deres smak er til å stole på.

Krøll i korrekturen. Som vanlig fra forlaget Phaidon er denne boken lekkert designet.

Dessverre har ikke forlaget lagt like mye krefter i korrekturen. I tillegg til rene stavefeil, som det er en hel del av, hevdes det for eksempel at Alex Sushi åpnet i Oslo i 2011 (det rette er 2002). Slikt svekker også leserens tillit til opplysningene om byer der man ikke er lommekjent.

Det virker også ganske tilfeldig hvilke spisesteder som har fått et lite essay og hvilke som bare presenteres med stikkord.

Alle guider sliter med at informasjon kan bli utdatert. I vårt nærområde springer det en i øynene at både Oscarsgate i Oslo og Nimb Louise i København har stengt for godt før boken kom fra trykkeriet.

En liten internettsjekk er altså å anbefale før kofferten pakkes.

Fasit. Hva velger så tre av verdens beste kokker? Heston Blumenthal foretrekker frokost på The Wolseley i London, i likhet med 24 andre (et sted der undertegnede gjerne styrker seg på eggs benedict og bloody mary). Ferran Adriá vil sende leserne til Bras i landlige Laguiole sør i Frankrike, som én av 29. Og René Redzepi er en av et dusin som gjerne reiser til Paris for å få oppdatert bistromat på Le Chateaubriand.

Én ting er sikkert: Ingen skal trenge å spise noe kjedelig med dette reisefølget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.