Fettforbrenningsfart

Tekst

Fett forbrennes best ved å holde tempoet nede og trene på lav og moderat intensitet.

Fakta:

Kom i form med Johan Kaggestad (70)

Med dette tiukersprogrammet kommer du deg opp av sofaen og i form – uten å bli skadet. Kaggestad trente Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. I dag holder han foredrag, skriver bøker og er ekspertkommentator.

Kom i form uke 6: Ernæring

En skulle kanskje tro at jo hardere en trener, dess mer fett renner av. Men den gang ei.

– Ved trening i pratefart er fettet det viktigste drivstoffet. Kjører du på, er det karbohydratene, kroppens hurtige høyoktankilde, som forbrennes, sier Johan Kaggestad.

Kaggestad har liten tro på lavkarbodietter, særlig for folk som ønsker å komme i form. Kroppen trenger tre typer mat: karbohydrater, fett og proteiner. Karbohydratene som finnes i korn, poteter og grønnsaker, omdannes til glykogen i kroppen, og er viktige å få i seg før trening.

– Hvis du skal trene rett etter jobb, vil jeg anbefale å spise en god lunsj og ikke glemme å ha et par brødskiver i bakhånd etter treningen. Da slipper du å gå tom underveis, og kan fylle på med energi etter økten, slik at restitusjonen går kjappere og blodsukkernivået blir raskere normalt, sier Kaggestad.

Å spise jevnt og smått er bra, det holder maskineriet i gang. Og det er hva du spiser, ikke treningen, som i stor grad avgjør vekten.

Men, og det er et «men»: Jo eldre du blir, dess dårligere blir forbrenningen. Regnestykket med kalorier inn, aktivitet og følgelig kalorier ut, er fortsatt det som gjelder.

– Japanerne sier gjerne at de spiser seg 80 prosent mett, og jeg tror det kan være et råd å følge også her hjemme. De fleste spiser for mye, sier Johan Kaggestad.

Fakta: Treningsforslag uke 6

Dag 1
A. 5 min rask gange.  
B. 10 min avvekslende gange/jogg.
C. Avvekslende løp 2 min/gange 2 min. Gjenta 6 ganger.
D. 10 min vekslende gange.

Dag 2
30–35 min vekslende gange/jogg. Velg lengde på dragene etter hvordan du føler deg.

Dag 3
A. 10 min rask gange.
B. 4 min vekslende gange 30 sek/løp 30 sek.
C. 3 min rask gange.
D. Fartslek: 1-2-3-4 min løp, med rask gange i samme lengde som løpedragene.
E. 5 min rask gange.

Dag 4
1 time rask gange.

OBS! Kaggestad anbefaler i tillegg lett styrke- og bevegelighetstrening tre ganger per uke. For eksempel: Sit-ups, armhevninger med knærne i bakken, ligg på magen og hev brystkassen (ryggtrening), knebøy med 90 grader mellom legg og lår (bli der i noen sekunder). Repetisjoner: 10.

Fakta: Visste du at

▶ Dagens 15-åringer veier i snitt åtte kilo mer enn sine jevnaldrende i 1968.
▶ Kenyanske løpere har et kosthold som ligger under Verdens helseorganisasjons anbefalte grense for daglig inntak av næring og mineraler.
▶ Myten om at en bør drikke mye under aktivitet står for fall. Ifølge løpeprofessor Tim Noakes kan for mye drikke i verste fall føre til overhydrering med døden til følge. Drikk når du er tørst, ikke hør på sportsdrikkindustrien, er hans råd.

Gikk du glipp av de første ukene av «Kom i form»? Les de her:
Kom i form uke 5: Motivasjon
Kom i form uke 4: Intensiteter
Kom i form uke 3: Hold igjen
Kom i form uke 2: Variasjon
Kom i form uke 1: Aktivitet og hvile

Se også:
NY SERIE: Eyvind Hellstrøms franske favoritter. Først ute er østers.

SKIGUIDEN: La Grave i de franske alpene er en moderne skiklassiker.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner