Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Det å være en ensom påfugl i en by der dette ikke betyr noe, kan få fjærpryden til å falme

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Men Cornelius Jakhelln gir ikke opp sin fargerike kleshistorie av den grunn.

– Det å være en ung, eksentrisk poet som gikk kledd i dresser fra 70-tallet og svart hatt à la en begravelsesagent – i Kristiansand tidlig på 90-tallet – det lå det nok mye stolthet og sårbarhet i, forklarer Cornelius Jakhelln.

– Omtrent 25 år senere er ikke den følelsen like påtagelig. Det handler nok helt sikkert like mye om den erfaringen andre har med en, som den erfaringen man selv har fått.

Forfatteren og musikeren hadde knapt lagt puberteten bak seg før han falt inn i det stilmessige universet han siden er forblitt i. Bare ved ett tilfelle siden har han virkelig forsøkt å passe inn.

– Før et slektstreff i Bodø klippet jeg håret kort, barberte meg og kjøpte en speilfløyelsjakke fra Bertoni. Under middagen sa en eldre mann i familien likevel: «Nei, se der! Du liker å skille deg ut, du!» Det var altså et helt forgjeves forsøk på å passe inn. Etter det la jeg den ballen død.

Fakta: Cornelius Jakhelln

Forfatter og musiker

Stiltips: – Øv deg på å bruke nye, uvante plagg hjemme. Sakte, men sikkert venner du deg til det, og kan møte verden ikledd dem.

De 30 dressene og 50 skjortene i skapet hans er gjerne kjøpt på Galeries Lafayette i Paris, i vintagebutikker i Berlin, på markeder i Roma, eller så er de arvet fra familiemedlemmer – eksempelvis bestefarens gamle hatt i dette antrekket. Den vintage draktjakken er for øvrig av merket steinalder, mens lederhosen er kjøpt i München. Antrekkene han velger forteller om humøret han fikk servert den dagen.

De seneste 13 årene har forfatteren hatt adresse i Berlin, men pendler nå mellom Kristiansand og den tyske byen.

– Jeg tenker litt på Berlin som et Oslo på sosiale steroider. Det er en ekstremt tolerant by, og man må legge pedalen i bånn for å sjokkere.

Kristiansand har i så måte ikke endret seg nevneverdig.

– Det å være en ensom påfugl i en by der dette ikke betyr noe, kan få fjærpryden til å falme. Men jeg skal kjempe for å fortsette som jeg alltid har gjort.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.