Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Byråd Inga Marte Thorkildsen har måttet forsvare retten til å pynte seg

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Da jeg var liten, fantes det et innringerprogram på radioen som het «Hei», der man skulle fortelle hva man ønsket seg. «En ballettkjole og kniv», sa jeg.

– Da jeg var liten, fantes det et innringerprogram på radioen som het «Hei», der man skulle fortelle hva man ønsket seg. «En ballettkjole og kniv», sa jeg. På det tidspunktet ville jeg nemlig bli ballettdanser og jeger, sier Inga Marte Thorkildsen (42).

– Det er faktisk ganske talende for hvordan jeg er fremdeles. Opptatt av å pynte meg, men samtidig relativt hardtslående.

De siste 20 årene har hun brukt sitt engasjerte vesen til å kjempe politisk for sosiale rettigheter, tidligere som minister og stortingsrepresentant, nå som byråd. Hennes forkjærlighet for kjoler og daglige omgang med leppestift og maskara har ikke alltid falt i like god jord.

Fakta: Inga Marte Thorkildsen

Byråd for oppvekst og kunnskap

Stiltips:
– Unngå å kjøpe klær du er i tvil om. Her går jeg i baret selv gang på gang, så; ikke gjør som jeg gjør!

– Da jeg ble kvinnepolitisk leder i SV, på slutten av 90-tallet, var det mange som reagerte på at jeg var opptatt av slikt. Men jeg mener jo det ene ikke trenger å utelukke det andre.

Selv sykler hun til jobben enten det er snøføyke eller hetebølge, og garderobens viktigste kriterium er derfor at klærne tåler en støyt. Resultatet er en symbiose av hennes fargerike, feminine side, og den som elsker høy hastighet og litt leven – her i form av en vintage kjole, frakk fra H&M og vintage støvletter.

Å skulle figurere på tv er en annen og mer kinkig historie.

– I en alvorlig tv-debatt en gang stilte jeg i en grønn kjole, med håret i hestehale. Da fikk jeg beskjed i etterkant av en kommunikasjonsrådgiver om at det ikke var så lurt. For å signalisere makt, burde jeg valgt en jakke og slått ut håret. Sånt synes jeg er fryktelig irriterende å skulle forholde seg til.

Opplever du at det er annerledes for damer og menn det der?

– Altså, vi skal ikke glemme gamle Jørgen Kosmo som troppet opp i beige dress på Nato-toppmøtet. De slipper ikke unna med absolutt alt de heller.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.