Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Man skal kunne gå i sølen med designersko

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Kunstner Marthe Ramm Fortun elsker designerplagg. Men de må tåle en støyt.

– Jeg tiltrekkes av ting som minner meg om viktige øyeblikk i stilhistorien, tidløse plagg eller sko som har noe avantgardistisk ved seg, forteller Marthe Ramm Fortun (40), som tidvis har kalt både New York, Brussel og Oslo hjem.

Fakta: Marthe Ramm Fortun

Kunstner

Stiltips:

– Ikke være redd for rot og kaos. Det kan gi deg de mest uventede kombinasjoner.

Kunstneren arbeider i grenselandet mellom skulptur og performance.

– Jeg vokste opp med moren min som ikke hadde god råd, men upåklagelig stilsans. Hun gikk alltid i bruktbutikker og på salg. «70 prosent salg» er mitt mellomnavn.

«Orden», derimot, kunne aldri vært hennes mellomnavn. Klesskapet er et mikrokosmos av klær, ting fra performancer og datterens leker. Flere silkebluser og t-skjorter er skriblet på med tusj av kunstnervennen Kasper Bosmans.

– Jeg er veldig distré og mister mye. Men jeg tror det man mister, sirkuleres videre i form av at noen finner og bruker det. Og alt må tåle en støyt. Man skal kunne gå i sølen med designersko.

Et par semskede mørkeblå Prada-sko kjøpt på salg, har blant annet fått hard medfart i performance etter performance, klatrende over nettinggjerder. Skoene her er imidlertid fra Martin Margiela – og kjøpt brukt. Kjolen fikk hun i gave av en venn, designet av en ung Antwerpen-designer kalt Katrien Van Hecke, og ørepynten er fra den norske designeren Michael Olestad.

– Klær er en måte å ha med seg historien sin på. Samtidig kan de fortelle om fremtiden. Ting man har fått fra folk man en gang elsket. Og nye former som bryter med tradisjonene.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.