Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kulturhistorikeren mikser 1940-tallet med slips

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Jeg får mange hyggelige komplimenter fra eldre damer.

– Jeg kjøpte mitt første slips som elleveåring. Min første vest handlet jeg tre år senere. Dette var i 1988, og ingen andre i klassen hadde på seg noe lignende, forteller Mona Skaaraas (44).

– Det stoppet ikke meg. Jeg hadde det på meg på hver fredagsdisco.

Tre tiår senere er slips og vest fortsatt en selvfølgelig del av hverdagsgarderoben. Men nå i kombinasjon med hennes nye stilforelskelse: 1940-tallet.

Fakta: Mona Skaaraas

Kulturhistoriker og seniorkonsulent hos Forskningsrådet

– Stil handler om personlighet, om å føle seg vel, ikke om hva som er trendy.

– Stilen da hadde noe nøkternt over seg som appellerer til meg. Klærne ble mer praktiske og formelle, ettersom kvinner plutselig måtte ut i arbeid under krigen. Som kulturhistoriker synes jeg det er spennende at samfunnet kan påvirke moten så sterkt. 40-tallssnittet er også mye mer flatterende for damer med litt former enn det dagens mote er, sier Skaaraas, som deler hvert eneste antrekk med sine retroglade følgere via Instagram-kontoen @badhairgoodshoes.

Her har hun på seg en skjorte og vest fra UFF, et slips fra loppemarkedet til datterens korps, bukser fra Vivienne on Holloway i London og sko fra Skomaker Dagestad.

Fascinasjonen for 1940-tallet har gjort at hatter, brosjer og finurlige frisyrer også er blitt en del av pakken, og Skaaraas er den første til å innrømme at hun er en skikkelig «jåledame».

At hun jobber i Forskningsrådet med fokusområdene næringsliv og teknologi er kanskje ikke helt innlysende.

– Altså, jeg skriker jo ikke akkurat av byråkrati.

– Stilen forteller likevel om andre sider ved meg. Og jeg får mange hyggelige komplimenter fra eldre damer, som ser sin egen ungdom i min stil. Det er fint.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.