Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg er klar over at jeg som en svart person gjør folk mindre redde og nervøse dersom jeg ser ordentlig ut

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Derfor går komiker Zane Khan stort sett alltid i dress.

– Som tiåring var jeg bedt i barnebursdag til en kompis på østkanten. Selv bodde jeg på Bekkestua. Alle de andre møtte opp i relativt vanlige klær, mens jeg kom i full dress. De begynte å kalle meg «Mr. President» på tull, og det holdt de på med de neste ti årene, altså, sier Zane Khan (32).

Før familien Khan fløy nordover, drev moren egne moteforretninger rundt om i Gambia, og arrangerte årlige motevisninger. Wolloffolket, som familien er en del av, er ifølge Khan ekstremt opptatt av å se bra ut.

– Det å skulle gå ut døren i noe som var ustrøket, hullete eller skittent kom ikke på tale. Man skal se anstendig ut. Det ligger dypt i wollofkulturen.

De pyntede, ordentlige elementene preger stilen hans også i dag. Med tydelige african dandy-vibber sjonglerer han gjerne med flere farger i ett og samme antrekk. For Khan er stil noe man investerer i sakte, men sikkert, med kostbare plagg av kvalitet som passer sammen.

Fakta: Zane Khan

Komiker

Stiltips: – Våg mer. Ha tillit til deg selv og det du synes er kult.

For anledningen har han valgt en dress og skjorte fra My Alter Ego, genser fra Ron Dorff, klokke fra Nixon, sko fra Tods og et armbånd han har fått av moren.

– Jeg er klar over at jeg som en svart person gjør folk mindre redde og nervøse dersom jeg ser ordentlig ut, sier han.

– Det er kanskje rart å si det såpass direkte, men det finnes absolutt fordommer knyttet til mørkhudede i typiske «gangster-klær». Når jeg skal shoppe i finere strøk i Oslo, er dette noe jeg er oppmerksom på. Det handler om hvordan jeg ønsker å bli behandlet, og om de tror jeg er der for å stjele eller å kjøpe. Og jeg ville for eksempel aldri gått i en hettegenser ute sent om kvelden, fordi det kan vekke feil assosiasjoner hos folk. Det er noe jeg må forholde meg til hele tiden. Sånn er det bare.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.