Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse dørmattene er laget av resirkulert plast

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kristine Five Melværs nye serie for Heymat.

– Jeg designer for hverdagsritualer. Det å tre over dørstokken, fra offentlig til privat sone, er et av disse – og jeg ville understreke overgangen med motiver som kan inspirere til ro og tilstedeværelse, sier Kristine Five Melvær.

I 2015 sto hun bak den første kolleksjonen til den norske dørmatteprodusenten Heymat. Siden har de samarbeidet jevnlig. Nå har hun designet en monokrom serie matter med luv laget av 100 prosent resirkulert plast.

Heymat viste meg en helt ny kvalitet som er konstruert for utendørs bruk, men også kan brukes inne, sier Five Melvær.

– Den har en tekstur og materialitet som gjør en enda bedre jobb enn før.

Den nye serien har tre ulike motiver: Den sandfargede matten er inspirert av japanske zen-hager, den blå av bølger og den grønne av strå som vaier i vinden. Da hovedmotivene var på plass, jobbet de med forholdet mellom luven, som danner mønsteret, og tomrommene – et forhold som måtte fungere for at matten skulle gjøre en god jobb.

Fakta: Kristine Five Melvær

Norsk designer.

Samarbeider med produsenter som Røros Tweed, Vestre, Magnor Glassverk og When Objects Work.

kristinefivemelvaer.com

Mest utfordrende var beslutningen om at mattene ikke skulle ha noen kant, at motivet skulle reise seg fra intet – noe medarbeiderne på fabrikken mente var umulig og måtte bruke måneder på å få til.

– Jeg synes vi har kommet i mål med å gjøre en teknisk supermatte til et poetisk og vakkert objekt, sier Five Melvær.

– Nå skal vi bytte ut vår egen dørmatte hjemme med en Heymat+. Det er alltid et godt tegn.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.