Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– En blanding av Usain Bolt og Snoop Dogg

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Jakob Skåltveits motorsykkel Supernaked er «chill når du vil og går fletta fort på bane».

Han kan sprette opp fra et møte eller middag, sette seg i sadelen og kjøre ti timer i strekk. Jakob Skåltveit (44), daglig leder og medgründer i det digitale marketingbyrået Amidays i Oslo, har valgt den eksplosivt raske sykkelen Supernaked – som har ført til jevnlige ferdighetskurs på bane og spontanturer til ytterpunkter som Lindesnes og Nordkapp.

– Hva er dette?

– En engelsk motorjournalist omtalte første testtur som «å dele celle med en enøyd knivmorder». Men bak hooligan-looken skjuler det seg en hyggelig, tysk herre. Motoren er tunet for mye dreiemoment på lavt turtall. Det gjør den forutsigbar og lettkjørt, ikke bare rask.

– En tam villbass?

– Ja, hvis du tenker personas er sykkelen en blanding av Usain Bolt og Snoop Dogg. Den er chill når du vil og går fletta fort på bane.

– Hva er «fletta fort»?

– Beskjeden egenvekt på 207 kilo i kombinasjon med hele 160 hester virker som dynamitt. Derfor kjører jeg på bane så ofte jeg kan. I den amerikanske manualen står det skrevet at sykkelen ikke bør kjøres i over 220 km/t med oppakning. Det sier litt om hva de som har laget den tenker om bruksområdene.

Fakta: KJØRETØY-CV

2011 Volvo X90 (2009)

2013 Mercedes ML250 (2013)

2015 Tesla P85D (2015)

2016 Audi A4 Allroad (2017)

2016 BMW 525D (2016)

2016 Yamaha MT-07 (2015)

2017 Land Rover Discovery 3 (2007)

2017 Yamaha MT-09 (2017)

2018 BMW S1000R (2014)

2018 BMW i3 (2016)

– Ja, hva er din greie?

– Lykken er å sitte ti timer på sykkelen som en våt foldekniv og få god tid til å tenke og konsumere inntrykk av store mengder natur på kort tid. Etter én varmegrad og sludd over Hardangervidda ser man storheten i elleve grader og sol på Gol. Det er min form for meditasjon som kun gir mersmak.

– En slags fast track yoga?

– Ja, da jeg hadde vært gjennom 40 biler, tenkte jeg at jeg ikke hadde behov for enda et nytt kapittel, men en helt ny bok. Motorsykkelen er ekspressbilletten til min indre strand.

– Hvor sosialt er langtur med én seteplass?

– På mc er jeg en lonely rider. Ingen jeg kjenner gidder å være med å kjøre så langt og mye som jeg gjør. Det er min feil, for jeg insisterer på å starte kjøringen før seks om morgenen og avslutter først i åttetiden om kvelden. Da finner jeg til gjengjeld et serveringssted hvor jeg alltid møter hyggelige mennesker å ta en øl med.

– Hvor ofte møter du mc-kjørere i samme ærend?

– Sjelden, men på Nordkapp fant jeg en nederlender med en hjemmelaget chopper som så ut som en pinnestol. Han hadde brukt tre uker på turen fra Oslo, mens jeg knapt brukte tre dager.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.