Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Pusser bilen med tannbørste før hun viser den frem i sosiale medier

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fikk pris for beste ekvipasje under Opel-førernes sommertreff.

Vanja Nygård (23) i Meny Holmestrand står bak instagramkontoen Gamla the Commodore, om samlivet med en vinyltrukket vintage Opel.

Hvorfor bruker du Gamla om bilen?

Jeg kaller den Gamla fordi jeg synes det låter kjærlig. Gamla er noe du bare kan tillate deg å si til noen du er veldig glad i, og så kan man le av det sammen.

Gamla har fått et nytt, digitalt liv i sosiale medier?

Jeg mener at Opel har vært et glemt merke i mange år og vil vise hva som skjer når en 23 år gammel jente sitter bak rattet, og ikke bare gamle gubber. Flere har fått øynene opp for Opel og jeg har påvirket minst to kompiser til å handle hver sin Opel-veteran.

Du er en ulønnet Opel-influenser?

Ja, og jeg var heldig som fikk kjøpe den for bare 30.000 kroner. Selgeren i Bamble ønsket en ny eier som ville ta ordentlig vare på den, og jeg fikk mye veteranbil for pengene.

Fakta: bil-cv

2019 Opel Commodore (1970)

Hvor stor kjendis er Gamla i det virkelige liv?

Tja, jeg slipper ikke unna når folk handler på lørdag formiddag, og det er kjempekoselig når noen kommer bort og forteller om da de hadde Opel før i tiden. Andre utbryter: «Jøss, Opel er jo stilig.»

Hva er viktigst: stil eller fart?

Lite slår å flyte av gårde i 40–50 kilometer i timen på bortgjemte sideveier. Og jeg vil gjerne se flere som kler seg i stil med bilene sine. Under Opel-registerets store sommertreff fikk jeg prisen Beste ekvipasje for tidsriktig, svart kjole med kirsebærmønster, matchende hårbånd og kjerringsko – altså lavt skotøy som eldre damer gjerne bruker.

Hvilken kjørestil får du bak rattet på Gamla?

Det myke setet er formet som en grop som fjærer merkbart, så du må sitte veldig rett i ryggen. Commodore har store vindusflater som kompenserer for at bilen bare har sidespeil på førersiden, som var vanlig før. Jeg digger den detaljen ved bilen, selv om du noen ganger kan føle at du er halvt blind når du retter blikket bakover.

Hvor langt går du for å holde den i stand?

Venner mobber meg når jeg sitter med tannbørste av typen soft og renser setesprekker for skitt og møkk. Til gjengjeld blir den skikkelig fin og klar for å vises frem på Opel-treff. Men jeg får jo mer oppmerksomhet når jeg kjører den en tur til butikken.

Hvilke type folk kan ha valgt ny Commodore på 1970-tallet?

Du følte du hadde litt mer penger enn gjennomsnittet og kunne unne deg en finere modell enn Rekord, med mykere seter og vinyltrukket tak. Samtidig lå Commodore litt lenger ned på rangstigen enn BMW og Mercedesen, og du kunne parkere den utenfor arbeidsplassen uten at kolleger tenkte at du flotter deg. Fordelen er at den fortsatt var og er en Opel.

I hvilken grad er Commodore en del av klimakrisen?

Den brukes jo veldig lite nå i forhold til hvor mye disse bilene ble kjørt for flere ti år siden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner