Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– I likhet med vin blir Autobianchi bedre med årene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karl Eirik Haug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Klassekampens Hanna Mari Hauan kan hverken ha blå eller grønn bil.

Hanna Mari Hauan (31) og babyen Iselilja utforsker retrofuturistisk bilkultur med fotavtrykk som en barnevogn. Den radikale rødfargen til Autobianchi Bianchina Trasformabile harmonerer også med Hauans jobb som lojalitetsansvarlig i Klassekampen.

Tomatfargen gjør at man får lyst til å spise den?

Jeg tenker heller at bilen min er et glass italiensk rødvin: den er laget for å nytes. Og så kommer klisjeen: I likhet med vin blir Autobianchi bedre med årene.

Hva er mest typisk italiensk ved bilen?

At den er liten. Da familien kjørte langs Amalfikysten i sommer, fikk vi kjenne på hvor smale veiene i Italia er. Landet har ikke plass til store biler og folk bryr seg ikke om at de skraper opp knøttbilene sine i trange, brosteinsbelagte smug. Italienerne har en klok holdning til bil som en bruksgjenstand, ikke et smykke.

Hvordan skal den kjøres?

Rattet er uvanlig stort i diameter, men spinkelt som en kulepenn. Jeg hadde lagt meg til vanen å dreie ethvert ratt med åpen hånd, men her må jeg ta godt gripetak med begge never. Jeg må rett og slett øve på en helt annen svingteknikk.

Fakta: Bil-cv

2008 Daihatsu Copen (2006)

2012 Renault Twizy (2012)

2017 Renault Twizy (2017)

2019 Autobianchi Bianchina Trasformabile (1960)

2019 Seat eXS Kickscooter (2019)

Gjør mikrobilen deg avslappet eller stresset?

Jeg kjører rolig fordi jeg koser meg på tur med den. Det tar seg veldig dårlig ut å mase rundt i trafikken med en bil som ser så snill ut. Fordelen med motor på bare 18 hester er at du ikke klarer å krasje.

Hva var det første du stusset ved da du fikk den?

At dørene åpner gal vei i forhold til andre biler. Men jeg opplevde raskt at det er riktig vei: Hengslingen i dørens bakkant gjør at det aldri blir trangt å gå ut og inn.

Hvordan vil du beskrive fasongen?

På utsiden ser den ut som en god, gammeldags racerbil med enkle, rene linjer. Der den langt mer kjente Fiat 500 ser ut som en klinkekule, er dette i det minste en ordentlig bil.

Hvor tilfeldig er det at den er Klassekampen-rød?

Jeg kan ikke ha blå bil, for å si det sånn. Og grønn bil blir dumt, for det er litt selvmotsigende. Rød er helt klart den beste fargen, også for å bli sett i trafikken. Klassekampen hadde uansett ikke kledd en Tesla.

Hvor mye bidrar din Autobianchi til klimakrisen?

Å tøffe rundt i en 60 år gammel bil som allerede er produsert, og som bruker minimalt med drivstoff, er mye mer miljøvennlig enn å bygge en ny elbil med batterimetaller som er hentet ut fra gruver av barnearbeidere.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.