Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Den eldre Edda. Edda Gimnes beskriver sin egen design som naiv, leken og ikke perfekt. Her fra den første Edda-kolleksjonen i 2016.

Den eldre Edda. Edda Gimnes beskriver sin egen design som naiv, leken og ikke perfekt. Her fra den første Edda-kolleksjonen i 2016.

Norsk designer stiller ut på The Met

Tekst

Vil du få varsel hver gang Mari Grinde Arntzen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nå er norske Edda Gimnes’ design å se på The Met i New York.

– Det er vanskelig å si hvorfor jeg er blitt valgt ut, men det er nok fordi Edda faller inn under temaet til Met-utstillingen, skriver Edda Gimnes (28) i en epost til D2.

Den norske motedesigneren og hennes merke Edda er plukket ut til årets store moteutstilling på The Metropolitan Museum of Art (The Met) i New York – sammen med internasjonale navn som Guccis sjefdesigner Alessandro Michele, Vivienne Westwood, Sarah Burton og John Galliano.

Fakta: «Camp: Notes on Fashion»

Årets store moteutstilling på The Met i New York

Åpner 9. mai og står til 8. september.

metmuseum.org

– En stor ære, skriver Gimnes.

Utstillingen er kanskje den mest omtalte av sitt slag i verden, og hvert år er temaet utgangspunkt for det kjendistunge kostymeballet The Met Gala. Årets tema er «camp», eller det man på norsk kan kalle «dårlig smak». The Met-kurator Andrew Bolton har tatt utgangspunkt i forfatter Susan Sontags essay «Notes on ‘Camp’» fra 1964. Utstillingen består av rundt 250 objekter, ikke bare klær, men også skulpturer og malerier datert fra 1600-tallet og frem til i dag.

Anklager

Etter at Gimnes var ferdig utdannet ved London College of Fashion i 2015, har hun mottatt en rekke internasjonale priser og blitt omtalt som en lovende designer av både New York Times og tidligere sjefdesigner for motehuset Lanvin, Alber Elbaz. I tillegg har Lady Gaga og Gigi Hadid brukt klærne hennes.

I fjor høst fikk Gimnes internasjonal oppmerksomhet da hun anklaget det italienske motehuset Moschino for kopiering. SS19-kolleksjonen, signert Moschinos sjefdesigner Jeremy Scott, hadde nemlig skriblemønstre og farger som minnet om Gimnes’ kolleksjoner fra 2016 og 2017. Motebransjens nye vaktbikkje, Instagram-kontoen Diet Prada, snappet det opp og tok Gimnes' parti. Scott benektet plagiering og sa at inspirasjonen kom fra Moschinos egne arkiver.

Oppmerksomhet

Om den internasjonale mediedekningen var årsaken til at The Met tok kontakt med Gimnes i november i fjor, vet hun ikke.

– Det er det vanskelig for meg å svare på, men Moschino-episoden har nok gjort at flere er blitt oppmerksomme på arbeidet mitt.

Hvilket antrekk som stilles ut fra de fem Edda-kolleksjonene hun har lansert til nå, vil hun ikke avsløre før utstillingsåpning. Men på den røde løperen under The Met Gala den 6. mai blir det ingen Edda-antrekk å se på noen av de celebre gjestene.

– Dessverre ikke denne gangen, forteller Gimnes.

– Men det er lov å drømme for fremtiden.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.