Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Dette er kjempeviktig for biologisk mangfold

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Blomsterenger som bier kan like – med norske frø.

Tiriltunge, prestekrage og rødknapp. Og ekte blåklokke, ikke i en vulgær tykkstilket og mørkeblå hageversjon, men en sånn vill og tynnstilket, med farge som sommerhimmelen. Etter årevis med arbeid, kan frømakerne hos Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) nå tilby frø som skaper norske blomsterenger. Mens de blomstereng-blandingene man tidligere kunne få kjøpt, gjerne inneholdt for eksempel valmue og kornblomst, som ikke egentlig hører til her, har den nye frøblandingen kun såkalt stedegne frø. Som blåklokke, som rødkløver.

Fakta: Norsk blomsterengfrø

Frø som skaper sommer og humlesurr

Blandingene består av 20–24 ulike arter, og selges fra Felleskjøpets utsalg på Sørøst-landet. Noen er også å få fra La Humla Suse, eller Sabima.

– Det er ganske arbeidskrevende, ja, sier seniorforsker ved NIBIO Trygve S. Aamlid om å «oppformere» disse ville frøene. Han forteller at først må morfrøene samles inn ute i naturen med saks eller sigd eller flittige fingre. Siden sås disse frøene ut i drivhus eller prøvefelt, og etter blomstring må frøene høstes, manuelt eller med en bitte liten skurtresker. Sånn kan det ha seg at frøene koster 12.000 kroner per kilo og ikke akkurat selges på Plantasjen. De selges derimot i Felleskjøpets utsalg for rundt 150 kroner posen, og er, ifølge Aamlid, gode nyheter for blomsterelskende insekter. Noen av dem er svært spesialiserte, som rødknappsandbia, som ikke klarer seg uten blomsterarten rødknapp – og den er med i blandingen.

– Dette er kjempeviktig for biologisk mangfold. Også estetisk, de er pene å se på disse blomsterengene, sier Aamlid.

Disse frøene er hentet fra blomsterenger på sørøstlandet, men de neste årene vil det også komme til salgs frøblandinger tilpasset de andre landsdelenes blomsterenger.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.