Røykmaskin. Selv fredelige, norske bier bør distraheres med litt røyk når Knut Åge Floor skal åpne kubene

Lang ferd. Biene flyr til sammen en distanse på mer enn seks ganger rundt jorden for å lage en kilo overskuddshonning

Han lever det søte liv

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Gaupen

Knut Åge Floor arvet noen bikuber av svigerfaren. Nå selger han honning for millioner.

Grøftekantene står gule av bekkeblom og smørblomst, løvetann og åkersennep. I dem alle summer det travelt. Birøkter Knut Åge Floors (46) varebil skramler langs grusveien og peker til venstre, der 28 dekar bringebæråker stikker grønt opp fra Tjerne Gårds jorder langs Mjøsas bredd. Her dyrker Tjerne Gård omtrent et tonn bær per mål hver sesong, delvis takket være Floors bier.

– Du vet, det er biene som lager perfekte bringebær, sier Floor.

– Hvert bringebær har mange små bobler. Hver eneste del av blomsten må pollineres, ellers får ikke bæret fin form. Da kan det bare brukes til syltetøy.

– Bonden skulle gjerne hatt flere av kubene mine helt her nede, men det er så vanskelig å parkere her, sier Floor.

– Og det er ikke så langt i luftlinje fra der de står. Biene klarer det.

Han styrer videre opp slake bakker til en stor åpen plass der bikubene står på rekke. Trafikken ut og inn av kubene er travlere enn på Heathrows landingsstripe; det er tidlig i sesongen, men biene er tungt lastet. Overlesset med nektar og pollen lander de ofte i gresset foran kuben før de kan kravle seg inn.

Vokskake. Biene bygger videre på vokstavlene birøkterne gir dem

Vokskake. Biene bygger videre på vokstavlene birøkterne gir dem

Landingsstripe. Bitrafikken er tettere enn på Heathrow i rushtiden når biene samler nektar

Landingsstripe. Bitrafikken er tettere enn på Heathrow i rushtiden når biene samler nektar

Fakta: Honning

Biene omdanner blomsternektar til honning ved hjelp av enzymer og dehydrering.

Honning er egentlig bienes egen mat.

For å produsere ett kilo honning en birøkter kan ta ut av kuben, må biene tilbakelegge en distanse på mer enn seks ganger rundt jorden.

Honning inneholder opptil 20 forskjellige sukkerarter og en rekke sporstoffer.

Arvegods

Knut Åge Floor arvet sine første 50 bikuber da svigerfaren døde i 2008. Det begynte som en inntektsbringende hobby ved siden av tømrerjobben, men ti år senere er han en av Norges mestproduserende birøktere med 300 kuber plassert rundt på gårder i området rundt Brumunddal nord for Hamar, millioninntekt og sommere like hektiske som bienes.

Antallet birøktere i Norge har eksplodert og vokst med mer enn 50 prosent siden 2012. Men antallet bikuber eller bifolk har ikke økt i samme tempo, snarere tvert imot. Sykdom iblant biene i deler av landet har satt næringen hardt tilbake siden toppen på 1980-tallet, og flesteparten av de nye birøkterne er hobbyrøktere med liten produksjon utover eget bruk. Samtidig har økt oppmerksomhet rundt klima, bærekraft, bidød og kosthold ført til en fornyet interesse for både birøkt og honning. Nå er det rett og slett ikke nok norsk honning å få tak i.

– Honning er en av de få næringene i jordbruket idag hvor det er en underskuddssituasjon, sier Kristin Slyngstad (53), daglig leder i birøkternes samvirke, Honningcentralen, som samler inn, foredler og videreformidler honning til butikker og forbrukere.

– Når man begynner med birøkt tar det noen år å lære, man begynner gjerne med én eller to kuber, og det tar tid å komme opp i et vesentlig antall. Vi har hatt for mange hobbybirøktere og jobber med å få flere til å bli næringsbirøktere, sier Slyngstad.

Samtidig ønsker Honningcentralen å få nordmenn til å firedoble honningforbruket sitt, fra én årlig halvkilo til to kilo.

Arbeidsfolk. Arbeidsbiene sanker honning, steller egg og mater larver

Arbeidsfolk. Arbeidsbiene sanker honning, steller egg og mater larver

Bi-geskjeft. Når en kube er full av bier, bygger birøkter Knut Åge Floor dem ut i høyden

Bi-geskjeft. Når en kube er full av bier, bygger birøkter Knut Åge Floor dem ut i høyden

Bienes verk

Honning er det ultimate naturproduktet. I 50 millioner år har bier svirret rundt og sugd nektar de har tatt med hjem via honningmagen sin, der enzymer bryter ned stivelse og sukrose i nektaren til glykose og fruktose.

Bier flyr opptil tre kilometer for å finne nektar. Noe av nektaren spiser de selv, resten av nektaren fra de opptil 1000 blomstene som må til for å oppnå makslast, frakter de hjem via honningmagen. Pollen har de med på føtter og vinger. Inne i kuben fjerner biene vann fra nektaren og lagrer den i kubens sekskantede vokskamre, slik at den kan holde over vinteren uten å mugne eller råtne.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Like lenge som det har fantes både bier og mennesker, har menneskene jaktet på den søte honningen; en av få kilder til søtstoff i den gamle verden. I møte med villbier med bol høyt oppe i trær og klippeheng, var jakten på det søte både krevende og farefylt. Ikke rart folk relativt raskt fant en måte å holde biene som husdyr på; allerede i det gamle Egypt for 4500 år siden var birøkt et fag.

Men ikke før 1700-tallets oppfinnere utviklet et bikubesystem med flyttbare rammer, ble det mulig å høste honning uten samtidig ta livet av bifolket.

Hektisk liv. I den travle sommersesongen lever en arbeidsbie ikke mer enn tre uker før den er utslitt

Fortetting. Den største feilen nybegynnere gjør er å ikke forstå hvor tett biene trenger å leve for å holde varmen i kuben

Fakta: Honning i mat

Honning er et mer komplekst produkt enn sukker.

Har samme surhetsgrad som appelsinjuice og vin, men søter likevel mer per gram enn sukker.

Sukker binder også fuktighet, og gjør bakverk saftigere og mer holdbart.

Honning var det viktigste søtningsmiddelet i Europa før kolonitiden.

Søtt og syrlig

Sukker kan utvinnes av sukkerroer og sukkerrør; sirup kan lages av mais og agave, og søtningsstoffer konstrueres i laboratorier – men mennesker kan fortsatt ikke lage honning. Det er bare biene som kan skape den seige, søte massen av blomstersukker som var det viktigste søtningsmiddelet i Europa frem til kolonimaktene begynte å frakte hjem sukker fra den nye verden på 1600-tallet.

– Se, sier Knut Åge Floor.

– Den har gul pollen, det er fra løvetann. Men det røde … jeg lurer på hvilken blomst det er.

For honning er mer enn bare søtstoff. Når biene er ferdige med sitt verk, har massen en syrlighet på linje med appelsinjuice eller vin, og inneholder opp mot 20 forskjellige sukkerarter samt en rekke vitaminer og mineraler. Riktignok i så små mengder at man skal spise mer honning enn sunt er for å få en helseeffekt, men nok til at smaken er rikere og mer variert enn fra rent sukker.

Den gir også mer søtsmak per gram enn sukker, og binder vann så bakverk holder seg saftig og fuktig.

– Å smake honning er som å smake vin, plutselig blir du kjent med et helt nytt univers og lærer å smake hvor honningen kommer fra, hvilke blomster og hvilken region, sier Knut Tisthal (57), Honningcentralens salgs- og markedssjef.

Norsk honning er gjerne fast, akasiehonning fra Sør-Europa flytende; kastanje-, bokhvete- og skogshonning er mørk, mens bringebærhonning er lys.

Bi-arkitekter. Biene fortsetter å bygge på vokstavlen de får utdelt av birøkteren – med sekskanter i nøyaktig samme størrelse

Bi-arkitekter. Biene fortsetter å bygge på vokstavlen de får utdelt av birøkteren – med sekskanter i nøyaktig samme størrelse

Pollinering. Landbruket er avhengig av god pollinering for å få gode avlinger med fine bær og frukter

Pollinering. Landbruket er avhengig av god pollinering for å få gode avlinger med fine bær og frukter

Travle bier. Arbeidsbiene i kuben lager honning, steller egg og bygger vokskake

Travle bier. Arbeidsbiene i kuben lager honning, steller egg og bygger vokskake

Fakta: Bier

De tidligste kjente bifossilene er 50 millioner år gamle.

De flyvende insektene er nektarsamlere og lever i et komplekst samfunn.

Hvert bifolk ledes av en dronning, som er koloniens eneste fruktbare hunn.

Dronene er hannbier hvis eneste funksjon er å befrukte dronningbien.

Arbeidsbiene er sterile hunner som gjør resten av arbeidet.

Lager matpakke

I beltet bærer Floor en røykkanne. Den bruker han for å distrahere biene når han åpner kubene for å sjekke at alt står bra til, bygge ut kuben med noen flere etasjer eller hente honning. Biene blir ikke bedøvet av røyken, men tar den instinktivt som et signal om skogbrann, og iler til matfatet sitt for å bunkre opp før de flykter fra katastrofen de tror kommer. De glemmer helt at huset deres står åpent og at et digert, hvitkledd vesen flytter og ommøblerer på etasjene.

– Den største feilen en nybegynner gjør, er å tro det er for mange bier i en kube før det er det. De trenger å bo tett for å holde temperaturen i kuben oppe, sier Floor.

Inne i kuben står vokstavlene vertikalt som i et gammeldags arkiv. Floor trekker en opp, og biene enser det knapt. Det hjelper at de er avlet frem for å være fredelige fremfor aggressive. De kravler og myldrer over det heksagonmønstrede voksgulvet sitt, som er bolig, matlager og fødekammer i ett. Når Floor legger til en etasje til med rammer på kuben, er alle rammene kledd med ett lag voks med sekskanter. Stikk det nedi kuben, og biene begynner å bygge videre.

Rammen han har nå er fullt utbygget, vokskamrene er dype og har plass til både yngel som skal klekkes til neste generasjons bier og honning, som skal være mat til vinteren.

Kort liv

I sommersesongen lever en arbeidsbie i bare tre uker før den er utslitt; så intenst er dens liv. For hver tur den tar, kan den frakte 40 milligram nektar. Mesteparten av nektaren spiser de selv. For å lage en kilo honning trenger biene nektar fra 20.000 blomster; for at honningoverskuddet i kuben skal bli stort nok til at en birøkter kan ta ut én kilo, har de til sammen fløyet en distanse på mer enn seks ganger rundt jorden.

I sommersesongen er Floor nesten like travel som biene sine. Han har kuber utplassert på et dusin gårder i jordbruksområdene på Ringsaker. De må ses til, bygges ut når bibefolkningen og honninglagrene øker, flyttes når blomstringen har tatt slutt i jordbruket og begynner i lyngen.

Men det er tungt arbeid, sier han, en proff birøkter må regne med senebetennelser og kroppslige plager. Selv venter han på en spesialbygget kranbil for birøkt som skal gjøre jobben litt mindre slitsom.

Travel-bi. Her har biene god plass til både honninglagring og yngling

Travel-bi. Her har biene god plass til både honninglagring og yngling

Lang ferd. En bies makslast er 40 milligram nektar

Lang ferd. En bies makslast er 40 milligram nektar

Fakta: Birøkt

Tradisjonen med birøkt strekker seg minst tilbake til det gamle Egypt.

Å holde bier som husdyr gjorde tilgang på honning enklere og mindre risikabelt.

Inntil bikuben med flyttbare rammer ble oppfunnet på 1700-tallet, måtte bikubene og bifolket ødelegges for å sanke honning.

Honningen er bienes matlager og birøkteren må erstatte den med sukker for å holde biene i live gjennom vinteren.

Nyttedyr

Mer honning kan en alltids importere. Men biene har en sentral rolle i landbruket.

– Du får ikke pollinering i landbruket uten bier. Bønder får opptil 30 prosent større avling med god pollinering, og de får bedre kvalitet på frukt og bær, sier Kristin Slyngstad, daglig leder i Honningcentralen.

– Med norsk honning støtter du opp om pollineringen, sier hun.

Når biene danser fra blomst til blomst, eller kanskje de strever seg frem, legger de igjen pollen fra naboblomstene. Slik blir flere av blomstene befruktet enn om pollenet bare skulle drevet med vinden, og som i bringebærets tilfelle, jo mer systematisk biene jobber, jo finere blir bærene.

Men nå, tidlig på sommeren, er ikke biene kresne. De svirrer rundt, over og inn i alt de har lang nok snabel til å suge nektar fra: Løvetann, smørblomst og liljekonvall.

* (Vilkår)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk