Startet eget bakeri på barndomsgården

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Hell

– Jeg hadde aldri tenkt å flytte tilbake.

Landlig. Blir det for fredelig på Eidum gårdsbakeri, kan man følge med på flytrafikken til og fra Værnes, syv kilometer unna.

For åtte år siden reiste ergoterapeut Solvår Reinsberg fra Oslo tilbake til hjemgården Øvre Eidum i Lånke i Stjørdal kommune.

– Jeg hadde aldri tenkt å flytte tilbake, men det var mannen min, Vebjørn Reinsberg, som først ville hit, forteller hun.

Fakta: Eidum gårdsbakeri

Gårdsbakeri i Lånke i Stjørdal kommune. Åpent tirsdag og fredag fra 13 til 17.

eidum.no

Så sto de der, da. Med en unge på to år og en baby på to måneder – og med opsjon på melkekvoten på gården. 11 måneder senere sto bakeriet der på høyden, med utsikt over Hell og flytårnet på Værnes syv kilometer unna.

– Jeg tenkte at jeg i beste fall kunne ha et bakeri som kunne fungere som en samlingsplass. I verste fall hadde jeg et hobbybakeri på gården.

Annenmann

De fleste som ankommer gårdsbakeriet har med viten og vilje lagt turen dit, og Solvår Reinsberg mener det derfor er en ekstra grunn til å ikke ta noen snarveier selv. All deig lages kvelden før og settes til kjøling. Dermed heves deigen sakte, men sikkert, og slik holder brødene seg også lenger.

Etter tre års drift sto gårdsbakeriet ved et veiskille. Skulle Reinsberg ansette en til? En av kundene som ofte var innom, var Marcus Steinigk.

– Marcus Steinigk var fast kunde og fortalte at han hadde drevet et bakeri tidligere. Da jeg spurte om han kunne tenke seg å begynne her, sa han ja med det samme, sier Reinsberg.

Muffin. Legger du turen om Øvre Eidum, står søtbaksten klar til å smelte i munnen.

Uten betenkningstid. Baker Marcus Steinigk var fast kunde. Da han ble spurt om han ville bli med på bakelaget, takket han umiddelbart ja.

Tredjemann

For halvannet år siden kom også Oddbjørn Dahle med på laget. Han er utdannet kokk, og gårdsbakeriet har derfor endret profilen noe: I tillegg til brød, søtbakst og hjemmelaget is er det mulig å få kjøpt en enkel rett som Dahle tilbereder. I skrivende stund står Salade Niçoise, en klassisk og enkel fransk rett med tomater, tunfisk og egg, på menyen. Med brød til, selvsagt.

– Vi setter på menyen det Oddbjørn vil lage, sier Solvår Reinsberg.

Gårdsbakeriet holder åpent tirsdag og fredag fra 13 til 17.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk