Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Det nye fotballdopet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tyskland skjelver. På grunn av snus.

Snusfeber. Fra januarnummeret av det tyske fotballmagasinet 11 Freunde. Jamie Vardy med energidrikk, Marco Reus med v-fingre (belgiske Adnan Januzaj i forgrunnen).

Snusfeber. Fra januarnummeret av det tyske fotballmagasinet 11 Freunde. Jamie Vardy med energidrikk, Marco Reus med v-fingre (belgiske Adnan Januzaj i forgrunnen).

«Du chiller helt ekstremt, det er skikkelig geballert (heftig)», uttalte den tidligere fotballspilleren «Maik» til januarnummeret av det tyske fotballbladet 11 Freunde. Under beskyttelse av dekknavn hadde han valgt å gå ut med sin historie som langer av «det nye motedopet blant proffspillere»: Snus.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Det er forbudt å selge i Tyskland, men «Maik» hadde skaffet seg en fast leverandør i Sverige. Han fortalte om å bære kofferter med snus-stokker inn i garderober, om å bli oppsøkt på dørstokken av toppspillere med skjelvende hender. Etterspørselen toppet seg da den tyske landslagsspilleren Marco Reus delte en selfie fra en flytur, hvor han på bordplaten foran seg hadde en boks Thunder White Frosted, i visse kretser kjent som «verdens sterkeste snus» (og dessuten den britiske landslagsspissen Jamie Vardys hemmelige last). Slik ble Reus «en helt i miljøet», ifølge Maik, «en av oss».

Men det var ikke ham avsløringen startet med, så mye som med den norske sykepleieren og Bundesliga-bloggeren Niklas Wildhagen (31). 11 Freunde hadde funnet en Twitter-melding fra 2012, hvor han fra tv-sofaen gikk langt i å antyde at den svenske Borussia Münchengladbach-backen Oscar Wendt hadde en kraftig snusleppe i et intervju på Eurosport. 50.000 tweets senere hadde Niklas Wildhagen utilsiktet blitt en varsler i avsløringen av det nye motedopet i tysk fotball.

– Dette høres sikkert fjernt ut i skandinavisk sammenheng, sier Wildhagen til D2.

– Men i Tyskland tar de snus ganske seriøst, fikk jeg inntrykk av.

*(Vilkår)