Oslo Tingrett har tilkjent investor og oljegründer Berge Gerdt Larsen 120.000 kroner i erstatning for advokatutgifter i den såkalte manipulasjonssaken i oljeselskapet DNO International, skriver Sysla.no. torsdag.

- Jeg er fornøyd med kjennelsen fra Oslo tingrett, hvor Økokrim idømmes å erstatte advokatutgifter etter offentlige satser, sier Larsen i en melding, ifølge Sysla.

Han mener dommen ikke bøter på skaden siktelsen medførte for virksomheten.

- Saken falt samtidig i tid med kampen om kontrollen i DNO, hvor minoritetseierne ble overkjørt og endte opp med verdiløse letelisenser. Samtidig ble Økokrim-siktelsen bredt omtalt i nasjonale og internasjonale medier, noe som var svært ødeleggende for tilliten til våre selskaper. Vi vurderer derfor å søke erstatning for den betydelige verdiforringelsen som fant sted, sier han i meldingen.

Økokrim ila DNO og tidligere administrerende direktør i selskapet Helge Eide et forelegg på henholdsvis 20 og 1,3 millioner kroner for markedsmanipulasjon i forbindelse med salg av aksjer til Den kurdiske selvstyreregjeringen (KRG) høsten 2013.

Saken ble etterforsket i over fire år mens siktelsen mot tidligere styreleder Berge Gerdt Larsen ble frafalt.

Bakgrunn: Millionbøter til DNO og Økokrim etterforsker DNO (2009)

- Selv om min sak er henlagt, anser jeg kritikken mot DNOs tidligere ledelse og styre, samt KRG, som totalt uberettiget og skadelig for Norges forhold overfor kurdiske myndigheter, sa Larsen på tidspunktet.

DN har dekket DNO-saken gjennom mange år og mye dramatikk. Vil du friske opp kunnskapene dine, kan du lese disse gamle artiklene:

Statsminister Nechirvan Barzani i de regionale kurdiske myndighetene (KRG) mente det hele skyldtes en kampanje mot KRG.
- En veldig urettferdig kampanje (2009)

De kurdiske selvstyremyndighetene sendte Dr. Khaled Salih for å møte pressen i Oslo, han er seniorrådgiver for den kurdiske statsministeren og KRG-regjeringens minister for nautrressurser.
Kurdiske myndigheter til Oslo (2009)

Han snakket også med Børsen.
Oslo Børs og KRG pratet ut (2009)

Tidligere Irak-administrator Paul Bremer refset den amerikanske toppdiplomaten Peter Galbraith for rolleblanding i DNO-saken:
Refser Galbraith

DNO anmodet Økokrim om også å etterforske mulige lekkasjer hos Oslo Børs i forbindelse med den såkalte DNO-saken
DNO i strupen på Børsen

Les også:
Reiulf Steen er død
DNO til værs på børsen
DNO opprettholder produksjonsambisjoner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.