I løpet av Stortingets høring om Mongstad-rensefiaskoen denne uken, er det en part som glimrer med sitt fravær: Aker. Selskapets konsernsjef kunne ikke komme. Det kunne heller ikke nylig avgått karbonfangstsjef Liv Monica Stubholt.

- Jeg var ikke uvillig til å møte. Jeg ble innkalt til komiteen torsdag. Da er jeg forhindret på grunn av utenlandsopphold. Jeg ble ikke forespurt om jeg hadde anledning til å møte på annet tidspunkt. Jeg kunne vanskelig, med respekt for komiteen, selv foreslå alternativer, sier Stubholt.

Hun sitter i en dyp stol under oljeindustriens Sandefjord-møte like før en reise til Russland. Hun har snakket om et annet oljetema på talerstolen under Sandefjord-konferansen, men svarer på Mongstad-spørsmål fra DN i pausen.

Får kjeft
Leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mener det er beklagelig at hverken Aker-sjef Øyvind Eriksen eller Stubholt dukker opp. Han peker på at selv Statoils konsernsjef stilte opp. Kolberg forteller at komiteen purret på Stubholt spesielt.

- Hun har spilt en sentral rolle i Aker Clean Carbon og det ville vært meget interessant å høre hennes forkl#229, sier Kolberg.


Stubholt var også statssekretær for Senterpartiet fra 2005 til 2009, den siste tiden i Olje- og energidepartementet, før hun gikk til Aker.

- Jeg oppfatter det ikke slik at det er komiteen som skal tilpasse seg de innkaltes kalender. Det skal tungtveiende grunner til for at man ikke møter. Når man etter purring lar være å stille opp, er det likevel ikke så mye mer vi kan gjøre, sier Kolberg.

Han blir direkte provosert over å høre at Stubholt gjerne snakker om Mongstad-saken med DN i Sandefjord.

-Jeg finner det svært bemerkelsesverdig og uheldig at Stubholt finner grunn til å omtale saken i mediene, men ikke finner grunn til å møte i komiteen.

Kunne blitt billigere
Her i Sandefjord svarer i alle fall Stubholt om renseprosjektet. Akers teknologi er en av to teknologier som er blitt testet ut på teknologisenteret på stedet. Aker var også blant leverandørene som var inne i en anbudsprosess på det såkalte fullskalaanlegget da dette ble stoppet av regjeringen 20. september i år. Hun har flere bemerkninger:

*Stubholt refererer til erfarne aktører som ser for seg en prislapp for et fullskala anlegg som er nærmere 10-12 milliarder kroner. Det er halv pris av hva Statoil og statsminister Jens Stoltenberg har snakket om.

  • Hun mener det er ugunstig at regjeringen avsluttet prosjektet uten oppdaterte kostnadsanslag.
  • Hun mener Riksrevisjonens kritikk av statens gjennomføringsavtale med Statoil og selskapets incentiver er en avsporing.

- Det skortet ikke på den teknologiske evnen. Den politiske viljen slapp opp for tidlig, sier Stubholt.

Hun sier seg for øvrig enig med Kolberg i at komiteen ikke skal måtte tilpasse sin agenda til enkeltpersoners kalender. Hun synes det er leit tingene ble som de ble, og kaller det en kommunikasjonssvikt.

Saksordfører Abid Raja (V) sier til DN at han ikke visste at Stubholt var villig til å stille andre dager, og at han vil prøve å legge til rette for at hun skal få forklart seg.

Les også fra oljekonferansen i Sandefjord.

<b>Ber om mindre skreddersøm på sokkelen </b>

<b>Han sitter med nøkkelen til fremtidens oljeeventyr</b>

<b>Kåret til oljebransjens gullgutt</b>

<b>- Det virker som om dere bruker dette til å la være å snakke om det som gjelder</b>

<b>Rekordstor tildeling av oljeareal</b>

Les også på DN.no:

<b>Overførte 800 mill. til ukjent Kypros-selskap</b>

<b>Hun tjener 80 mill. og er sjef for 278.000 ansatte</b>

<b>Nå begynner det å bli skummelt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.