Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
«Kollaps». Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen innleder essaysamlingen, med en oppsamling av litteraturens greatest hits om temaet.

«Kollaps». Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen innleder essaysamlingen, med en oppsamling av litteraturens greatest hits om temaet.

Katastrofe for begynnere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Bjørn Gabrielsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Essaysamlingen «Kollaps» gir en såpass god innføring i emnet at man føler dårlig samvittighet over å bli så stimulert av emnet.

I novellen «Paper Losses» av den amerikanske forfatteren Lorrie Moore noterer hovedpersonen at alle på den karibiske stranden leser bøker om folkemord, «som for å gi ferien mening».

Kanskje ikke alle har det slik. Men noen av oss. Det finnes grenser for hvor mye kos det kan være. Litt må det veies opp med.

Og i disse dager av abnormt mye sol (bortsett fra for dem som har hatt vett til å feriere på Island eller Færøyene) blandes nok sommerlykken for mange med én av to tanker: «Dette her, det kommer vi til å betale for senere, om det så er tørke, uår, brann eller hudkreft» eller «Hæ hæ, nå er de sikkert urolige, alle miljøfolka, haha, jeg ler meg i hjæl. Aldri har færre mennesker lidd av sult enn nå, men miljøfolk, de klarer ikke nyte litt godvær engang».

Enten man tror på en kommende katastrofe eller ei, danner forestillingen om den en ramme for hvordan vi tenker.

Tverrfaglig kollaps

Sosialantropolog Peter Bjerregaard og folklorist Kyrre Kverndokk har samlet akademikere, for det aller meste med tilknytning til norske institusjoner, for å skrive om hver sin tilnærming til fenomenet «kollaps».

Tilnærmingene er varierte, men ikke så sprikende at hovedtanken forsvinner av syne. Her får leseren innføring i en polynesisk skapelsesmyte i et essay, og blir i et annet gjort oppmerksom på de svimlende perspektivene rundt lagring av atomavfall.

Dagens «kognitive, moderne menneske» – i ordene til arkeologilektor Tim Flohr Sørensen – oppsto for 50.000 år siden, mens det finske Onkaloanlegget skal oppbevare atomavfall ikke bare i hundre år, men «permanent». Professor i litteraturvitenskap Isak Winkel Holm skriver om profetiske visjoner på undergang hos Ibsen og Kierkegaard.

Essaysamlingen innledes med en innledning til emnet av Thomas Hylland Eriksen, med en konsis oppramsing av litteraturens greatest hits om dette temaet.

Der har man en leseliste til mange strandferier fremover.

Tverrpolitisk undergang

Det er verdt å merke seg at denne boken er utgitt på Dreyer forlag, et forlag som kan sies å ha utvidet repertoaret til norsk debatt vekk fra innforstått aksept av tradisjonelle venstresideaksiomer, med forfattere som Kaj Skagen, Asle Toje og Terje Tvedt.

Fenomenet kollaps er da ikke bare et tverrfaglig fenomen, det er også av tverrpolitisk interesse. Skal energiselskap – prissatt etter forventet gevinst fra fremtidig utvinning – gi frivillig avkall på slik inntjening? Hvordan skal det i så fall gå for seg, og finnes det presedens?

Dette er problemstillinger hinsides snever fraksjonisme.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

«Kollaps» utgis samtidig som det går en annen strøm gjennom non-fiction-litteraturen for tiden, den som handler om at ikke alt er så ille som du kanskje tror.

Steven Pinkers «Enlightenment Now» og Hans Roslings «Factfulness» er eksempler.

Tallene for sult og barnedødelighet har gått så mye tilbake den siste generasjonen at det i en annen æra ville blitt vurdert som et mirakel. Men det er ingen motsetning mellom å være takknemlig over det vår tids teknologi og politiske løsninger har ført til av velstand, og å insistere på sikkerhetsrutiner som å spørre om alle forråd kan fornyes i overskuelig tid.

Føler du at du trenger å gi din ferie mer mening, er «Kollaps» et godt valg.

* (Vilkår)