Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Noen av klodens beste rødviner kommer fra vulkansk jord

Tekst
Overraskelser. Av nyhetene i mars, er rødvinene fra Etna og en pinot noir fra California noe av det beste

Overraskelser. Av nyhetene i mars, er rødvinene fra Etna og en pinot noir fra California noe av det beste

De beste, nye vinene i Vinmonopolets mars-slipp kommer fra Etna.

De lavtvoksende, gamle plantene rundt Europas mest aktive vulkan har fått nytt liv etter at flere bønder har gått tilbake til eldgamle produksjonsteknikker. Hovedtrekkene er villgjær, beskjeden fatbruk og ofte gjæring i gamle amforakrukker. Når både årgang og bonde treffer blink, er dette noen av de mest forførende, sursøte og leskende rødvinene som lages på kloden. Vinmonopolet har nå tatt inn syv viner fra Etna – et av Europas mest dynamiske vinområder. Det er derimot ikke alle disse som viser regionens positive utvikling i like stor grad.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

Det er også funnet plass til to hvite og to røde fra Chassagne-Montrachet i Burgund, selv om vi skulle ønske oss viner av høyere kvalitet fra den gode 2012-årgangen. På grunn av lave avlinger er tre av disse såkalte partikjøp.

Vinmonopolet tråkker også opp nye stier med vin fra hardtsatsende vinland som Georgia og Brasil. Spesielt sistnevnte er av en svært lav kvalitet.

Til gjengjeld kan det gode belgiske surølet Kriek, med tilsatt kirsebær, kjøpes i de fleste utsalgene. Det er også funnet plass til en godt priset klassisk Barolo fra produsenten Viberti. De aller fleste godbitene finner du også denne gang blant de 701 nye produktene som slippes løs i den raskt voksende bestillingslisten.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Les også:
Gerd Arnesen (93) ble suksessrik kunstner da mannen døde. Møt tre kvinner som gjør karriere i livets høst.

– Det må gjøres prioriteringer: Cathrine Lofthus er ny sjef for 2,8 millioner nordmenns helsetjenester.

«Finnes det egentlig noe mer harry og nyrikt enn explicit sex?» Les Audun Vingers Madonna-anmeldelse.

«Er vi med i en episode av Fawlty Towers?» God mat, men klønete service på Brasserie Blanche.

Polets marsnyheter: Ved Etnas fot dyrkes noen av de mest forførende rødvinene på kloden.

Les mer fra Magasinet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner