J.P. Morgan Chase, som er USAs største bank, må betale amerikanske finansmyndigheter 614 millioner dollar, kommer det frem i en melding fra det amerikanske justisdepartementet onsdag.

Boten kommer som følge av de dårlige boliglånene banken solgte til investorer i forkant av finanskrisen.

Boten er den siste i en lang rekke forlik og andre juridiske utgifter banken har blitt påtvunget, etter å ha vært i amerikanske finansmyndigheters søkelys i flere år. I 2013 måtte banken ut med rundtf 20 milliarder dollar i juridiske utgifter, som tilsvarer omtrent 126 milliarder kroner.

Les mer om J.P. Morgans involvering i:

Solgt dårlige lån siden 2002
Banken har tatt sin del av skylden for finanskrisen. Boligboblen i USA sprakk da lånetagere ikke klarte å betale tilbake boliglånene sine. Samtidig hadde flere storbanker, deriblant J.P. Morgan Chase, solgt disse lånene uten å melde fra om at lånene var mindre sikre enn de virket. Dermed kjøpte investorer lån de trodde var sikre, men som viste seg å være det stikk motsatte.

Banken innrømmet å ha drevet denne praksisen siden 2002.

- Profitt over ansvar
- I flere år har J.P. Morgan Chase tilbudt statssubsidierte lån, som ble gitt med mål om å hjelpe millioner av amerikanere oppnå husdrømmen. Likevel har banken i over ti år misbrukt denne muligheten. Banken har valgt profitt over ansvarlighet, ved å ubekymret spy ut mangelfulle huslån og med viten og vilje unngått å informere myndighetene om problemer knyttet til lånene. Dermed overlot banken kostnaden til amerikanske myndigheter når lånene ble misligholdt, sier statsadvokat Preet Bharara i en uttalelse onsdag.

J.P. Morgan Chase er bare en av finansgigantene Bharara leder jakten på. Flere store finansinstitusjoner og selskaper, deriblant store hedgefond, er i Bhararas søkelys.

Banken fikk tirsdag godkjent nok et milliardforlik i de private søksmålene mot J.P. Morgan Chase for sin involvering i Bernie Madoffs Ponzi-svindel.

Mest lest på DN.no i dag:
Lavprispiloter kaster seg inn i kampen mot Norwegian
Gründere håver inn på salg til Ferd
Asia i dag: Frykter «De fem sårbare»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.