Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Påfyll. Pernille, Anne og Julie bak Instagram-kontoen Fyllechatten anbefaler viner til nyttårsaften.

Påfyll. Pernille, Anne og Julie bak Instagram-kontoen Fyllechatten anbefaler viner til nyttårsaften.

Fyllechattens vintips til nyttårsfesten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Regine Stokstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fyllechatten startet som en privat prat om vin og fyllekuler. Nå følger tusenvis av nordmenn med på vintipsene deres.

«Fyyyyytti faen, Brutal Babass er virkelig verdt hver eneste krone (og det er ganske mange)»

Slik åpner Julie – en av de tre jentene bak vinkontoen «Fyllechatten» – et innlegg på Instagram.

Det som begynte som en privat chat, hvor det etter hvert ble mange delte fyllehistorier og mye snakk om vin, ble i fjor sommer til en Instagram-konto med det opprinnelige chat-navnet «Fyllechatten». Kontoen består av tre jenter i 20-årene: Julie, Anne og Pernille.

Bare en av dem jobber profesjonelt med mat og vin, men alle har det som hobby. Ingen av dem ønsker etternavnet sitt på trykk fordi det er Fyllechatten som skal være ansikt utad.

– Vi ønsker å ha fokus på vin og ikke oss selv, sier Julie.

Instagram-kontoen kom til fordi jentene fikk så mange spørsmål om vintips fra venner at de like gjerne kunne samle alt på ett sted. Hadde de visst hvor stor kontoen skulle bli, hadde de kanskje valgt et navn som var litt mindre «køddent» og vitnet om litt større ambisjoner.

I dag har Fyllechatten nærmere 9000 følgere.

– Vinmonopolet burde betalt oss for å være en slags uformell opplysningskanal, sier Anne.

Fakta: Fyllechatten

Anne, Julie og Pernille anbefaler naturvin på vinkontoen «Fyllechatten» til nærmere 9000 følgere.

Instagram: @fyllechatten

Hobbyvirksomhet

Anne er fotograf, og har tatt mye bilder av mat og vin, men siden foto var en hobby som ble til en jobb, trengte hun en ny hobby. Julie jobber med mat og vin, men er ikke ekspert på kombinasjonen av de to, selv om hun er gift med en sommelier. Pernille jobber med innkjøp til vanlig.

– Vi er tre vanlige jenter som liker vin, men er hverken eksperter eller faglærte.

Likevel er de såpass interesserte at de gjerne sitter klare i Vinmonopolets digitale kø fra klokken syv om morgenen, for å få tak i vinen de vil ha.

– Det gjelder å være gribb, godsakene forsvinner fort. Alle kaster seg over det samtidig, sier Anne.

Folkelig språk og naturvin

De tre jentene tror de treffer en annen målgruppe enn vinanmelderne i de store avisene gjør. Det har å gjøre med vinene de anbefaler, og språket de bruker.

Den selvfinansierte vinkontoen poster ikke vin de synes er dårlig – kun viner de liker, og helst naturvin.

– Vi synes naturvin er mest interessant. Det er ikke tilsatt noe, og smaker bare det det er, sier Julie.

– Fordi det ikke skal være riktig for noen andre enn oss, er det lavterskel å legge ut en anbefaling på Instagram. Det koster oss ikke mye, annet enn at vi bruker alle pengene våre på vin, sier Anne.

– Vi har lagt ut anbefalinger i beruset tilstand, innrømmer hun.

– Man følger ikke Fyllechatten om man er prippen, sier Julie og ler.

– Med et folkelig språk, gjør vi det nok litt mer lavterskel å være interessert i og kjøpe vin.

Rett på Instagram. – Det er lavterskel å legge ut en vinanbefaling på Instagram. Det koster oss ikke mye, annet enn at vi bruker alle pengene våre på vin, sier Anne.

Rett på Instagram. – Det er lavterskel å legge ut en vinanbefaling på Instagram. Det koster oss ikke mye, annet enn at vi bruker alle pengene våre på vin, sier Anne.

Smør og honning. Brutal Babass smaker som «en lille brødtoast med smeltet smør og honning», skriver Fyllechatten på sin Instagramkonto.

Smør og honning. Brutal Babass smaker som «en lille brødtoast med smeltet smør og honning», skriver Fyllechatten på sin Instagramkonto.

Fyllechatten anbefaler disse vinene til nyttårsfeiringen:

Tissot Crémant du Jura
Jura, Frankrike
299 kroner | 4936501 | Bestillingsutvalget | André et Mireille Tissot
En god kjøreregel på nyttårsaften er å ikke vente med det beste eller dyreste til klokken 12. Men man vil jo gjerne åpne én flaske med deilige bobler når klokken slår 12, da er denne et supert alternativ. Et godt eksempel på at gode kvalitetsbobler ikke må komme fra Champagne. Heftig brioche, kjeks, nøtter, eple og bitte små bobler. Sykt mye for pengene.

Babass Brutal Babass
Frankrike
430 kroner |12317401 | Bestillingsutvalget | Les Vignes de Babass
100 prosent chenin blanc fra Loire, laget på Ancestrale-metoden og ikke tilsatt noe! Den smaker nøyaktig som en Ille brød-toast med smeltet smør og honning. Så kommer følelsen av å drikke en kopp earl grey-te. Ko-ko! Den er ganske søt, men samtidig har den et sitruspreg, bergamott mot appelsin.

Fleury Champagne Blanc de Noirs Brut
Champagne, Frankrike
429,90 kroner | 10844801 | Bestillingsutvalget | Fleury Père & Fils
Epler og litt grapefrukt, kremet – rett og slett en nydelig champagne. Fleury var faktisk den første produsenten i Champagne som ble godkjent som biodynamisk produsent. 100 prosent Fyllechattens go to-Champagne. Legger du 40 kroner til på bordet, får du en ekstra brut (tørr) variant kalt Nature.

Heinrich Graue Freyheit 2018
Weinland Österreich, Østerrike
349 kroner | 8168101 | Bestillingsutvalget | Weing. Heinrich
Ut av krukken kommer en nydelig oransje-rosa jus fra Østerrike, Heinrich Graue Freyheit. Peachy med smak av aprikos og grapefrukt. En helt nydelig oransjevin med masse karakter, som sikkert kan matche mye på tallerkenen.

Pittnauer Perfect Day 2019
Burgenland, Østerrike
296 kroner | 10904901 | Bestillingsutvalget | Weingut Pittnauer
Pittnauer Perfect Day viser seg faktisk å være first price-varianten av den mega-hypede hvite pilvinen til Serragghia. Juicy, tropisk frukt, fersken og blomstereng.

Milan Nestarec Podfuck 2017
Tsjekkia
410,10 kroner | 10662001 | Bestillingsutvalget | Milan Nestarec
Tsjekkia er kanskje ikke det første landet man tenker på når man tenker på vinproduksjon, men det lages mye spennende vin der. Denne er laget av en hvitvinsdrue (pinot grigio), men etter ti dagers skallkontakt ser og smaker denne mer som en lett rødvin. Utrolig digg og leskende er det i hvert fall. Jordbær, tranebær, blodappelsin.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.