Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lag julesuppen dagen før

Tekst
Foto
Det er godt å innlede julemiddagen med en lett suppe. James Maxwell-Stewart lager sin juleforrett på gulrøtter og ingefær.

Det er godt å innlede julemiddagen med en lett suppe. James Maxwell-Stewart lager sin juleforrett på gulrøtter og ingefær.

Grevinnen vil ha skilpaddesuppe, James Maxwell-Stewart serverer heller gulrotsuppe med ingefær og curryolje i forkant av julegåsen.

– Det er mye som må gjøres med julematen, og det fine med suppe er at den kan lages noen dager i forkant. Så er det bare å varme den opp og servere, sier James Maxwell-Stewart, kjøkkensjef og eier av restaurant Cru på Majorstuen. Han legger dypt oransje stubber av gulrøtter som først er blansjert, deretter svidd litt i kantene nederst i mørke suppeskåler. Så heller han dampende og fløyelsmyk suppe kokt på gulrot, ingefær, løk og fløte ned i– før han avslutter med en slant ren kremfløte og hjemmelaget curryolje.

Alt godt på bordet

Mye av britenes julemat har fellestrekk med den norske. Alt som en gang var luksuriøst skal på bordet: Fett og kjøtt, sukker, nøtter og tørkede frukter. Krydderne vi idag kan raske med oss billig fra enhver nærbutikks krydderhylle, var en gang dyre og eksotiske råvarer bragt hjem fra kolonier i det fjerne og nære østen.

Det er britenes fortid som verdens største kolonimakt og deres århundrelange herredømme over India James Maxwell-Stewart trekker på når han smakssetter suppe med ingefær og curry. Hjemme i Worcester, der han selv ikke får lov å lage maten, spiser familien gjerne suppe før den store gåsesteken.

Lett mat før fettet

– Moren min lager pastinakk- og currysuppe, men jeg valgte en gulrotsuppe, jeg vil starte med noe som er litt lett, det kommer gjerne mye kjøtt og fett etterpå, sier Maxwell-Stewart.

Gulrotsuppen er nesten minimalistisk; basen inneholder bare litt løk i tillegg til gulrøtter, ingefær, kraft og fløte.

Resultatet er en tyntflytende, mild og søt suppe som sklir lett ned uten å fylle for mye opp i magen. Og det er en god ting, for i ovnen står gåsen og godgjør seg.

- Min familie i England er kanskje ikke som alle andre familier i England, vi pleier å spise flere retter til julemiddagen, sier Maxwell-Stewart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Gulrot- og ingefærsuppe

 • 1 kgGulrøtter
 • 200 gLøk, hakket
 • 2 ssSmør til steking
 • 50 gFersk ingefær
 • 5 dlFløte
 • 5 dlKyllingkraft
 • Salt etter smak
 • Fersk koriander til servering
 • Karriolje til servering

Karriolje

 • 1 ssKarripulver
 • 100 mlSoyaolje
 • 1 stkSitrongress, finhakket
 • 0.5 stkLøk, finhakket

Skrell gulrøttene og legg tre stykker til side.

Kutt de resterende gulrøttene i 1 cm tykke skiver og stek sammen med hakket løk

i smør i 10 min på middels til lav varme i en gryte.

Ha i ingefær, kyllingkraft og fløte. Kok opp og kok til gulrøttene er myke og helt gjennomkokt, ca 15 minutter.

Kjør alt i blender og smak til med salt.

La gjerne suppen stå til neste dag for bedre smak.

Kutt de tre siste gulrøttene i 3-4 cm lange "stubber." Kok dem i saltet vann i 4-5 minutter og blancher dem i kaldt vann, før du steker dem noen minutter med kortenden ned i panne med smør så de får fin stekefarge.

Legg noen stubber i hver suppeskål før servering og hell suppen over.

Server med fersk koriander og karriolje.

Finhakk sitrongress og løk og bland godt sammen.

La stå til neste dag for best smak.