Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Den franske sal har siste åpningsdag 13. januar. Rundt lunsjtider fylles salen fort opp av gjester som vil ha en siste bit av lokalets storhet – og smakfulle lunsj – før det stenger for godt.

Den franske sal har siste åpningsdag 13. januar. Rundt lunsjtider fylles salen fort opp av gjester som vil ha en siste bit av lokalets storhet – og smakfulle lunsj – før det stenger for godt.

Her bør du spise før det er for sent

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den franske sal har et av Oslos flotteste lokaler, men snart er det slutt. Her må en skynde seg, og det ikke bare for lokalets del.

Hvis man tråler seg gjennom Nasjonalgalleriets souvenirbutikk, forbi Munch-bøkene og Tidemand & Gude-plakatene, får man lønn for strevet i Den franske sal. Den lille kafeen beskrives på hjemmesidene som «kanskje Oslos vakreste spisested» med stukkmarmor og gipskopier av franske skulpturer fra 1600- og 1700-tallet. Det har de kanskje rett i.

Siden selve museet flytter til Vestbanen, har stedet siste åpningsdag 13. januar.

Fakta: Den franske sal

Kristian Augusts gate 23, Oslo
Telefon: 21 98 22 70
nasjonalmuseet.no

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★
Service/effektivitet: ★★★★
Miljø: ★★★★★
Pris: ★★★★
Totalt: 21

Vakre omgivelser som stenger snart

Mor og datter som driver stedet blir ikke med på lasset, og hva som skjer med bygget og lokalet, er ikke avklart.

Foreløpig ser det ut til at den eldre og museumsvante garde nytter anledningen til et siste måltid i Den franske sal før den stenger. Salen fylles raskt opp med godt voksne som har booket bord på forhånd.

Sildeglede

Menyen består av klassiske salater og smørbrødvarianter og småbakst. Med Peppers hang for sild falt valget enkelt ned på matjessild. Her var det snakk om den svenske retten, og ikke i den nederlandske betydningen der modnet sild så blir saltet. Sild i eddik og krydder kom på brødskive med et egg og rømme på siden. Små biter av rødbeter og eple var strødd over fisken og ga litt sødme til retten.

– Sjelden har jeg sett en penere skive med sild, mente Pepper.

Kryddersild med rødbeter, eplebiter, rømme og et kokt egg.

Kryddersild med rødbeter, eplebiter, rømme og et kokt egg.

Salt gikk for dagens: smørbrød med svineribbe og små hint om høytiden som er i vente. Ristet toast i bunn, overøst med olivenolje og et anstrøk hvitløk i bunn. Store mengder rødkål og salat var toppet med tynne skiver av lun svineribbe og små sylteagurker.

– Både velsmakende og rikelig, konstaterte Salt.

Sprø toast med rødkål og svineribbe var ett av to valg som «dagens».

Sprø toast med rødkål og svineribbe var ett av to valg som «dagens».

Te og scones

Dessertene er litt gjemt bort under bakst-seksjonen i menyen. Mellom croissanter og scones finner vi ostekake med bjørnebær og konfektsjokoladekake. En kopp varm sjokolade med chili og en kopp svart te fristet likevel mer nå som gradestokken for alvor kryper nedover. Stedet har tross alt en hel side i menyen viet til te, som spenner fra grønn japansk te til kinesisk røykt lapsang og chai.

Chilien i sjokoladen var det ingen av oss som kjente noe til, og selv om vi måtte be to ganger om melk til teen, rokket det ikke ved det gode inntrykket av Den franske sal.

Et smakfullt måltid til like over 470 kroner for to retter, et glass eplejuice og to varme drikker til avslutning.

Mange er sikkert innom Nasjonalgalleriet før det flytter. De bør også ta turen innom Den franske sal før det er for sent. Og det ikke bare for arkitekturen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.