Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Det kjennes vanvittig

Foto
Vinneren av KokkeKarlas legatet 2017 er Noma-koll Eline Haugan Bordvik (21).

Vinneren av KokkeKarlas legatet 2017 er Noma-koll Eline Haugan Bordvik (21).

Hun er yngst på kjøkkenet på Noma. I kveld fikk Eline Haugan Bordvik (21) KokkeKarlas første stipend.

21 år gamle Eline Haugan Bordvik har tilbrakt de siste månedene i jungelkjøkkenet til Noma Mexico, expatrestauranten til den danske stjernekokken Réne Redzepi. Under arrangementet Et bord for Karla på Sentralen restaurant i kveld, ble Noma-kokken første mottaker av KokkeKarlas stipend på 50.000 kroner.

- Det kjennes vanvittig og jeg er litt nervøs, sier Bordvik.

Flere av Norges beste kokker og servitører var samlet og serverte mat i Karla Linhave Siverts ånd. Bordvik presenterte også en egen rett under middagen.

- Retten spiller på det jeg oppdaget i Mexico, forteller Haugan Bordvik.

- Selvsagt er det taco, på svineribbe og en avocodokrem. Det kjentes jo heller ikke helt naturlig å lage en tortilla av mais, så jeg utarbeidet en versjon på norsk urkorn.

Noma-kokk Eline Haugan Bordvik ble tildelt KokkeKarlas første legat.  

Noma-kokk Eline Haugan Bordvik ble tildelt KokkeKarlas første legat.  

Karlas legat

Karla Linhave Siverts ble allerede som 25-åring kjøkkensjef på Smalhans som fikk utmerkelsen «Bib Gourmand» i nordiske Michelin Guide. Hun markerte seg i flere TV-programmer, hadde matspalte i Dagbladet og NORDmagasinet, og ble kåret til «bondelagskokken» i 2015. Da hun døde av kreft Sankthansaften ifjor, hadde Siverts allerede bestemt seg for å opprette et legat: Stipend til unge kvinnelige kokker, og økonomisk støtte til unge mennesker som havner i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av alvorlig sykdom.

I begrunnelsen trekker juryens frem at Eline Haugan Bordviks plan for tiden fremover er sterk og målrettet.

- Planen for stipendpengene er å tilbringe noen uker hos Restaurant Koks på Færøyene, for å lære mer om hvordan de arbeider med de ekstremt markante sesongene.

Kokk på Noma i København

Eline Haugan Bordvik er sammen med Gaute Berrefjord (22) permanente medlemmer av kokketeamet ved restaurant Noma.

Etter et måltid på Noma i desember 2015 ble Haugan Bordvik trollbundet.

- Det var etter mitt første måltid jeg spurte Gaute hvordan i allverden jeg kunne komme meg inn hit, og han hjalp meg med å få en praktikantplass, har Eline Haugan Bordvik tidligere fortalt til Smak.

Årets legat ble delt ut av Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Tilstede på kjøkkenet var blant annet Christopher Haaftuft fra Lysverket, Magnus Thorvik fra Indre Oslo Matforedling, Even Ramsvik, Tom Victor Gausdal, Lise Finckenhagen og Sverre Sætre.

Selv savner Haugan Bordvik allerede råvarene fra Mexico som hun har tilbrakt de siste månedene i:

- Tacoen kommer man aldri til å glemme. Men også mangoene var helt utrolige, så juicy og intense. De er virkelig «next level». Og så er det avocadoene med det spiselige skallet. Det er så mange ting!

Veien videre tar henne dessuten mot India og Japan, hvor hun har lyst til å lære mer om bruken av tang.

- Sånn sett er det jo en utrolig fin parallell mellom Færøyene og Japan, de lærer meg å forstå tang på to vidt forskjellige måter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.