Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Fennikelen funker både som hovedrett og som krydder

Tekst

Vil du få varsel hver gang Camilla Jensen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Bergen
Aicha Bouhlous salat med braisert fennikel.

Aicha Bouhlous salat med braisert fennikel.

Lag Aicha Bouhlous salat med fennikel.

– Jeg synes godt man kan anstrenge seg litt for at maten skal se vakker ut, sier Aicha Bouhlou.

Hun har vært kunstformidler og gallerist, men har langt ifra latt sin estetiske sans ligge brakk. Bouhlou er opptatt av skjønnheten i et måltid.

Aicha Bouhlou er kokebokforfatter og prisbelønt matblogger. I sommer deler hun sine favorittsalater.  

Aicha Bouhlou er kokebokforfatter og prisbelønt matblogger. I sommer deler hun sine favorittsalater.  

– Grønnsaker og frukt er jo så vakre! Jeg serverer som oftest salat på et fat, ikke i dype boller. Da kommer alle råvarene til sin rett.

Bouhlou trekker frem fennikelen som et godt eksempel.

– Med sin særegne smak gjør den seg godt både som hovedingrediens og som krydder i en rett. Når fennikelen stekes, kommer den herlige anissmaken ekstra godt frem, nesten som lakris, sier kokken.

Med noen godt stekte fennikelskiver på fatet skal det ikke mer til enn litt oliven, finhakket chili og gressløk, salt, pepper og en skvis sitron før det er fest – både for øyet og ganen.

Rødbet-renessanse. – Rødbeten har vært litt undervurdert her i Norge, synes jeg, sier Aicha Bouhlou, som har sine kulinariske røtter dypt plantet i det marokkanske kjøkkenet.

– Men det er blitt bedre. Folk sier ofte at de ikke har tid til å lage mat med rødbeter, men dette har de tid til! Rødbetene lager seg selv i ovnen. Kombinasjonen av søt rotfrukt og de litt skarpe fennikelfrøene gir en skikkelig «wow-effekt»! Det er egentlig det mat handler om – enkelhet, sier Aisha Bouhlou, som spår den røde knollen en ny vår.

Her er Aicha Bouhlous oppskrift på fennikelsalater:

(Vilkår)

-
+

Fennikelsalat med grønne oliven

  • 2 stkmellomstore fennikel
  • Salt
  • Nykvernet pepper
  • 100 ggrønne oliven uten stein, hakket
  • 0.5 stkrød chilli, finsnittet
  • 0.5 sitron, saften
  • 2 ssfinhakket persille
  • 2 ssfinhakket gressløk
  • Litt olivenolje til steking

Slik gjør du

  • Rens fennikelen og skjær den i tykke skiver. Ta vare på det grønne fra fennikelen.
  • Varm en stor stekepanne og stek fennikelen nesten mør i olivenolje på middels høy varme. Fennikelen skal ha en gyllenbrun farge.
  • Krydre med litt salt og pepper og flytt over på et serveringsfat. Skvis over sitronsaft og dryss over hakkete oliven, urter, fennikelgrønn og chili.
Ovnsbakte rødbeter.   

Ovnsbakte rødbeter.   

-
+

Balsamicobakte rødbetsalat med hasselnøtter

  • 400 grødbeter
  • 2 stkfedd hvitløk, tynne skiver
  • 4 ssbalsamicoeddik
  • 4 ssolivenolje
  • 0.5 tsknuste fennikelfrø
  • salt
  • pepper
  • 150 gsalatblader, gjerne feltsalat eller salatmix
  • 0.5 sitron, saften
  • 1 dlristete hasselnøtter eller flere, hakket

Slik gjør du

  • Skrell rødbetene og del dem i fire. Skrell og skjære sjalottløk og hvitløk i tynne skiver.
  • Legg rødbeter, hvitløk og fennikel i en ildfast form. Drypp over eddik og olivenolje og krydre med salt og pepper.
  • Dekk formen med aluminiumsfolie og bak i ovn i ca 30 minutter eller til rødbetene er helt møre.
  • Anrett rødbeter på fat med salat. Skvis noen dråper sitronsaft og strø over hakkete hasselnøtter.