Sverre Sætres luksus-goro med sjokoladefyll.

Sverre Sætres luksus-goro med sjokoladefyll.

Tre slag til julebaksten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tre deilige oppskrifter på småkaker til julen.

Lyst på en utfordring i julebaksten?

– Av de syv slagene, er goro kanskje vanskeligst å få til, sier Sverre Sætre, som baker de tradisjonsrike flate, mønstrede kakene med en luksuriøs vri.

Sverre Sætres goro.

Sverre Sætres goro.

-
+

Goro

  • 2 stkeggeplommer
  • 1.25 dlkremfløte
  • 175 gsukker
  • 300 gsmør, romtemperert
  • 400 ghvetemel
  • 0.5 tskardemomme

Sverre Sætres vri

  • 225 gmelkesjokolade
  • 1.75 dlkremfløte
  • 2 tscognac
  • 1 tssmør
  • 2 ssfinhakkede mandler

Slik gjør du

  • Visp sammen eggeplommer, fløte, sukker og kardemomme.
  • Bland i resten av ingrediensene og rør deigen godt sammen.
  • Sett deigen kjølig i cirka 30 minutter.
  • Form deigen til en tykk leiv, og kjevle denne ut så tynt som mulig.
  • Skjær ut firkanter som passer til gorojernet.
  • Stekes gylne. Ikke legg for mye press på gorojernet, da kan goroen miste formen.

Sverre Sætres vri

  • Lag goro som de klassiske, men kutt dem i to mens de enda er varme.
  • Finhakk sjokoladen. Kok opp kremfløten og hell den over sjokoladen.
  • Avkjøl massen til 34 ºC. Rør inn romtemperert smør og cognac. Rør inn mandlene til slutt.
  • Tøm massen i en form med bakepapir slik at den blir 1/4 centimeter tykk.
  • Sett massen til avkjøling natten over ved på 12–16 ºC.
  • Ta massen ut av formen og skjær den i firkanter som er like store som goroene. Varm kniven litt i varmt vann og tørk den, så er det enklere å skjære i fyllet.

Kipferl

Halvorsens Conditori er solgt og stengt for oppussing. De med abstinenser kan bake konditor Georg Dullers vaniljekipferl, en østerriksk småkake til julen.

Vaniljekipferl slik konditoren på Halvorsens Conditori bakte dem.

Vaniljekipferl slik konditoren på Halvorsens Conditori bakte dem.

-
+

Vaniljekipferl

  • 100 gmalte mandler
  • 200 ghvetemel
  • 150 gromtemperert smør
  • 50 gmelis
  • 2 stkeggeplommer
  • 2 tsvaniljesukker

Vaniljekipferl er små østerriske julekaker som er formet som halvmåner - derav Kipferl.

Slik gjør du:

Bland mandler, hvetemel, melis og vaniljesukker.

Bland deretter inn smøret for hånd. Tilsett så litt og litt av eggeplommene til deigen er glatt og fin.

Avkjøl så massen i kjøleskap i ca. 1 time.

Rull deigen i lange pølser med en diameter på ca. 1,5 cm og del i små stykker på omtrent 3-4 cm. Trill hvert emne til små halvmåner som er tynnere i hver ende. Legges på bakepapir og stekes i ovnen på 160 grader i 10-15 min til kakene er lett gyllene i fargen.

Etter steking, mens kakene er varme, siktes en blanding av vaniljesukker og melis over kakene.

Kakene er svært skjøre etter steking, så la dem avkjøles før de flyttes over til kakeboksen, eller kakefatet.

Les også:  

Kanelstjerner

Mellomeuropeerne står ikke tilbake for noe når det gjelder julebakst, og tyske kanelstjerner er – om enn litt arbeidskrevende – alltid en hit i kakeboksen. (Forøvrig går det an å jukse og kna kanel inn i ferdigkjøpt kransekakemasse).

Med kanel og en klype espressopulver får kransekakedeigen et helt nytt liv som tyske kanelstjerner.

Med kanel og en klype espressopulver får kransekakedeigen et helt nytt liv som tyske kanelstjerner.

-
+

Kanelstjerner

  • 3 stkEggehviter
  • 250 gMelis, pluss mer til utbaking
  • 1 tsVaniljesukker
  • 1 tsMalt kanel
  • 1 krmEspresso- eller kaffepulver
  • 375 gHele mandler med skall, malt så fint du klarer

Slik gjør du

  • Mal mandlene i mandelkvern eller foodprocessor.
  • Pisk eggehvitene stive, og sikt melisen over. Pisk lett sammen til massen er homogen og litt blank.
  • Sett til side 3 ss av eggehvite- og melisblandingen. Dette skal brukes til glasuren senere.
  • Bland kanel, kaffe og vaniljesukker med mandlene, og vend mandelblandingen inn i eggehvitene.
  • Legg deigen i en stor frysepose eller mellom to lag plastfolie og kjevle den ut til den er ca 1 cm tykk.
  • Legg deigen i kjøleskapet i minst to timer.
  • Skru ovnen på 125 grader.
  • Ta deigen ut av plasten og stikk ut små stjerner (ca 4 cm) som du legger på bakepapir. Deigen klisser mindre hvis du dypper kakeformen i melis før du stikker ut hver kake.
  • Pensle glasur i et tynt lag over hver kake.
  • Stek først på 125 grader i midten av ovnen i 15 minutter før du skrur ned til 100 grader og steker videre i 10-15 minutter. Glasuren skal forbli hvit, så hold et nøye øye med kakene den siste tiden.
  • Avkjøl og legg i bokser.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner