Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
En pepperkake, enten den er bakt fra grunnen hjemme eller kjøpt i all hast på nærmeste brustadbu for å gå til gløggen på kontoret, skal være tynn og sprø, og ha en tydelig søt kryddersmak.

En pepperkake, enten den er bakt fra grunnen hjemme eller kjøpt i all hast på nærmeste brustadbu for å gå til gløggen på kontoret, skal være tynn og sprø, og ha en tydelig søt kryddersmak.

Stor test av butikkpepperkaker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ferdige pepperkaker har sin egen sjarm – når de er på sitt beste. Vi testet ni typer kjøpt i butikk.

Ingen jul uten pepperkaker. Men kan kjøpepepperkaker konkurrere mot hjemmebakte? Vi testet ni ferdige pepperkaker kjøpt i dagligvarebutikker for å se hvilke som er verd å spise.

Berthas pepperkaker dominerer markedet. Fem av de ni typene pepperkaker vi fant kom fra det Baxt-eide Berthas bakeri i Hov i Land, tre fra Sætre og den siste fra Bjørken i Stjørdal.

Fakta: Pepperkaker

  • Figurbakt søt kjeks tradisjonelt krydret med kanel, nellik, ingefær, kardemomme og pepper.
  • Tradisjonelt bakt til jul.
  • Harde og myke varianter av julekaker med samme krydderkombinasjon finnes over hele Europa.

Testpanelet besto av journalist Sarah Hambro, vinanmelder Merete Bø og øl- og brennevinsanmelder Trine Wiik-Lehmann.

En pepperkake, enten den er bakt fra grunnen hjemme eller kjøpt i all hast på nærmeste brustadbu for å gå til gløggen på kontoret, skal være tynn og sprø, og ha en tydelig søt kryddersmak. I dette tilfellet var den beste pepperkaken også den dyreste, i et marked der kiloprisen spenner fra 33 (Berthas pepperkaker) til 150 kroner (Sætres beste).

Smak av mel

Altfor mange av kakene vi testet smakte mer av mel enn nellik, ingefær og pepper, og fikk derfor svak karakter.

Det mest overraskende var hvor stor forskjell det var i smaken på pepperkakene fra en og samme produsent – kakene fra Berthas spente fra en femmer til en toer.

To av kakene vi testet var pepperkaker i kombinasjon med sjokolade. Selv om begge smakte godt, var smakspanelets konklusjon at sjokolade og krydder slår hverandre i hjel. Til tross for at begge var ganske gode kjeks, er de etter vår mening ikke som pepperkaker å regne og ble tatt ut av testen.

Sætres beste pepperkaker


450g
69,90 kroner
7 poeng

Duft av krydderskap med ingefær og bra konsistens. I søteste laget, litt papp i smaken men holder mål.

Sætres figurbakte pepperkaker bakt med smør


375g
49,90 kroner
6 poeng

God duft, og godt krydder med tydelig ingefær og pepperpreg i avslutningen. Fin konsistens, men litt oljete.

Berthas pepperkaker


300g
9,90 kroner
5 poeng

Tynne og sprø. Mild, ikke for søt og bra krydder, men litt melete i smaken. Litt pregløs, men en klassisk pepperkake barn vil like.

Berthas pepperkakefigurer


400g
41,90 kroner
4 poeng

Lukter og smaker rå pepperkakedeig men preg av nykverna pepper i finishen. Ikke spesielt vellykket hjemmelagd. Rå pepperkakedeig.

Berthas økologiske pepperkakehjerter


350g
43,60 kroner
3 poeng

Brent duft av sukker. Lite smak utover brent sukker og papp. De blir som å tygge knekk.

Bjørken pepperkaker


300g
10,90 kroner
3 poeng

Duft av mel og brent sukker, smak av papp, brent sukker og mel.

Berthas Bertil pepperkaker


350g
39,90
2 poeng

Mer duft av olje, mel og sukker fremfor jul. Kun en forsiktig smak av ingefær trenger gjennom smaken av mel og sukker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.