Klassisk serveres løyrom alltid med rømme, dill og løk. Her servert på råraka og et dryss pepperrot over.

Klassisk serveres løyrom alltid med rømme, dill og løk. Her servert på råraka og et dryss pepperrot over.

Salt snacks fra Sverige

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

En skje med en av Sveriges mest ettertraktede råvare og litt sprøstekt potet blir kjapt en smårett i verdensklasse.

Svenskene har kommet opp med en del bra oppfinnelser gjennom tidene, men ingen er i nærheten av løyromen som produseres i Kalix i Nord-Sverige. Ifølge mange kokker et av de beste produktene fra Sverige – noensinne, uansett kategori.

I september-oktober tråler noen få utvalgte båter den innerste delen av Bottenviken på jakt etter den lille fisken vi kjenner som lagesild, som har en imponerende mengde rogn i forhold til størrelsen på fisken. Etter en møysommelig manuell renseprosess, litt salt og en god del kjærlighet, er den rene, oransje løyromen klar for å pakkes over på små glass.

Løyromen selges fersk kun en kort periode og deretter fryst, noe som faktisk ikke foringer produktet nevneverdig. Ta med et par glass ekstra å ha i fryseren. Da er veien til perfekt helgesnacks eller forrett kort den dagen du får lyst på noe ekstra godt.

Klassisk serveres løyrom alltid med rømme, dill og løk. Ofte på en ristet toast eller råraka og noen bobler i glasset eller en snaps. Råraka er kort og godt revet mandelpotet, saltet og stekt i klaret smør til den er sprø.

Dette blir som fast food å regne, for det tar ikke mange minuttene hvis du har ingrediensene i hus. Jeg elsker smaken av revet pepperrot i kombinasjon med frisk dill og finhakket løk. Pepperroten er sterk og river litt i nesen, men er likevel et friskt innslag som ikke tar over de andre smakene.

Som et norsk alternativ kan man se etter sikrogn. Det selges god lettgravet sikrogn som vil fungere utmerket som alternativ. Eller fisk noen lagesild i Mjøsa og lag din egen, det går også.

Skitt fiske!

-
+

Råraka

 • 4 stkstore mandelpoteter
 • 0.5 tsflaksalt
 • 50 gklaret smør

Topping

 • 4 ssfet rømme
 • 100 gløyrom
 • 2 ssrødløk
 • 1 stkdusk dill
 • 1 stkpepperrotbit (1 cm lang)

Slik gjør du

 • Skrelle mandelpotetene og rive de opp grovt på «svigermor» (rivjern).
 • Salte poteten og la det stå i 30 sekunder. Samle alt sammen som en snøball i hånden og skvis ut litt av væsken.
 • Steke i klaret smør, det gir best smak og farge.
 • Klaret smør er meierismør som er smeltet rolig i en liten kjele og deretter helt forsiktig av over i en ny skål slik at den hvite væsken som skal kastes er igjen i kjelen. Bruk en stor, god og varm panne til stekingen.
 • Legg 4 ss smør i pannen og fordel poteten utover. Press poteten utover med en stekespade til den er helt flat, ca 0,5 mm tykk og 10 cm i diameter.
 • Pass på at den ikke revner opp, men holder seg sammen som en liten «plate».
 • Steke den på moderat varme slik at den blir god og sprø på en side før den får samme behandling på andre siden. Legg råraken over på papir slik at noe av smøret trekker ut. Dette kan fint gjøres før gjestene kommer men varme de opp igjen før servering.

Topping

 • Topp råraken med én spiseskje rømme, én spiseskje løyrom, litt finhakket rødløk, dill og til slutt et dryss fint revet pepperrot.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner