Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ti om dagen gir mindre sykdom

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Åtte hundre gram grønnsaker om dagen gir den beste beskyttelsen mot sykdom og for tidlig død.

Åtte hundre gram grønnsaker om dagen gir den beste beskyttelsen mot sykdom og for tidlig død.

Fem om dagen er vel og bra, men en ny, norskledet studie anbefaler opp mot ti porsjoner frukt og grønt daglig for best mulig effekt på helsen.

Alle vet at frukt og grønt er sunt, men hvor mye skal egentlig til for å redusere dødeligheten?

Så mye som 7,8 millioner dødsfall kunne vært forhindret bare i 2013 hvis alle spiste 800 gram frukt og grønt daglig , viser en metastudie ledet av norske Dagfinn Aune, førsteamanuensis i ernæring ved Bjørknes Høyskole og post.doc ved Imperial College London.

Artikkelen, som ble publisert i International Journal of Epidemiology i forrige uke, har gått gjennom 95 kostholdsstudier for å finne ut nøyaktig hvor mye frukt og grønt som skal til for å få beskyttelse mot sykdom og for tidlig død.

Nesten en kilo daglig

– Vi ønsket å finne ut hvor mye frukt og grønt man må spise for å få en beskyttende effekt og for å få best effekt. Kanskje dette kan gjøre at vi får mer konsistente anbefalinger på tvers av landegrensene. sier Aune om studien. Helseorganisasjoner og enkeltlands anbefalinger om inntak varierer fra 400 gram daglig til nærmere 800, med Norge et sted i midten som oppfordrer til 500 daglige gram grøntfor, poteter ekskludert.

Maks reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdommer og dødelighet fant forskerne ved et inntak på 800 gram daglig. Det reduserte total dødelighet med 31 prosent. Men 500 gram om dagen har også betydelig effekt: 5,6 milllioner kunne vært unngått bare i 2013 om alle fulgte de norske rådene om fem om dagen.

For kreftsykdom fant ikke forskerne at risikoen ble redusert ved et inntak av mer enn 600 gram daglig.

Kål, epler og sitrus

Forskerne ønsket også å se om spesifikke frukter og grønnsaker hjalp spesielt godt mot viktige dødsårsaker som kreft og hjerte-karsykdom. Til tross for at det er et begrenset antall studier som ser på nettopp dette, viser Aune og kollegenes metastudie at noen av fruktene og grønnsakene som går igjen med en tydelig beskyttende effekt er kålgrønnsaker, grønne bladgrønnsaker, sitrusfrukter og epler og pærer, både for reduksjon i og hjerte-karsykdommer og total dødelighet . Inntak av grønn-gule grønnsaker og kålgrønnsaker har også en beskyttende effekt mot kreft. Aune legger til at det er mulig at andre typer frukt og grønnsaker er gunstige, men at det ikke finnes nok studier til å påvise dette.

Litt er bedre enn ingenting

Aune sier at fordi 800 gram frukt og grønt om dagen var det høyeste inntaket på tvers av studiene, kan ikke tilgjengelig forskning vise om et enda høyere inntak ytterligere kan redusere sykdomsrisiko og dødelighet. Men det er også tydelig at bare å spise litt grønnsaker er bedre enn ingenting.

– Mange sier at ti om dagen høres mye ut, men det vi ser er at hvis man bare spiser to eller tre porsjoner om dagen, har det en gunstig effekt sammenlignet med å ikke spise noe i det hele tatt. Men størst reduksjon ser man ved et veldig høyt inntak. Hvis man spiser litt, er det bra, men hvis man spiser enda mer er det enda bedre, sier Aune.

Sunt, godt og lite oppvask

Husker du 80-tallsklassikeren?

Vil at gjestene skal si «wow»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.