Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Michelin-restaurant Restaurant Credo i Trondheim stenger ned med umiddelbar virkning, det samme gjør Maaemo i Oslo.

Michelin-restaurant Restaurant Credo i Trondheim stenger ned med umiddelbar virkning, det samme gjør Maaemo i Oslo.

Koronamareritt for restaurantbransjen

Tekst

Mange restauranter må stenge, samtidig opplever bransjen en bølge av kanselleringer. Restauranteiere ber nå gårdeiere og myndigheter om å være med på å dra lasset.

Michelin-restauranten Credo i Trondheim varsler umiddelbar stengning. Det samme gjør Maaemo i Oslo, som åpnet i nye lokaler 4. mars.

– Vi er i en takknemlig situasjon, der gjester ofte flyr inn for å besøke oss, men sånn som situasjonen er nå føler vi ikke at det ville være forsvarlig å ha åpent, sier kjøkkensjef Esben Holmboe Bang, som mener at det er viktig å hjelpe hverandre og «spre kjærlighet» der man kan i en krevende situasjon.

– Vi ønsker å gjøre det vi kan for å dra lasset og forhindre smitte. Vi har et ansvar overfor gjestene våre og personalet vårt. Nå er vi opptatt av å få booket om de som har reservert bord hos oss og gleder oss til å være i gagn igjen. Vi holder humøret oppe og håper på at dette går over fortere enn forventet.

Kjøkkensjef Heidi Bjerkan på Credo mener at ingen er tjent med å ikke ha gjester og samtidig ha folk på jobb, og har måttet permittere ansatte. Restaurantene rammes hardt av korona-tiltakene, og regjeringens beslutning om å stenge alle serveringssteder med unntak av de som kan legge tilrette for minst en meters avstand mellom gjestene kommer på toppen av en lang rekke kanselleringer.

Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang utenfor inngangen til de nye lokalene til Maaemo i Bjørvika som åpnet på nytt 4. mars.

Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang utenfor inngangen til de nye lokalene til Maaemo i Bjørvika som åpnet på nytt 4. mars.

– I dag hadde vi 144 bestilte, og nå har vi 40, så det er et fint eksempel. Det er gjennomgående for hvordan det har vært denne uken. Store selskap og firma kansellerte først også kommer de private etter, sier eier og kjøkkensjef Kari Innerå ved Brasserie Rivoli.

Et av regjeringens tiltak i kampen mot koronaviruset er stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen, som restaurant, bar, pub og uteliv, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat som kan legge til rette for at besøkende kan holde en meters avstand. Buffeter blir ikke tillatt. Dette er et av flere tiltak som statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte da de møtte pressen like etter klokken 14.00 torsdag.

Kari Innerå.

Kari Innerå.

Ikke mulig med hjemmekontor

– Vi er bare 25 ansatte, så nå vurderer vi fortløpende hva vi skal gjøre. Men liv og helse kommer først. Bransjen er helt avhengig av at alle må bidra, gårdeiere og myndighetene. Hvis ikke vil de bli mange konkurser i en allerede sårbar bransje. Jeg er jo også bekymret for mine ansatte, særlig servitørene som er spesielt utsatte da de er i kontakt med mye folk. Og de har ikke mulighet til å ta hjemmekontor, sier Innerå.

Restauranteier Nevzat Arikan er bekymret for bransjen.

Restauranteier Nevzat Arikan er bekymret for bransjen.

Nedre Foss Gård har hatt 1000 kanselleringer bare i mars, forteller eier Nevzat Arikan, som samlet har hatt 2000 avbestillinger på restaurantene han eier.

– Det er veldig alvorlig. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at løsningen blir å permittere folk. Vi kan ikke gjøre noe annet, dessverre. Neste uke kommer det nok flere avbestillinger. Selv om vi tar våre forholdsregler og flytter på bordene for å skape mer plass mellom de gjestene vi har igjen, sier Arikan.

Han frykter at situasjonen vil vare lenge.

– Når byrådslederen snakker om 1. mai, så håper jeg virkelig ikke det varer så lenge. Dette er veldig trist.

Nå ber Arikan, som også står bak restauranter som Trattoria Populare, Olympen, Arakataka og Txotx i Oslo, gårdeiere og myndigheter om samarbeid.

– Jeg tror jeg kan snakke på vegne av alle restauranteiere og utestedseiere i hele landet. De må være med å dra lasset for at vi små skal overleve dette.

Permitteringer

I en pressemelding torsdag forteller Anders Braathen fra restaurantgruppen Lava Oslo om en gradvis mer vanskelig situasjon i bransjen. Også han beskriver en situasjon der bordbestillinger uteblir og et økende antall kanselleringer.

– Vi går nå inn i en dramatisk periode med høy usikkerhet som vi ikke har noen anelse om hvor lenge vil vare, skriver Braathen.

Heidi Bjerkan på Restaurant Credo i Trondheim har sendt ut permitteringsvarsel til sine ansatte. Restauranten er nå stengt.

Heidi Bjerkan på Restaurant Credo i Trondheim har sendt ut permitteringsvarsel til sine ansatte. Restauranten er nå stengt.

Christopher Haatuft, kjøkkensjef på Lysverket i Bergen, understreker at mange i bransjen har lite penger i ryggen.

– De restaurantene som er mest ambisiøse er ofte drevet med veldig mye kjærlighet, men med lite penger bak seg, og noe sånt som dette vil da påvirke ganske kraftig, sier Haatuft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.