Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
To glade vinnere i Aarhus: Sjefkokk Jonas André Nåvik hos Fagn og sjefkokk Heidi Bjerkan hos Credo, begge Trondheim-restauranter.

To glade vinnere i Aarhus: Sjefkokk Jonas André Nåvik hos Fagn og sjefkokk Heidi Bjerkan hos Credo, begge Trondheim-restauranter.

Trondheims første stjernerestauranter: Fagn og Credo fikk hver sin Michelin-stjerne

Tekst

Det ble klart under utdelingen i Danmark i kveld.

Fakta: Norske restauranter med Michelin-stjerne (r) 2019

  • Maaemo (Oslo, tre stjerner)
  • Galt (Oslo, én stjerne)
  • Kontrast (Oslo, én stjerne)
  • Statholdergaarden (Oslo, én stjerne)
  • Re-naa (Stavanger, én stjerne)
  • Sabi Omakase (Stavanger, én stjerne)
  • Fagn (Trondheim, én stjerne) NY
  • Credo (Trondheim, én stjerne) NY

Teamet til Fagn var samlet i Credos gamle lokaler i Ørjaveita i sentrum da restauranten fikk sin og Trondheims første Michelin-stjerne mandag kveld. Noen minutter senere fikk Credo sin første stjerne.

Det skjedde på i Aarhus i Danmark hvor Michelin delte ut stjerner for 2019.

Sjefkokk Jonas André Nåvik hos Fagn var strålende glad, gråt og takket kona fra scenen.

– Jeg er veldig beæret! sier Nåvik etter utdelingen.

Han har akkurat fått en gratulasjon fra Bent Stiansen i det han treffer DN rett foran scenen i Musikkhuset i Århus.

– Jeg hadde håpet på å få stjerne, men jeg var ikke sikker, sier Nåvik.

– Hva betyr dette for Trondheim?

– Det betyr veldig masse. Ikke bare for oss, men for hele restaurant- og hotellnæringen i byen, sier Nåvik.

– Ja, særlig med tanke på den utrolige jobben Heidi Bjerkan har gjort de siste 20 årene.

– Hva skjer nå?

– Nå skal jeg drikke champagne. Og i morgen reiser jeg hjem for å klemme teamet mitt. Vi er en familie. Det er ikke bare jeg som står bak dette, det er så mange nøkkelpersoner, sier Nåvik.

Fagns Jonas André Nåvik takket kona fra scenen da han ble tildelt én stjerne i Michelin-guiden.

Fagns Jonas André Nåvik takket kona fra scenen da han ble tildelt én stjerne i Michelin-guiden.

Superstas

Også Credo fikk Michelin-stjerne, noe som betyr at Trondheim nå har fått sine første to stjernerestauranter. Sjefkokk Heidi Bjerkan fikk også årets bærekraftspris, som deles ut for første gang i år.

Les DNs anmeldelse av Credo: Norges beste restaurant ligger i Trondheim

Credo ble i fjor kåret av Dagens Næringsliv til Norges beste restaurant. Mange hadde på forhånd spekulert i om Credo ville få én eller to Michelin-stjerner. I år ble det én.

– Det er stor stas! Kanskje litt mer enn det og, sier Credos sjefkokk Heidi Bjerkan.

Heide Bjerkan fra Credo i Trondheim fikk sin første Michelin-stjerne, og en helt ny pris for bærekraft.

Heide Bjerkan fra Credo i Trondheim fikk sin første Michelin-stjerne, og en helt ny pris for bærekraft.

Bjerkan var invitert til Aarhus for å lage mat på den nordiske versjonen av Michelin-utdelingen.

– Og det å få bærekraftsprisen synes jeg er kult. Vi har bare holdt på i ett år, og så greier vi å synliggjøre det så mye. Jeg gleder meg til å fortsette, sier Bjerkan.

Rundt 20 servitører, kokker og råvareprodusenter satt og spiste pizza på Credo mens de fulgte med på direktesendingen fra Aarhus. Der var det jubelscener og lovord om Credo-sjef Bjerkan:

– Jeg begynte som lærling i 2016, og tenkte at jeg sikkert kom til å stå og skrelle poteter. Men isteden ble jeg kastet rett uti det. Heidi bruker å rullere på de ulike stasjonene slik at alle kokkene får gjøre forskjellige oppgaver, sier Credo-kokk Live Krangnes Edvardsen, og tilføyer:

15

– Hedi har alltid vært der, alltid hundre prosent. Hun har fortalt meg hva som skal til, sier Edvardsen.

Full oppstandelse under Michelin-inspeksjon

Da Michelin kom på ett av sine besøk hos Credo i desember i fjor, ble det full oppstandelse: 14 representanter fra politi, Skatteetaten og Arbeidstilsynet troppet opp for å inspisere driften av restauranten.

– Jeg håper at kontrollen ikke hadde noen innvirkning på Michelins bedømming av restauranten vår. Vi opplyste gjestene, også representanten fra Michelin, om hva som foregikk, sier Bjerkan.

Statholdergaarden, som beholder sin stjerne, mener de to nye til Trondheim er fortjent.

– Trondheim er matfatet vårt. Det er fantastisk hyggelig at Heidi får den anerkjennelsen, etter 20 år med innsats og kjærlighet, sier Stiansen.

– Jonas og Fagn er veldig spennende. Et friskt pust i restaurantverdenen, legger Stiansen til.

13

En annen som beholdt sin stjerne, er Sven Erik Renaa. Han er ikke overrasket over stjernedrysset til Trondheim.

– Det er kjekt, det. Men det er ikke en overraskelse, det har vært snakket om som en mulighet i kulissene gjennom året, sier Renaa.

– Det er morsomt, nesten hele seremonien handlet om Trondheim. Så det var veldig stas. Det er vi ikke så vant til i Norge, legger Renaa til og ler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.