Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Esben Holmboe Bang flyttet Maaemo til større og helt nybygde lokaler i 2020. Nå får også nye Maaemo tre stjerner.

Esben Holmboe Bang flyttet Maaemo til større og helt nybygde lokaler i 2020. Nå får også nye Maaemo tre stjerner.

Tre Michelin-stjerner til Maaemo: – Det har aldri vært gjort før

Tekst

Esben Holmboe Bang fikk tilbake tre stjerner for restaurant Maaemo i årets Michelinguide.

– Det er helt rått. Herregud. Fra null til tre stjerner, det har aldri vært gjort før. Det er helt sykt. Vi feirer og er utrolig stolte, sier Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef og daglig leder ved restaurant Maaemo, til Smak.

I bakgrunnen er musikken høy; han er tilbake fra filmingen av årets utdeling av nye Michelinstjerner i Stavanger, som foregikk i går – og feirer med kollegene i restaurantens lokaler i Oslo.

– Dette handler ikke nødvendigvis så mye om meg, men alle jeg har rundt meg. Det er rundt 50 stykker som står her og griner. Det er helt fantastisk rett og slett.

Fakta: Michelinstjerner i Norge 2021

Norge har 11 restauranter med stjerne i den nordiske Michelinguiden for 2021

 • Maaemo, Oslo ★★★
 • Re-Naa, Stavanger ★★
 • Omakase Oslo, Oslo ★
 • Under, Lindesnes ★
 • Bare, Bergen ★
 • Speilsalen, Trondheim ★
 • Fagn, Trondheim ★
 • Credo, Trondheim ★
 • Sabi Omakase, Stavanger ★
 • Statholdergaarden, Oslo ★
 • Kontrast, Oslo ★
Lounge. I kjelleren har Maaemo en lounge hvor gjestene innleder og avslutter måltidet.

Lounge. I kjelleren har Maaemo en lounge hvor gjestene innleder og avslutter måltidet.

Tre stjerner

Maaemo åpnet først i 2010 og ble belønnet med to stjerner i den prestisjefylte guiden et knapt år etter åpning. Fire år senere, i 2016, ble restauranten Norges første og eneste restaurant med tre stjerner – hedersbevisningen guiden gir til restauranter de mener er så gode at de er verdt en egen reise.

Fakta: Guide Michelin

 • Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
 • Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
 • Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
 • Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

De tre stjernene beholdt Maaemo helt til Holmboe Bang stengte restauranten i 2019, for å åpne i nye, større og mer luksuriøse lokaler like etter Michelin-guidens nordiske utgave ble utgitt. Siden nyåpningen har altså restauranten vært uten stjerner.

– Det er den største æren som en kokk, som et lag, som en restaurant. Det å ha tre stjerner og å få dem på nytt er veldig rørende. Det har vært en emosjonell reise, sier Holmboe Bang.

– Vi kommer til å fortsette som før. Man retter seg litt ekstra opp i ryggen når man går inn i en tre stjerners restaurant, sier han til Smak.

I tillegg til de tre stjernene, fikk Maaemo også en såkalt «green star» for bærekraft.

Dette mente DNs anmeldere om nye Maaemo Nye Maaemo: Hjertenære kulinariske livsminner

Årets sommelier

Den norske sommelieren Henrik Dahl Jahnsen som til daglig jobber i Speilsalen på Hotel Britannia i Trondheim fikk sommelierprisen, som Michelin-guiden delte ut for første gang i Norden. Dahl Jahnsen har vunnet NM for vinkelnere hele fem ganger, senest i mai i år.

– Dette er helt sykt egentlig, og helt uventet. Michelin er jo fyrtårnet for bransjen, sier Dahl Jahnsen. Det betyr mye at Michelin også nå anerkjenner at vin er viktig i den totale restaurantopplevelsen.

Forøvrig ble det ikke delt ut noen nye norske stjerner under årets seremoni. Det betyr at Norge i år som i fjor har 11 restauranter med en eller flere stjerner i guiden, da Bjørn Svenssons Galt, som hadde en stjerne i fjor, nå er stengt.

Henrik Dahl Jahnsen vant Michelin-guidens sommelierpris, som for første gang ble utdelt i Norden.

Henrik Dahl Jahnsen vant Michelin-guidens sommelierpris, som for første gang ble utdelt i Norden.

Tre stjerner til Noma

Sammen med Esben Holmboe Bang på scenen i Stavanger sto også danske René Redzepi. Restauranten Noma i København er blitt kåret til verdens beste restaurant fire ganger, men dette er første gang de har fått tildelt tre stjerner fra Michelinguiden. Tidligere har de kun hatt to.

René Redzepi ble også kåret til årets «mentor-kokk» under kveldens utdeling.

I Finland ble restauranten Finnjävel Salonki i Helsingfors tildelt en stjerne. Fire nye svenske restauranter fikk en stjerne; Project i Gøteborg, Aira i Stockholm, Hotell Borghold på Øland og Äng i Tvååker, mens Bjørn Frantzén beholdt sine tre stjerner. I Danmark ble Kong Hans Kælder ble oppgradert til to stjerner, mens restaurantene The Samuel i København, Substans i Århus, LYST i Vejle og Syttende i Sønderborg nå har en stjerne.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.