Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Etter utdelingen kunne Hot Shop, Schlägergården, Hyde og i Oslo, og Lysverket i Bergen skilte med hver sin Michelin-stjerne. Fra venstre: Joe Bøe Klakegg (Hot Shop), Matthew North (Hyde), Cristopher Haatuft (Lysverket) og Björn Svensson (Schlägergården).

Etter utdelingen kunne Hot Shop, Schlägergården, Hyde og i Oslo, og Lysverket i Bergen skilte med hver sin Michelin-stjerne. Fra venstre: Joe Bøe Klakegg (Hot Shop), Matthew North (Hyde), Cristopher Haatuft (Lysverket) og Björn Svensson (Schlägergården).

Fire nye Michelin-stjerner til Norge

Tekst
Foto

Hot Shop, Schlägergården, Hyde og Lysverket får sine første stjerner i årets Michelin-guide.

– Jeg er litt forvirret, litt glad og litt stresset kanskje, sa Jo Bøe Klakegg, innehaver ved Hot Shop, til DN etter årets Michelin-utdeling.

Etter en litt forsiktig start i 2018 har Hot Shop for lengst blitt et hot topic i norsk restaurantflora. I kveld fikk restauranten på Dælenenga i Oslo sin første Michelin-stjerne.

– Det er alltid hyggelig å få en anerkjennelse for å gjøre noe riktig. Det er jo et lagarbeid, og jeg håper det betyr at folk på jobb setter pris på det og at gjestene kommer og spiser.

Fire stjerner til Norge

I Stavanger i ettermiddag offentliggjorde Michelin-guiden hvilke nordiske restauranter deres inspektører mener fortjener plass og stjerner i årets utgave av den legendariske guiden. Det er tredje gang stjernekåringen foregår i Norge.

Etter utdelingen kunne Hot Shop, Schlägergården, Hyde og i Oslo, og Lysverket i Bergen skilte med hver sin Michelin-stjerne. Det betyr at Norge har fått fire nye Michelin-restauranter.

Lysverket-kokk Christoffer Haatuft med sønnen Haldor på scenen under årets Michelin-utdeling. Bergensrestauranten fikk sin første stjerne.

Lysverket-kokk Christoffer Haatuft med sønnen Haldor på scenen under årets Michelin-utdeling. Bergensrestauranten fikk sin første stjerne.

Stjerne til Hyde

– Jeg trodde dere bare hadde noen tomme seter dere trengte å fylle, sa Matthew North, da han tok imot Restaurant Hydes første Michelin-stjerne, som ligger i de gamle Pjoltergeist-lokalene på Fredensborg i Oslo.

Matthew North, da han tok imot Restaurant Hydes første Michelin-stjerne.

Matthew North, da han tok imot Restaurant Hydes første Michelin-stjerne.

Også kjøkkensjef på Schlägergården i Oslo som åpnet i fjor, virket overrasket da han tok imot restaurantens første stjerne:

– Jeg trodde toget hadde gått for å få stjerner, sa en glad Björn Svensson.

Schlägergården fikk sin første stjerne under årets Michelin-utdeling. Björn Svensson tok imot utmerkelsen.

Schlägergården fikk sin første stjerne under årets Michelin-utdeling. Björn Svensson tok imot utmerkelsen.

Kjøkkensjef på Oslo-restauranten Rest, Jimmy Øien (28), fikk den gjeve utmerkelsen Young Chef Award under årets Michelin-utdeling.

Kjøkkensjef på Oslo-restauranten Rest, Jimmy Øien (28), fikk den gjeve utmerkelsen Young Chef Award under årets Michelin-utdeling.

Gjev utmerkelse

Flere spådde på forhånd at Restaurant Rest i Oslo skulle stikke av med en stjerne under årets utdeling. I stedet fikk kjøkkensjef på Oslo-restauranten Rest, Jimmy Øien (28) utmerkelsen Young Chef Award.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er i sjokk, sa han på scenen.

Utmerkelsen går til talenter som viser «eksepsjonelle kulinariske ferdigheter samt lidenskap og kreativitet på kjøkkenet». Jimmy Øien bruker utelukkende matvarer som ellers ville gått til spille.

Les også: En fest på Rest

Fikk pris for servicen

Også Christopher Haatuft, kjøkkensjef ved Lysverket var på scenen for å ta imot sin første stjerne. Restauranten i Bergen har tidligere blitt tildelt kniv og gaffel-merket i Michelin-guiden.

Heidi Bjerkan og teamet på Credo i Trondheim fikk prisen for «welcome and service».

– De fantastiske menneskene rundt meg er hemmeligheten bak hvorfor servicen er så god, svarte Bjerkan fra scenen.

Credo var en av de tre første restaurantene i Trondheim som fikk én stjerne i Michelin-guiden i 2019. Credo har også tidligere fått utmerkelsen «green star», og har i dag to Michelin-stjerner.

Eneste i Norge med tre stjerner

Et av kveldens store spørsmål var hvorvidt Re-Naa kom til å få tre stjerner. I så fall hadde Norge hatt to restauranter med tre stjerner. Slik ble det ikke, men Maeemo beholdt sine.

Mot slutten av utdelingen snakket Maeemo-kokken Espen Holmboe Bang på vegne av de fire nordiske restaurantene med tre Michelin-stjerner.

Maeemo flyttet i 2019 til større lokaler, og måtte med det samme gi fra seg alle sine tre stjerner. Da den åpnet på nytt i 2020, var det like etter Michelin-guiden ble utgitt. Maeemo var derfor uten stjerner frem til fjorårets utdeling. Da gikk de umiddelbart opp til tre stjerner igjen.

På spørsmål om hvorvidt det er vanskelig å beholde tre stjerner, svarte stjernekokken:

– Jeg tror du må gjøre deg fortjent til det hvert år.

Fakta: Den nordiske Michelin-guiden for 2022

Maaemo, Oslo ★★★

Re-Naa, Stavanger ★★

Hot Shop, Oslo ★ (NY)

Schlägergården, Oslo ★ (NY)

Hyde, Oslo ★ (NY)

Lysverket, Bergen ★ (NY)

Under, Lindesnes ★

Bare, Bergen ★

Speilsalen, Trondheim ★

Fagn, Trondheim ★

Credo, Trondheim ★

Sabi Omakase, Stavanger ★

Statholdergaarden, Oslo ★

Kontrast, Oslo ★

Fakta: Guide Michelin

  • Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
  • Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
  • Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
  • Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

Fakta: MICHELINSTJERNER I NORGE 2021

I den nordiske Michelin-guiden for 2021 hadde Norge 11 restauranter med stjerne.

Maaemo, Oslo ★★★

Re-Naa, Stavanger ★★

Omakase Oslo, Oslo ★

Under, Lindesnes ★

Bare, Bergen ★

Speilsalen, Trondheim ★

Fagn, Trondheim ★

Credo, Trondheim ★

Sabi Omakase, Stavanger ★

Statholdergaarden, Oslo ★

Kontrast, Oslo ★

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.