Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mia Kondrup og Ulrik Jepsen ved À L’aise i Oslo fikk både sin første stjerne og prisen for beste service under Michelin-kåringen for 2023.

Mia Kondrup og Ulrik Jepsen ved À L’aise i Oslo fikk både sin første stjerne og prisen for beste service under Michelin-kåringen for 2023.

Seks nye Michelin-stjerner til Norge

Tekst
Turku/Oslo

À l'aise, Stallen, Sabi Omakase Oslo, Savage, Mon Oncle og K2 får alle sin første stjerne i Michelinguiden i tidenes stjernedryss. Maaemo beholder sine tre stjerner også i år.

Fakta: Guide Michelin

  • Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
  • Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
  • Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
  • Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.

Norge har fått seks nye stjernerestauranter med dagens stjernedryss i den finske byen Turku. Mest etterlengtet var kanskje stjernen som gikk til Ulrik Jepsen ved À l'aise i Oslo.

I seks år har danske Ulrik Jepsen drevet den klassiske topprestauranten. Nesten like lenge har Oslos kokkeelite ønsket og spådd at Jepsen ville få en stjerne. Her har gjestene blitt traktert med kontinental og tradisjonell luksus: egne vogner for Champagne og ost, veskekrakker og myke tepper – kort sagt alle kjennemerker på en god, gammeldags Michelinrestaurant.

Også matanmelderne har elsket À l’aise, men inntil nå har Jepsen måttet sitte slukøret igjen etter hvert stjernedryss.

– Det er fantastisk. En drøm. Og så to priser! Jeg er målløs, sier Ulrik Jepsen til Dagens Næringsliv, som sammen med sin kone, restaurantsjef Mia Kondrup, ikke bare fikk en etterlengtet stjerne for maten på restauranten, men også den ettertraktede serviceprisen Michelinguiden deler ut.

DNs matanmeldere var også fornøyde etter å ha besøkt À L’aise.

DNs matanmeldere var også fornøyde etter å ha besøkt À L’aise.

Invitasjonen til årets seremoni kom på mail.

– Vi var midt i en diskusjon da vi fikk invitasjonen på mail for to uker siden. Da stilnet den diskusjonen, for å si det sånn, sier Mia Kondrup.

– Da åpnet vi en flaske champagne, selv om man ikke skal ta noe på forskudd, sier Ulrik Jepsen.

Stjernedryss

I tillegg fikk Sebastian Myhre en stjerne for restauranten Stallen, som han har drevet i en gammel stall i Hegdehaugsveien i Oslo siden 2019. Sushirestauranten Sabi Omakase Oslo ble også tildelt en stjerne, det samme ble Mon Oncle, Maaemo-kokk Esben Holmboe Bangs franske luksusbrasserie, hvor kjøkkenet drives av Jae Wilkinson.

DNs Salt og Pepper besøkte Mon Oncle i april i år.

DNs Salt og Pepper besøkte Mon Oncle i april i år.

Sjokk

K2 i Stavanger ble byens tredje restaurant med en stjerne, og fikk i tillegg en av Michelinguidens grønne stjerner, som belønner bærekraftig praksis.

– Det er den grønne stjernen som førte meg til Michelinstjernen, sier kjøkkensjef Ola Klepp ved K2.

– Vi er helt sjokkert, sa daglig leder og ektefelle Elisabeth Kress. – Jeg føler vi ikke hører hjemme her.

– K2 var ikke bygd for å gå for en stjerne, sier Ola Klepp.

K2-gründerne Ola Klepp og Elisabeth Kress ble overrasket over stjernen de fikk.

K2-gründerne Ola Klepp og Elisabeth Kress ble overrasket over stjernen de fikk.

Norge på kartet

Sebastian Myhre ved Stallen sier han hadde tillatt seg å håpe på en stjerne da han ble invitert til årets seremoni.

– Med mindre de hadde funnet opp en helt ny pris, sa han, som allerede har en grønn stjerne og anser seg som for gammel til å bli årets unge kokk.

Han uttrykte stor glede over stjernedrysset, også på vegne av sine norske kolleger.

– Vi har jo ligget så langt bak, det er så stilig at Norge omsider havner på kartet. Det er fortjent, sa han.

Les også: Stallen på stell
Kjøkkensjef Sebastian Myhre og hans restaurant Stallen ble hedret med stjerne.

Kjøkkensjef Sebastian Myhre og hans restaurant Stallen ble hedret med stjerne.

Årets virkelige nykommer var restaurant Savage i Hotel Revier i Oslo, som bare har vært åpen i syv måneder.

I år delte guiden ut 41 nye stjerner i de nordiske landene. Seks av dem gikk til norske restauranter. Norge fikk ingen nye tostjernersrestauranter i denne runden. Det ble heller ingen nye trestjerners restaunter i år, men alle som allerede har distinksjonen, som norske Maaemo, beholder stjernene sine. Det samme gjør Sven Erik Renaa med sine to stjerner for Re-Naa i Stavanger. Norge har dermed hele 20 restauranter med Michelinstjerne, hvorav 18 har én.

– Det er fortsatt utrolig. Selv om det ikke er første gang jeg står her, slår hjertet mitt ordentlig hardt. Vi forsøker bare å gjøre det vi gjør hver dag: Skape en vakker og minneverdig opplevelse for alle som kommer inn døren vår. Til teamet mitt: En stor takk! Dette er en stor ære, sa Holmboe Bang.

Fakta: Den nordiske Michelin-guiden for 2023

Maaemo, Oslo ★★★

Re-Naa, Stavanger ★★

À l'aise, Oslo ★ (NY)

Stallen, Oslo ★ (NY)

Sabi Omakase, Oslo ★ (NY)

Mon Oncle, Oslo ★ (NY)

Savage, Oslo ★ (NY)

K2, Stavanger ★ (NY)

Hot Shop, Oslo ★

Schlägergården, Oslo ★

Hyde, Oslo ★

Lysverket, Bergen ★

Under, Lindesnes ★

Bare, Bergen ★

Speilsalen, Trondheim ★

Fagn, Trondheim ★

Credo, Trondheim ★

Sabi Omakase, Stavanger ★

Statholdergaarden, Oslo ★

Kontrast, Oslo ★

God norsk service

Den første norske restauranten som fikk en utmerkelse under årets utdeling, var À l'aise, som fikk årets servicepris.

– Dette var helt uventet, og jeg er tatt med buksene nede, sa Mia Kondrup ta hun tok imot prisen fra norske Heidi Bjerkan, som driver Restaurant Credo i Trondheim og har en stjerne i guiden.

Michelin-guiden har publisert en egen årlig guide til de nordiske landene siden 2015. Fra før finnes det 14 norske restauranter med en eller flere stjerner i Michelingguiden. I fjor ble hele fire nye restauranter belønnet med en stjerne for første gang: Hot Shop Hyde og Bjørn Svenssons Schlägergården i Oslo, og Christopher Haatufts Lysverket i Bergen. Ulrik Jepsen har siden 2017 drevet restauranten À l'aise på Majorstuen i Oslo, og har nesten like lenge blitt spådd en stjerne i den prestisjefylte guiden – uten at spådommene så langt har gått i oppfyllelse.

Esben Holmboe Bang delte ut prisen som gikk til årets unge kokk, Jamari Kunnas ved Restaurant Demo i Helsingfors.

– Å være en ung kokk er ikke et glamorøst liv. Du står på kjøkkenet hele kvelden, det er viktig å glede seg over kvelden som dette, men også hverdagen. Vi får lov til å gjøre vidunderlige ting og gi folk fantastiske opplevelser. La oss finne stolthet og glede i hverdagen, sa han, som råd til dagens unge kokker.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.