Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vil gjøre tapssluk til gourmetdestinasjon

Tekst
Gourmetdestinasjon. Kokk og restauratør Trond Moi vil gjøre hjembygda Kvinesdal til gourmetdestinasjon. Foto: Jan Rune Eide

Gourmetdestinasjon. Kokk og restauratør Trond Moi vil gjøre hjembygda Kvinesdal til gourmetdestinasjon. Foto: Jan Rune Eide

Kokk og restauratør Trond Moi har hatt fire store drømmer. Nå går den fjerde i oppfyllelse: å drive et gourmethotell i hjembygda Kvinesdal.

– Kjærligheten til bygda er litt av grunnen til at jeg gjør dette, sier Trond Moi om hvorfor han har bestemt seg for å ta over driften til konferansehotellet Hotell Utsikten i Kvinesdal. The Bølgen&Moi Hotel åpner 9. oktober.

– Samtidig gjør jeg det på magefølelsen. Dette har jeg lyst til å gjøre. Det er drømmen om å drive et hotell og sette mitt personlige preg påd et. Jeg vil skape et hotell med sjel, med en baker som baker brød, folk som lager hjemmelaget syltetøy og produserer alt fra grunnen av, litt som bestemor fra Kvinesdal gjorde, sier han på telefonen til smak.no.

Med kunst og gourmetmat håper Trond Moi å gjøre Hotell Utsikten i Kvinesdal lønnsomt

Med kunst og gourmetmat håper Trond Moi å gjøre Hotell Utsikten i Kvinesdal lønnsomt

Fire drømmer

Da Trond Moi slo seg opp i norsk restaurantbransje på 1990-tallet, hadde han fire drømmer. En etter en har de gått i oppfyllelse. Åpne egen restaurant, check.  Drive restaurant i New York, check. Delikatessebutikk, check. New York-eventyret varte ikke lenge, men Bølgen og Moi-gruppen består i dag av syv restauranter i Norge. Nå lar Kvinesdal Sparebank ham overta driften av tapssluket Utsikten, og planen er å endre hotellet fra kjedepreget konferansehotell til en gourmetdestinasjon.

Siden han gikk i lære hos Michel Guerard i Frankrike på 1980-tallet sier han at han har ønsket å drive et sted som tar hånd om gjestene utover å gi dem noe å spise.

– I motsetning til hotellkjedene blir dette et hotell med restaurant der restaurant- og vindelen er det viktigste. Vi skal selvfølgelig gjøre mye med hotelldelen også. Hovedideen er at restauranthjerner har en annen måte å drive hotell på. Vi vil gjøre noe annerledes ut av frokosten, satse på en flott meny om kveldene, spennende søndagbuffet og spennende kokkekurshelger. Det blir som en restaurant hvor folk kan få overnatte.

 

Lær å lage Bølgen & Mois fiskesuppe her

 

Tapssluk

Hotell Utsikten, som har 90 rom, har vært vanskelig å få lønnsomt siden Kvinesdal Sparebank første gang overtok det tradisjonsrike hotellet i 2002. Både golfturister og konferansegjester har sviktet. At E39 er blitt lagt utenom Kvinesdal har heller ikke hjulpet på situasjonen. Etter en konkurs hos de forrige eierne i 2009 har Kvinesdal Sparebank igjen sittet med eierskapet til hotellet som har vært driftet av Kronengruppen i Rogaland siden 2012. På sikt kan det hende Bølgen&Moi også vil overta eierskapet. Foreløpig har de gått inn med et ikke-spesifisert "millionbeløp" for å gi et ekstra løft til det ganske nyrehabiliterte hotellet. Trond Moi lover også at han vil fylle hotellet med kunst på samme måte som han har gjort på sine andre spisesteder.

Det store spørsmålet er altså om gourmetmat og kunst vil klare å trekke nok gjester til å få hotellet i pluss.

– Jeg er ganske overbevist om det, sier Moi selv.

– Det er en trend, folk vil ha opplevelser og vil reise for å få opplevelsene. Hvis vi kan lever det de ønsker, tror jeg vi kan få økende omsetning og besøk.

Han sier svensker og dansker så langt har vært bedre til å etablere vellykekde matsteder i distriktene, men at nordmenn er blitt flinkere bare de siste ti årene, for eksempel med steder som Ørjan Johannessens Bekkjarvik og Arne Brimis Vianvang.

Fin utsikt. Nær Hotell Utsikten ligger også en golfbane

Fin utsikt. Nær Hotell Utsikten ligger også en golfbane

Lag Ørjan Johannessens piggvar

 

Kvinesdal - et spiskammers

– Folk har reist mye, og har mer lyst til å oppleve sitt eget land, sier Moi.

Planen er å servere så mye lokal eller kortreist mat som mulig til kjøkkenet som skal være tuftet på fransk matkultur ispedd norske tradisjoner. Moi sier han håper at Utsikten vil bli et sted der de lokale bøndene kommer med varene sine, og at han på sikt vil kunne skape muligheter også for dem: At en bonde kan få solgt alle gulrøttene sine til Mois restauranter og en annen selger alle oksene sine til ham,

– Kvinesdal er en liten plass, men med mye gode bønder som lager mye god mat. Bekkereinan lager skinke på pata negra-nivå, de har et godt utgangspunkt med en fantastisk gris som går ute og spiser hasselnøtter. Det er piggvar som blir produsert i Kvinesdal, det er et ordentlig spiskammers, sier han om sørvestlandsbygda.

 

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Les mer om mat og vin på Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.