Stjernekokken er tilbake i Stavanger

Tekst
Øyvind Næsheim sammen med Sous Chef Maina-Sophie Conil og restaurantsjef Eivind Bø Foto: Arne Bru Haug

Øyvind Næsheim sammen med Sous Chef Maina-Sophie Conil og restaurantsjef Eivind Bø Foto: Arne Bru Haug

Han har vært sjef for den anerkjente restaurantkjeden Nobu sine restauranter i Asia. På torsdag åpner Øyvind Næsheim sin egen restaurant, Kita, i hjembyen Stavanger.

- Vi har en liten seremoni i morgen, så åpner vi dørene på torsdag, forteller Næsheim på telefon til Smak.no mens han fileterer nyankommen fisk.

- Vent litt, jeg må bare legge fisken tilbake på kjøla. 

Øyvind Næsheim (35) har arbeidet for den anerkjente japanske kokken Nobu Matsuhisa i nesten 12 år, og ledet kjøkkenet på de nye restaurantene i Beijing, Hong Kong og Hawaii.

- Kan du fortelle litt om filosofien til den nye restauranten?

 - Jeg har lært utrolig mye av mine år i Asia, spesielt når det gjelder behandling og utnyttelse av råvarer. Jeg vil vise mangfoldet av japanske teknikker og smaker, med inspirasjon fra regionen rundt, kombinert med norske og nordiske råvarer. Vil selvsagt tilpasse oss til publikum i Stavanger, så det blir ikke et tradisjonelt japansk kjøkken. Vi kommer heller ikke til å servere sushi her på Kita, forteller Næsheim bestemt.

 - Hvilke råvarer kommer du til å benytte deg av?

 - Vi må utnytte mangfoldet i havet bedre enn det vi gjør i dag. Utfordringen er at det er få som driver med uvante arter, og fiskerne hiver stort sett det som ikke har kommersiell verdi over ripa. Nå arbeider vi med et par trålere som tar vare på det de vanligvis slenger, og gir det til oss. Hver uke får jeg sorter jeg ikke har sett, eller prøvd å lage mat med før. Så potensialet er enormt.

Les mer:Slik lager du piggvar som Bocuse d´Or vinner Ørjan Johannessen.

-  Blir det bare sjømat hele året?

 - Nei. Vi kommer til å bevege oss etter sesongene og servere det beste vi kan skaffe av lokale råvarer. Om sommeren, når sjømaten ikke er på sitt beste, vil menyen bestå av mer grønnsaker og kjøtt.

Kita vil ha 60 sitteplasser og ligge i de samme lokalene som Deja Vu i Magasin Blaa.

Deja Vu fortsetter som før, men etter klokken 19.00 gjøres lokalet om til Kita. Bardisken blir spiseplass, gardinene trekkes for, lysene dimmes.

Les mer:Dette er Spanias beste fiskerestaurant.

- Jeg hadde en god følelse om ta konseptet hjem etter å ha fått god tilbakemelding fra norske gjester på Nobu-restaurantene i Asia. Men jeg vil jo ikke kopiere. Det blir noe av den samme filosofien, men med nordiske råvarer og japanske smaker, forteller Øyvind Næsheim.

Kita vil være åpen fem dager i uken, fra tirsdag til lørdag.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk