Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Arts Restaurant mikser et stilfullt interiør med lettbente kunstfoto og klassisk kokekunst.

Arts Restaurant mikser et stilfullt interiør med lettbente kunstfoto og klassisk kokekunst.

Restaurantanmeldelse: Arts tar oss tilbake til jappetiden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Savner du Acqua ved broen mellom Aker Brygge og Tjuvholmen? Nå er guttastemningen tilbake på på Arts.

Det var nokså tidlig på kvelden. Det glimtet i klokker til en halv finansårslønn og kostbar bordeaux ble dekantert ved bordet. Steak frites til alle gutta på uteserveringen til Restaurant Arts, ved broen mellom Aker Brygge og Tjuvholmen.

Fakta: Arts Restaurant

Filipstad brygge 2, Oslo
Telefon: 21 65 11 00
artsrestaurant.no

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★★
Miljø: ★★★★★
Service: ★★★★
Pris: ★★★★
Totalt: 22

Kompetent mat og guttastemning.

Det var som et glimt av en svunnen tid, da stedet het Acqua og tiltrakk seg finansakrobater, meglere, svindlere og industriledere. Noen fikk skallen knust mot et toalett – eller var det omvendt – mens andre skrev avtaler på servietter. Medeiere havnet i fengsel for bedrageri, men det var hubaluba og fullt trøkk fra morgen til svært sen kveld. Acqua var legendarisk for sin tid, på samme vis som Lipp og Barock.

Det siste drøye tiåret har Oslo nok manglet et slikt sted. Dyre restauranter er det nok av, noen sugardaddyhuler rundt Solli plass og på Tjuvholmen har det også vært, men denne kombinasjonen har Oslo manglet i en del år: en litt ambisiøs meny, et ganske stilig lokale og guttastemning for den gamle finanseliten, menn som nå pusher 55–70.

Internasjonal betjening

Forrettene var mer enn kompetente. Ravioli med foie gras i en nydelig, fet saus med rause parmesanflak var overraskende godt, rett og slett med en kontinental flair. Tykkskåren carpaccio av tunfisk med trøffelvinaigrette og bringebær var både frisk, raus og velsmakende.

Kunsten på Arts Restaurant i Oslo kan være en munnfull.

Kunsten på Arts Restaurant i Oslo kan være en munnfull.

Hovmesteren var fra Sverige, servitørene fra Spania og Canada, mens maten skal være middelhavsinspirert. Det borger for god kvalitet i servicen, og få kjente ansikter fra Oslo-bransjen. Husets champagne fra budsjettprodusenten Didier Chopin gikk fint nok til forrettene.

Ved nabobordet snakket gutta fritt – og høyt – om hvor leie de var av å betale skatt, skikkelig leie altså, om Tesla-aksjen og – spøkefullt, tror vi – om kvaliteten på kjøpedamene på den siste festen.

Er par noen-og-hundre-millionærer hadde tatt med seg velpleide koner, og strenet inn i lokalet med stål i blikket og mot i ben og armer. Luftkyss ble tidsriktig utdelt fra de feminine.

15

Siden Arts ligger i et tidligere gallerilokale, er kunsttemaet påtagelig, med kunst til salgs fra galleriet. Denne måneden pryder Bjarne Melgaard veggene.

Likevel er det tv-serien «Exit» som er på alles lepper.

Klassisk kjøkken

Kveite, pent grillet på finsnittede juliennegrønnsaker, kom i en herlig vin jaune-saus som ga fylde og karakter. Det var en raus porsjon godhet, som ble fint paret med Meursault fra Bouchard, fra Arts' fine utvalg av kvalitetsvin på glass. Den var korrekt tilberedt, selv om vi foretrekker den én grad mer saftig.

Peppers entrecôte var også korrekt, med trøffelpuré og en duxelle på finhakket sopp og sjalottløk. Det er svært gode smaker sammen, med en overraskende liten mengde potetfries til.

Sympatisk priset kultvin er ikke noen selvfølge på noen vinliste, men en La Tannerie fra Carcassonne var en hyggelig overraskelse – og strålende til biffen, til en hyggelig pris.

Maten på Arts er klassisk og vellaget, som kveite, her med skalldyrskum og bønner.

Maten på Arts er klassisk og vellaget, som kveite, her med skalldyrskum og bønner.

Kalvekoteletten sto ennå ikke på menyen da vi anmeldte Arts Restaurant i Oslo.

Kalvekoteletten sto ennå ikke på menyen da vi anmeldte Arts Restaurant i Oslo.

Kjøkkenet er altså klassisk, og menyen egentlig ganske liten, med bare tre hovedretter: biff, kveite og lammekarré. I tillegg er det tre pastaretter: ravioli, carbonara og skalldyrpasta samt to «klassikere»: entrecôte og helstekt flyndre.

Tidløst for dype lommer

Desserter på rabarbra og jordbær i sesong var både vakre og velsmakende, med pene nok innslag av nøtter, sprø frø og sorbet til å være interessante og varierte.

Prisene er slett ikke uoverkommelige, dette er moderat Aker Brygge-pris, mens vinene er friskt priset. Vår to ganger tre retter med vin til, endte på 3000 kroner. Selv om Arts' ambisjoner virker mer økonomiske enn kulinariske, og uteserveringen dessverre ligger i skyggen på kvelden, er maten god. Kjøkkenet holder rettene interessante, og menyen og råvarene holder en god og tidløs kvalitet som passer vinkartet og drikkevanene til de med dype lommer og røslige representasjonskontoer godt.

Hvis man blander like deler fesjå og guttastemning inn i miksen, så er vi der. Igjen.

Arts Restaurant har tatt over gallerilokalet til Fineart ved inngangen til Tjuvholmen.

Arts Restaurant har tatt over gallerilokalet til Fineart ved inngangen til Tjuvholmen.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.