Hyttedrink med sjokolade, appelsin og røyksmak

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Lær å lage Bortenfors signaturdrink.

Kulturutveksling. Milena Grudzien er polsk, men lager en signaturdrink inspirert av norske skitradisjoner.

– Det er bare én person som ikke har likt Gull i munn, forteller barsjef Milena Grudzien om signaturdrinken Gull i munn.

Fakta:

Bortenfor

Brenneriveien 7, Oslo

– Jeg advarte henne om at den inneholdt en røykfylt skotsk whisky, som hun ikke likte, men hun skulle ha den likevel. Noen mennesker …

Polske Grudzien er barsjef på Oslo-baren Bortenfor. Den ligger vegg i vegg med konsertlokalet og utestedet Ingensteds, og har etter to år etablert seg som et sted å regne med i Brenneriveien, selv om Blå stadig er «storesøster». Med visse mellomrom arrangerer den koselige baren små konserter.

Det var en tidligere bartender, Tale Juul Vatn, som i sin tid komponerte cocktailen. Nå har den stått på barkartet i over ett år. Der andre drinker skiftes ut, har Gull i munn overlevd to barmenyer, og Grudzien ser ingen grunn til at den skal forsvinne neste gang heller.

<p>Vinterdrøm. Tenk Kvikk Lunsj, appelsin og peiskos etter skituren. Akkurat slik smaker Gull i munn.</p>

Vinterdrøm. Tenk Kvikk Lunsj, appelsin og peiskos etter skituren. Akkurat slik smaker Gull i munn.

– Vi får mye feedback fra gjester som er engstelige for at vi skal ta den av menyen, ler barsjefen.

Foreløpig kan hun berolige dem. Gull i munn blir værende. Grudzien kaller den en «stor og koselig drink».

– Se for deg at du har vært ute på skitur, at du har spist Kvikk Lunsj og appelsin og sitter foran peisen og slapper av med røyklukten i neseborene. Det er Gull i munn i et nøtteskall.

Sjekk ut: Alle tidligere signaturdrinker

At drinken er så erkenorsk – med både amerikansk bourbon og skotsk røkt whisky, vel å merke – har å gjøre med at Bortenfor på et tidspunkt tok mål av seg til å være en cocktailbar som i hovedsak benyttet norske eller norskproduserte ingredienser.

– Tanken var å gjenspeile kulturen, historien, eventyrskatten og så videre. Det gjør vi på et vis med Gull i munn, forteller barsjefen.

– Men vi måtte utvikle oss videre.

Tidligere var halvparten av drinkene på menyen basert på akevitt, mens det på seneste barkart kun er én akevittbasert drink, med det elegante navnet Flanør. Dette kan endre seg – men det som synes sikkert, er at Gull i munn vil overleve. Enkelte drinker lar seg ikke så lett fjerne.

-
+

Gull i munn

  • 4 clbourbon
  • 2 clAperol
  • 1 clLagavulin 16 Years Old (eller annen røkt skotsk whisky)
  • 3 clkaffe
  • 3 clsitronsaft
  • 2 clagavesirup
  • 3 dæsjer sjokoladebitter (kan sløyfes)
  • 4 cltonic
  • appelsinskall til pynt

Slik gjør du

  • Ha bourbon, Aperol, kaffe, sitron, agavesirup og sjokoladebitter i en shaker og rist godt.
  • Spray et tumblerglass med Lagavulin. Dobbeltsil over i glasset og hell tonic på toppen, før du rører forsiktig.
  • Du kan kaldbrygge kaffen, men vanlig nedkjølt filterkaffe går også bra. Du kan til nød bruke espresso, men da blir cocktailen vesentlig sterkere. I så fall bør du halvere mengden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk