Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du To rom og kjøkkens kamskjell

Tekst

Salget av To rom og kjøkkens kamskjell tok av da Gordon Ramsay hadde spist dem.

Den verdensberømte og stjernebehengte bøllekokken besøkte Trondheim ifjor høst, der han holdt inspirasjonsforedrag og ledet en stor bankett. 650 kamskjell var fisket opp ved Frøya for anledningen. Briten hadde aldri opplevd maken til kamskjell – hvert eneste ett var perfekt. Han fortsatte med å skryte av lokale trønderoster. Og som kronen på verket besøkte han brasseriet To rom og kjøkken. Vanligvis har det ikke åpent til lunsj, men nå fikk de ansatte fart på seg.

Kokk: Carina Merieau<br>Sted: To rom og kjøkken

Kokk: Carina Merieau<br>Sted: To rom og kjøkken

Kjøkkensjef Carina Merieau kunne ikke annet enn å lage noe av det de kan best – torsk fra den iskalde Nord-Atlanteren – og kamskjell til forrett. Hun gjorde som hun pleide.

Kokte kraft på blåskjell, sjalottløk, hvitvin og litt ingefær, fennikel, hvitløk og chili. Reduserte kraften og tilsatte fløte og smør. Snittet kamskjellene lett på toppen for et fint rutemønster og ekstra god stekeskorpe. Stekte muskelen kort tid på høy varme, til den fortsatt var litt rå i midten. Serverte med den delikate blåskjell-beurre blanc-sausen, jordskokkrem og syltet perleløk.

Etter kjendiskokkens besøk tok det helt av. Folk ringte fra inn- og utland, alle skulle ha kamskjellene. For hva skrev Gordon Ramsay på Facebook etter besøket hos Carina? «Fantastic food!»

Nett:toromogkjokken.no

 

Oppskrift på kamskjell med blåskjell-beurre blanc

Nok til 4 personer

Start med sausen:
3 dl blåskjellkraft
1 ss fløte
Salt og pepper
Sitronsaft
100–150 g smør

Reduser kraften til om lag 2 desiliter. Tilsett fløten. Pisk inn kaldt smør til sausen er passe tykk. Smak til sausen med salt, pepper og litt sitronsaft. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker, da skiller den seg.

4 kamskjell
Flaksalt og pepper
Raps- eller solsikkeolje
1 ss smør
Sitronsaft

Åpne skjellene, snitt musklene forsiktig på den ene siden – to veier – så det blir et rutemønster. Krydre lett med salt og pepper. Forvarm stekepannen til høy varme og ha i olje. Legg i kamskjellene med rutemønstret ned. Når stekeskorpen er gylden, ha i smør og klem i litt sitron. Øs det varme smøret over skjellene så den får litt varme på undersiden også. Dryss på litt flaksalt og server med beurre blanc, og gjerne litt jordskokkrem, grønn asparges og syltet løk.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.