Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Pingvinens lapskaus

Tekst

I lapskausen hviler bestemors sjel.

Kokk: Yngve Brakvatne Størdal <br> Sted: Pingvinen

Kokk: Yngve Brakvatne Størdal <br> Sted: Pingvinen

Du vet du er i Bergen når vinterregnet sveiper surt over vinduet til et hjemmekoselig lokale som minner om stuen til bestemor. Baren er oppkalt etter pingvinene på Akvariet. Her drikker gjestene gjerne det lokale ølet Fløien IPA fra 7 Fjell Bryggeri. De spiser kjøttkaker, fiskegrateng, raspeballer og plukkfisk, alt hjemmelaget. Men først og fremst spiser de lapskaus. På bordene brenner kubbelysene.

Kokken har navn etter et vann på Osterøy.

– Jeg er vokst opp med sånn mat, husmannskost, og det er hyggelig å lage den. Det tok tid før mine foreldre oppdaget pizza og taco, sier Yngve Brakvatne Størdal.

En del av gjestene er studenter, som har fått klippekort på Pingvinen i gave av foreldrene. Så mor og far kan være sikre på at de får seg noe skikkelig mat av og til. Baren får donasjoner fra stamgjester, som fine duker, lampetter og annet som går inn i stilen. Selv de tykke, grønne gardinene er sydd av en ekte, tyrkisk bestemor. Om sommeren byttes de ut med hvite blondegardiner.

Spørsmålet er om klippekortet kan brukes til øl?

pingvinen.no

Fakta:

LAPSKAUS

500 g saltet lammebog, salt svineknoke eller pinnekjøtt ◆ 1 laurbærblad ◆ 2 store bakepoteter ◆ 2 store gulrøtter ◆ ½ stor sellerirot ◆ 30 g purreløk/vårløk

▶ Ha kjøttet og laurbærblad i kjele med vann så det dekker. Kok opp og la småkoke til mørt, cirka to–tre timer. Mens kjøttet koker, skrelles, renses og kuttes grønnsakene i passe store biter. Når kjøttet er ferdig kokt, rens det og del i biter. Behold kokekraften. Kok grønnsakene unntatt purreløken i passe mengde kraft og tilsett kjøttet. Kok til alt er mørt, og ha finhakket purreløk på toppen.

Nok til 3–4 personer

Les mer om mat og vin på Smak.no

Se også:
NY SERIE: Eyvind Hellstrøms franske favoritter. Først ute er østers.

SKIGUIDEN: La Grave i de franske alpene er en moderne skiklassiker.

KOM I FORM: Johan Kaggestad maner til å holde tempoet nede - og fettforbrenningen oppe.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.