Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Rødt som tyttebær. – Når vi får fart på markedet, er det ikke nok epler i Hardanger, sier eplebonde og siderprodusent Olav Bleie.

Rødt som tyttebær. – Når vi får fart på markedet, er det ikke nok epler i Hardanger, sier eplebonde og siderprodusent Olav Bleie.

Han lager sideren som ble utsolgt på polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Vikebygd

Eplebonde Olav Bleie la doktorgradsstudiene på hyllen for å gjenreise familiegårdens eplesider.

Himmelen henger tung og grå over kald sjø og fortsatt grønne fjellsider punktsatt med gamle trehus i hvitt og hardangerrødt. Eplebonde og siderprodusent Olav Bleie (35) står ved gårdshuset på Bleie gård.

– Min visjon er at når du hører ordet Hardanger, tenker du først på sider, og så på fjord og fjell, sier eplebonde og siderprodusent Olav Bleie.

Alle eplene som ikke er perfekte nok til å selges i butikk som spiseeple, skal bli til 40.000 liter sider under merket Alde sider – dobbelt så mye som i fjor.

Stor salgsøkning

Siden i fjor har Vinmonopolet økt sideromsetningen med 75 prosent, ifølge kategorisjef for øl, Idar Sørensen. Aldri har nordmenn kjøpt mer håndverkssider enn nå.

– Det er en økt bevissthet rundt hva ekte sider er, sier Sørensen.

Fakta: Sider

Vinmonopolets salg av eplesider har økt med 75 prosent det seneste året.

– Vi har fått flere og flere henvendelser, folk vil bruke det som aperitiff, det finnes deilig, norsk sider du kan bruke istedenfor cava og prosecco, og det er veldig fokus på det som er norsk, sier han.

Epler vokser over hele Norge, og det er fritt frem for å presse saften og gjære den til sider. Men Hardanger er den eneste regionen der sideren er beskyttet av spesifikke regler.

Og her, rett utenfor Odda, har Bleie-familien dyrket frukt og laget sider i hundrevis av år. Nylig la Olav Bleie doktorgradsstudiene i kjemi på hyllen til fordel for å gjenreise gårdens tradisjoner som siderprodusent.

Gamle tradisjoner

Eplene kom til Hardanger med munkene på slutten av 1200-tallet. Det milde klimaet og de lange, lyse dagene ga fantastiske vekstvilkår for frukt i et område der fjellsidene var bratte og gårdene små.

Fortsatt kommer 40 prosent av norsk frukt fra gårdene rundt denne sørligste av de lange, norske fjordene. Og der det er frukt, er det også brygging.

Alle gårder i Hardanger har på et eller annet tidspunkt brygget sider. Men bortsett fra en kort periode rundt forrige århundreskifte, har sideren vært til bruk for gårdens egne folk og kanskje kjente som kom forbi.

Slik var det også på Bleie. Den korte storhetstiden for kommersiell Hardangersider ble avløst av forbuds- og krigstid. Og da freden kom, var etterspørselen etter frisk frukt så stor at alt gikk unna til ferskkonsum, sylting og safting.

I låvens navn. Sideren produseres i låven på Bleie gård.

I låvens navn. Sideren produseres i låven på Bleie gård.

Endret mentalitet

Sider ble noe bøndene selv satte på gården, og delte med familie og venner. Olav Bleie lette som tenåring gjennom kjelleren på siderjakt.

– Da var det ikke sånn at det var for smaken vi lette etter det, sier han.

Som student i Bergen ble han derimot mer interessert i kvalitet, og var med på laget da en gjeng fra Bergen produserte Krunesider, den første norske sideren som havnet i Vinmonopolets hyller.

– Mentaliteten har endret seg noe vanvittig de seneste 15 årene. Tidlig på 2000-tallet drakk folk øl basert på bylojalitet. Ti år senere, når du kommer inn på en pub i en tilfeldig by og spør om en øl, spør de deg hva slags øl du vil ha. Folk er interessert i å prøve noe nytt, og er ikke minst villige til å betale for det, sier han.

Ulendt. Eplene vokser så bratt at alle må høstes for hånd.

Ulendt. Eplene vokser så bratt at alle må høstes for hånd.

Laboratoriet. Olav Bleie la kjemistudiene på hylla for å lage eplesider på familiegården.

Laboratoriet. Olav Bleie la kjemistudiene på hylla for å lage eplesider på familiegården.

I seg selv nok. Den friske smaken av eple fungerer godt som aperitiff.

I seg selv nok. Den friske smaken av eple fungerer godt som aperitiff.

Kom fra Finnmark

Ved å bruke kjemikunnskapene sine syntes han at han fikk god smak på sideren allerede første året. Sideren havnet på utesteder i Bergen, og året etter tok Vinmonopolet inn Alde sider i sitt sortiment.

Nå er sideren blitt så populær at den er mangelvare. Polhyllene var tomme for Alde-sider i juni. Resten solgte Bleie på gårdsutsalget som åpnet i sommer.

– Folk ville ikke bare ha én flaske, men en kasse eller tre. Det toppet seg i fellesferien. Jeg har ikke engang skilt, men folk greide å finne det, sier han.

Bleies siderideal er en sider der frukten, eplenes sarte aromastoffer, får spille hovedrollen. Sukker tilsetter han for å gi sideren litt mer fylde, ikke nødvendigvis gjøre den søt.

– Discovery gir veldig fin lukt, aroma gir en veldig fyldig smaksprofil, og gravenstein har en fin syrekomponent, sier han om hvorfor han gjærer hver eplesort i separate tanker for så å blande dem sammen til ferdig sider.

Han håper antallet siderprodusenter vil doble seg i løpet av få år.

– Det er et veldig stort marked. Når vi får fart på det, er det ikke nok epler i Hardanger.

Ikke at det bekymrer ham.

– Vi kan fint doble produksjonen. Vi kan bare bruke noen av de enda brattere bakkene som folk lurer på om er lønnsomme nå fordi de er litt tungdrevne. Jeg ser ikke vekk fra at hvis dette slår om seg, så planter vi trær i de bratte brotene de vi ikke har sett noe før.

Foreløpig produserer Olav Bleie bare eplesider. Men nede i bryggeriet eksperimenterer han også med gårdens plommer.

Foreløpig produserer Olav Bleie bare eplesider. Men nede i bryggeriet eksperimenterer han også med gårdens plommer.

Test av norske sidere som finnes på Vinmonopolet
av Merete Bø

89

Navn: Åkre Gard Edel Eplesider 2016

Produsent: Åkre Gard , Vestland , Norge

Pris: 154,70 Varenummer: 3602001 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Åkre AS

Beskjeden duft med hint av gjær og blomster. Frisk syre på smak med en delikat og lang eplekarakter. Tørr finish med en virkelig flott balanse og konsentrasjon. MB

88

Navn: Balholm Cider Økologisk

Produsent: Ciderhuset , Vestland , Norge

Pris: 119,50 Varenummer: 2109602 Midlertidig utsolgt, Importør: Balholm AS

Krydret eplepreg på duft med innslag av gul kjernefrukt, ciderkjeller, gjær og blomster. Harmonisk på smak med en frisk og lett moden eplekarakter. Lett og balansert med en lang avslutning med en frisk syre. Tørr og lett bitter i finish. MB

87

Navn: Alde Eplesider 2017

Produsent: Alde Sider , Hordaland , Norge

Pris: 149,90 Varenummer: 5895501 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: LaMarc Wines AS

Dufter av eplemos med hint av gjær og gule steinfrukter. Delikat og fersk frukt med en fin eplekarakter og tørr samtidig fruktig utgang. Ren og fin. MB

87

Navn: Musserende Rosé Sider 2016

Produsent: Egge Gård , Viken , Norge

Pris: 169,90 Varenummer: 539601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Egge Gård AS

Laget av epler og bringebær laget etter champagnemetoden. Dufter av bringebær og blomster. Frisk og spenstig syre og en delikat frukt på smak kombinert med en flott balansert alkohol på 11 prosent. Fruktig og tørr. MB

87

Navn: Balholm Emma Sprudlande cider med eple og stikkelsbær

Produsent: Balholm , Vestland , Norge

Pris: 149,90 Varenummer: 6861201 Utenfor sortiment, Importør: Balholm AS

Dufter av bakte epler og lær. Heftig frisk frisk syre og en knusktørr og lang sprudlende utgang. Knusktørr finish. Perfekt aperitiff. MB

87

Navn: Balholm Handverk Cider med humle

Produsent: Balholm , Vestland , Norge

Pris: 114,90 Varenummer: 2848002 Bestillingsutvalget, Importør: Balholm AS

Dufter av sitrus, lime og hyllebærblomst med hint av grønne epler. Frisk syre og en lett delikat frukt med en tørr utgang. Bra lengde. MB

85

Navn: Hardangersider Dronning sider 2016

Produsent: Hardanger Saft og Ciderfabrikk , Hordaland , Norge

Pris: 350,70 Varenummer: 3474205 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hardanger saft og siderfabrikk

Floral duft med hint av eplekart. Fin fylde på smak med en balansert sødme og en noe emmen eplekarakter. Frisk syre og tydelige tørrstoff i finish. MB

85

Navn: Egge Gård Liersider 2016

Produsent: Egge Gård , Viken , Norge

Pris: 175,00 Varenummer: 5581701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: ABC-Wines AS

Dufter av modne epler, gjær og blomster. Rik lett moden frukt på smak med en tanke sødme med balansert syre og lang tørr utgang. Fin fylde og tørrhet. MB

85

Navn: Balholm Cider med malt

Produsent: Balholm , Vestland , Norge

Pris: 114,20 Varenummer: 2848102 Bestillingsutvalget, Importør: Balholm AS

Dufter av eple, tre, blomster og et lett krydret maltpreg. Tørr og frisk eplefrukt på smak med et lett maltpreg. Fyldig mousse og en tørr og lett syrlig avslutning. Mellomting mellom eplesider og øl. MB

82

Navn: Hakastad Sider Gravenstein 2015

Produsent: Ulvik Frukt & Cideri , Hardanger , Norge

Pris: 129,10 Varenummer: 9988501 Utenfor sortiment, Importør: Ulvik Frukt & Cideri

Dufter av søt eplemost og bakte epler. Lett og moden frukt på smak med en tydelig syre og balansert sødme. Tørr utgang. MB

83

Navn: Lotherus Sider

Produsent: Alde Sider , Vestland , Norge

Pris: 179,90 Varenummer: 7385601 Basisutvalget, Importør: LaMarc Wines AS

Dufter av gul kjernefrukt og blomster. Lett og eplepreget frukt på smak med en svak mandelkarakter. Lett sødme og tydelig tørrstoff i finish. MB

81

Navn: Hardangersider Tradisjonell 2016

Produsent: Hardanger Saft og Ciderfabrikk , Hordaland , Norge

Pris: 144,20 Varenummer: 4428201 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hardanger saft og siderfabrikk

Duft av søte epler og pære med hint av såpe. Grei fylde og et friskt eplepreg med en balansert syre. MB

81

Navn: Hardanger Sider Sprudlande 2016

Produsent: Hardanger Saft og Ciderfabrikk , Hordaland , Norge

Pris: 149,70 Varenummer: 4631001 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hardanger saft og siderfabrikk

Dufter av tørt gress og gule epler. Fyldig og lett sødmefull på smak med en lett tørr finish. Enkel og grei. MB

81

Navn: Hardangersider Trolltunga 2016

Produsent: Hardanger Saft og Ciderfabrikk , Vestland , Norge

Pris: 79,40 Varenummer: 3419702 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hardanger saft og siderfabrikk

Duft av pærekompott og eplemost med hint av mandel. Fyldig og rik med en fin konsentrasjon og balansert sødme. Mangler litt på duft og i utgang. MB

80

Navn: Hardanger Sider Kvasshovden 2016

Produsent: Hardanger Saft og Ciderfabrikk , Hordaland , Norge

Pris: 149,20 Varenummer: 5177301 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hardanger Saft og Siderfabrikk

Dufter av bakte epler med hint av blomster. Lett eplekarakter på smak med en balansert syre, lette bobler og en tørr avslutning. Noe enkel. MB

79

Navn: Hakastad Sider Tradisjon 2014

Produsent: Ulvik Frukt & Cideri , Hordaland , Norge

Pris: 141,90 Varenummer: 1654901 Utenfor sortiment, Importør: Cask AS

Floral duft med hint av gul kjernefrukt. Bløt og lett emmen moden frukt med en tørr utgang og balansert sødme. Bitter finish. MB