Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
En liten buzz. Produsenter av drikkevarer som er alkoholfrie eller har lavt alkoholnivå er blitt en større del av markedet, og spås å øke i årene som kommer. – Mange liker den lille buzzen, og vil holde på den så lenge som mulig, sier bartender Anne Maurseth.

En liten buzz. Produsenter av drikkevarer som er alkoholfrie eller har lavt alkoholnivå er blitt en større del av markedet, og spås å øke i årene som kommer. – Mange liker den lille buzzen, og vil holde på den så lenge som mulig, sier bartender Anne Maurseth.

Barsjefens fem beste drinker med lite alkohol

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Pandemien har forandret norske drikkevaner.

– Desember klinger ikke utelukkende positivt i mine ører.

Anne Maurseth (33), barsjef ved nyåpnede The Conservatory i Bjørvika, trekker på smilebåndet.

Hun har lang erfaring som bartender, fra puber i London til oslosteder som Fisk og Vilt, Nummer 19, Pigalle – og sist ved Andre til høyre ved Youngstorget. Formodentlig har hun sett det meste og det verste utelivet i Oslo kan by på når nettene blir lange og kulden setter inn.

Men i år som i fjor blir nok julebordsesongen en heller avstumpet affære, sammenlignet med tidligere tider.

– Det handler kanskje mest om at det i julebordsesongen er et høyt konsum av alkohol, blant mennesker som til vanlig ikke nødvendigvis drikker så mye, sier hun.

– Samtidig er det på et vis mer fortjent nå, mange er nok mer sulten på sosial omgang og fest enn vi har vært tidligere.

Fakta: Anne Maurseth

Barsjef ved Maaemo-eide The Conservatory i Bjørvika.

Født i 1988.

Bartender med erfaring fra blant annet Fisk og Vilt, Nummer 19, Khartoum Contemporary Art og Pigalle.

Har drevet baren Andre til høyre i Youngskvartalet.

Hjemme best

Mens salgstallene til Vinmonopolet skjøt i været da nedstengningen var på sitt mest gjennomgripende, er produsenter av drikkevarer som er alkoholfrie eller har lavt alkoholnivå, blitt en litt større del av markedsandelen.

Dette er en trend som spås å øke de neste årene.

Samtidig meldte Statistisk sentralbyrå at andelen unge i alderen 16 til 24 år – fornuftighetsgenerasjonen – som tidligere oppga å ha drukket alkohol ukentlig, falt fra mars 2020 til mars 2021. Allerede i fjor sommer skrev livsstilsmagasinet GQ at nedstengningen og velværetrenden har fått mange alkoholprodusenter til å tenke nytt, mot alternativer med lavere alkoholnivå.

– Trenden med drinker med lavt alkoholnivå har vært her i noen år allerede, og jeg ser ingen grunn til at den skal forsvinne med det første, sier Maurseth.

– Mange liker den lille buzzen, og vil holde på den så lenge som mulig. Nå vil man kanskje sitte hjemme hos noen og ha en god samtale, i stedet for å gå fra ett utested til et annet. Man er kanskje også blitt flinkere til å nyte alkohol hjemme – før, under og etter middag.

Mer smak

I kombinasjon med et måltid, er en tynn cocktail bedre egnet enn en stivere variant, mener bartenderveteranen.

– Der en høy alkoholprosent vil trekke ut smaker og gjøre dem tydeligere, har den også en tendens til å bedøve smaksløkene. Det er vanskelig å kjenne nyansene i en god vin etter å ha drukket en sterk og intens whisky, sier hun.

– Drikker man cocktailer med lavere alkoholprosent, vil man kunne smake mer over lengre tid, sier Maurseth.

Fem tynne drinker i julestrien:

-
+

Jule-Cosmopolitan

  • 2 clAperol
  • 4 cltranebærjuice
  • 3 cllime
  • 1.5 cljulesirup (se egen oppskrift)

– En klassisk Cosmopolitan er alkoholsterk. Bitterheten fra tranebærjuicen kommer frem fordi det er mye vodka i den, men for å jukse seg frem til det, kan bitterstoffene i aperolen hjelpe deg på vei. Tranebær er dessuten litt høytidspreget, og vanlig i blant annet kalkunstuffing.

Slik gjør du:

  • Ha alle ingredienser i en cocktailshaker (eller syltetøyglass med skrulokk), fyll opp med is og shake hardt i cirka 15 sekunder.
  • Bruk en tesil og en hawthorne og dobbeltsil blandingen over i et martiniglass.
Les også:
-
+

Alkoholfri French 75

  • 4 clferskpresset sitron
  • 2 clsukkerlake
  • topp opp med Copenhagen Sparkling Tea (Blå)

– French 75 er en superklassisk champagnecocktail, som har en viss nyttårsstemning over seg. Jeg jobbet meg gjennom hele alkoholfrihyllen på Vinmonopolet under pandemien, og har valgt å bruke en musserende te i denne.

Slik gjør du:

  • Ha sitron og sukkerlake i en shaker, og fyll opp med is.
  • Rist hardt ved å holde på både bunn og topp, til du hører isen knuse, cirka 15 sekunder.
  • Bruk en tesil og en hawthorne (sil til cocktailshaker), og dobbeltsil blandingen over i et champagneglass.

Dette er en helt alkoholfri variant, men det finnes andre varianter på Vinmonopolet av Copenhagen Sparkling Tea med alkohol.

Les også:
-
+

Hvitvin- og eplegløgg

  • 1 lrimelig hvitvin
  • 1 leplejuice av høy kvalitet
  • 1 dlsukker
  • 2 stkkanelstenger
  • 5 stkgrønn kardemomme
  • 5 stknellikspiker
  • 5 stkskiver fersk ingefær
  • skall av 1 appelsin
  • skall av 1 sitron
  • 3 stkstjerneanis

– Her har jeg byttet ut spriten med eplejuice, som gir en friskere gløgg med mye mindre alkohol.

Slik gjør du:

  • Ha alle krydderiene i en varm kjele, og la de bli lett ristet.
  • Ta så kjelen av komfyren, og hell over hvitvin og sukker. Denne blandingen kan gjerne stå til neste dag.
  • Før servering har du eplejuicen i blandingen av vin og krydder.
  • Varm opp og server.
Les også:
-
+

Eggnog

  • 6 stkstore egg (separert plomme og eggehvite)
  • 1 kopp sukker
  • 1 liten klype salt
  • 3 kopper helmelk
  • 2 kopper kremfløte
  • 1 kopp mørk rom
  • 1 kopp brandy

– Eggnog er en litt guilty drink, som nesten kan sammenlignes med flytende, hjemmelaget iskrem – mange av de samme komponentene går igjen. Denne funker også alkoholfri, men man kan også dytte ganske mye alkohol i den. Når man begynte å bruke egg i drinker sent på 1800-tallet, var det brandy og rom man brukte, for det var det man fikk tak i. Den er ikke så vanskelig å lage, man må bare ha en håndmikser – eller hjulvisp, om man vil.

Slik gjør du:

  • Begynn med å piske sammen sukker, eggeplommer og salt.
  • Ha deretter forsiktig melk og fløte i blandingen.
  • Dekk til bollen, og sett i kjøleskapet i minst to timer.
  • Rett før den skal serveres, piskes eggehvitene stive, og blandes forsiktig inn med det andre.
  • Vær sjenerøs med muskatnøtt på toppen!

Les også:
-
+

Klementin Sour

  • 4 clferskpresset klementinjuice
  • 2 clsitronjuice
  • 1 cljulesirup
  • 2 clEverleaf Forest (kan sløyfes)
  • 2 cleggehvite

– Min bestemor har lært meg magien som skjer mellom sitrus og stjerneanis. Hun lager en helt fantastisk appelsinsalat med stjerneanis i julen. Å lage en sour-variant ga mening. Everleaf Forest er en bitter, alkoholfri aperitivo som jeg synes er en av de beste alkoholfrie som er tilgjengelig. Den har masse safran i seg, og gir et helhetlig smaksbilde – bare syre eller sødme kan føles endimensjonalt. Man kan droppe Everleaf og heller ha i litt safran, og om man vil bruke gin i, er det heller ikke feil.

Slik gjør du:

Her kan man alltids tilføre mer hvis man vil, som for eksempel gin

  • Ha alle ingredienser i en cocktailshaker, men ingen is.
  • Shake hardt i gode 15–20 sekunder – dette gjøres for å få et fint skum til drinken.
  • Ha deretter i is, og shake igjen.
  • Bruk en tesil for å dobbeltsil drinken over i et passende cocktailglass.
  • Pynt med stjerneanis og eventuelt bitterdråper på toppen.
Les også:
-
+

Julesirup

  • 1.5 lvann
  • 2 kgsukker
  • 10 ghel svart pepper
  • 6 stkstjerneanis
  • 4 stkkanelstenger
  • 5 ggrønn kardemomme
  • 2 stktørket rød chili
  • 5 stklaurbærblad
  • 10 stknellikspiker
  • skall av 1 appelsin

– Dette er en kryddersirup jeg har brukt i mange år, og til mye forskjellig. Kanel og nellik, samt kardemomme, gir unektelig en smak av jul, mens chilien gir et lite sting som nesten er litt forfriskende i julestrien. Denne har nesten uendelig holdbarhet på glassflaske, og jeg bruker den året rundt – selv om høst og vinter er den perfekte kombinasjonen.

Slik gjør du:

  • Ha alle krydderiene i en kjele, og rist på middels varme til det ryker lett og duften sprer seg i rommet. De må ikke svi, men tåler litt varme.
  • Tilsett vannet i kjelen, og la det få et kjapt oppkok.
  • Skru ned varmen, og hell i sukkeret. Kan røres om forsiktig, men la den stå i fred på lav varme til sukkeret er helt oppløst.
  • Sil av krydderiene, og hell over på glassflasker.
  • Den har nesten uendelig holdbarhet.
Les også:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.