Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En lang kveld over grytene – og litt magi

Tekst

Vil du få varsel hver gang Joachim Åkerstrøm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Mange muligheter. Hver rett kommer med alternativer til ­ingredienser og andre nyttige tips. Både murg makhani og lam curry er retter som enkelt kan gjøres veganske eller vegetariske.

Mange muligheter. Hver rett kommer med alternativer til ­ingredienser og andre nyttige tips. Både murg makhani og lam curry er retter som enkelt kan gjøres veganske eller vegetariske.

D2s anmelder tester den indiske kokeboken «Masalamagic».

Enkelte ganger priser jeg meg lykkelig over å ha en kjøkkenvifte som synger på siste verset, og et kjøkken som er passelig lite. Som for eksempel når jeg for første gang steker indisk krydder i en jernpanne med litt hjemmelagd ghee, og lukten brer seg.

Niru Kumra har skrevet kokeboken «Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken». Kumras visjon er å gjøre indisk mattradisjon like kjent som pizza, pasta og taco – også gjennom bedriften Masalamagic, som arrangerer matkurs, driver catering og har en egen serie produkter og krydder.

Nå tror jeg mange både har hørt om og smakt indisk mat. Selv har jeg flere bøker fulle av indiske oppskrifter, men har allikevel aldri kommet ordentlig i gang. Det har vært mye eksperimentering med pizza og pasta, og elementer fra det meksikanske kjøkken er allerede så godt innarbeidet at de blander seg i daglige middager enten jeg vil eller ikke. Men indisk … Det var denne dørstokkmila, da.

Boken starter med en kjapp innføring i sentrale ingredienser i indisk matlaging og en liten innføring i selve matlagingen. De litt over 20 sidene kombinerer tabeller, tekst og bilder, og er en grei introduksjon til indisk mat, om enn noe kort. Bildene er flotte, og «Masalamagic» får et ekstra pluss i margen for at alle rettene har illustrerende bilder. Hver oppskrift følges av tips, bruksmåter og alternativer til grønnsaker eller lignende.

En del av krydderne fantes på kjøkkenet fra før, andre hadde jeg aldri sett snurten av. Det måtte handles. Du finner mye i nærbutikken, spesielt hvis du er så heldig å ha en grønnsakshandler med eksotisk krydder i nærheten, men enkelte ingredienser var vanskeligere å oppdrive.

En del av krydderne fantes på kjøkkenet fra før, andre hadde jeg aldri sett snurten av

Fakta: Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken

Kokebok

Forfatter: Niru Kumra
Cappelen Damm
209 sider

Kokken: Nira Kumra holder kurs, arrangerer mat- og kulturreiser og selger produkter gjennom Masala Magic. Dette er hennes andre kokebok om indisk mat.

Hvorfor denne boken: Deilig indisk mat på hjemmekjøkkenet med mulighet for enklere løsninger. Godt utvalg av både vegetar- og kjøttretter.

Vanskelighetsgrad: Dette er oppskrifter på retter de fleste kan sette på spisebordet.

Prøv oppskriften: Hvorfor ikke slå til med en klassiker? Lam curry med ris, chutney og hjemmelaget nan.

Overmot og matmagi

Planen for kvelden var klar: smelte smør på lav varme i litt under en time, så vi til slutt skulle sitte igjen med ghee, en grunnbjelke i indisk matlaging. Sette deig til nanbrød, en nydelig brødtype hvor væsken hovedsakelig består av olje og kefir. Og avslutte med å vende kylling i marinade. Deretter skulle kvelden nytes med hyggelig prat, drikke og litt pusling ved grytene når det passet seg. I stedet skled ting fort ut. Når du først kjøper inn matvarer fra et verdenshjørne som ikke nødvendigvis er overrepresentert i spiskammeret, så blir det gjerne litt ekstra varer. Vi lot oss forlede av indisk matmagi og kastet oss hodestups ut i oppskriftene. Plutselig var det ikke lenger en håndfull retter som skulle lages, men et lite dusin. Det ble noen timer ekstra over grytene.

Les også:

Plommer fikk kose seg i gryten og ble til slutt en nydelig plommechutney. En virkelig deilig lammecurry fikk følge av en vegetarrett med hodekål og erter. Det er flere gode risretter i boken, men valget falt på en kokosris med peanøtter, chili og spisskummen. Vi ga oss selvfølgelig ikke. Kyllingen endte opp i en silkemyk, men kanskje litt tynn butter chicken-gryterett. Mangopureen ble fordelt på mangois og mangolimonade, de siste krydderne på kjøkkenbenken ble en litt stram krydderlimonade. Til slutt: en indisk gatematvariant basert på kefir og yoghurt, som satt som en kule.

Tid for ettertanke

Utvalget i boken er spennende og variert, men hvorfor finnes det ikke en basisoppskrift på krydderblandingene garam masala og chaat masala, som er gjengangere både i boken og i det indiske kjøkken? I stedet krydres oppskriftene med Masalamagics egne blandinger.

Tankene går til kokebokutgivelser fra 50-tallet, som «Øtker's oppskriftbok» og «Moderne baking: Freias håndbok i baking med bakepulver», som hadde til hensikt å introdusere nye ingredienser og teknikker. Niru Kumras ønske om å tilgjengeliggjøre indisk matlaging for folk på norske kjøkken er absolutt på sin plass. Og det at hun på ingen måte legger skjul på at man finner Masalamagics egne krydderblandinger i butikken, gjør det kanskje lettere å komme i gang – men det hadde vært fint å få grunnoppskriftene i boken.

* (Vilkår)