Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Om noe oppleves som heslig, kommer an på hvilken kultur en kommer fra

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Maur på sprit. Nordic Food Labs samarbeid med The Cambridge Distillery har resultert i maur som svever i en sfære av gin.

Maur på sprit. Nordic Food Labs samarbeid med The Cambridge Distillery har resultert i maur som svever i en sfære av gin.

Matorganisasjonen Nordic Food Lab ønsker insektene velkommen til bords.

– Vi er de som vet mest om insekter i forhold til gastronomi, sier Roberto Flore, sjef i matorganisasjonen Nordic Food Lab.

I 2008 sjøsatte René Redzepi, kokk på den danske stjernerestauranten Noma, en husbåt i havnen i København. Det ble starten på et eksperimentelt kjøkken, et laboratorium: Hva kunne spises, og i hvilke kombinasjoner? Og dernest: Hvordan kunne maten best frembringes? Alt kokkene fant ut i båten, skulle være tilgjengelig for alle.

Fakta: «On Eating Insects: Essays, Stories and Recipes»

Bok om Nordic Food Labs arbeid med insekter som mat, inkludert oppskrifter.

Utgis på Phaidon i mai.

nordicfoodlab.org

I 2012 begynte Nordic Food Lab for alvor å eksperimentere med insekter. I dag har Redzepi forlatt prosjektet, og Flore har i stedet fått med seg avdelingen for matvitenskap ved Universitetet i København.

– Phaidon-boken er bare ett av resultatene av vårt lange insektprosjekt på laboratoriet.

Boken er ifølge Flore delt i tre: en presentasjon av laboratoriet, en presentasjon av prosjektene de har gjort, og til sist en bolk med oppskrifter.

Heslig

– Jeg tror ikke insekter vil ta over for kjøtt eller andre proteinkilder, men det vil være et viktig supplement, sier Flore.

Han forteller at vi kjenner til rundt 2000 spiselige insekter, og at det er gjengs mat for mennesker verden over.

Skogmiks. Retten «The Vision of the Forest» kommer med rådyrhjerte, vinterkarse, sopp og bregner.

Skogmiks. Retten «The Vision of the Forest» kommer med rådyrhjerte, vinterkarse, sopp og bregner.

– Insekter er en naturlig del av kostholdet til oss mennesker. Vi har vært i Afrika, Australia, Asia, Sør-Amerika, Europa – på hjemstedet mitt Sardinia, som er kjent for ost med larver i – og vi har reist til Norge, der vi utforsket maur.

Arbeidet med å utvikle ny mat handler ikke bare om å reise rundt og smake på ulike insekter, det handler vel så mye om å forstå de ulike kulturene.

– Hvis ikke blir dette en ny måte å kolonisere på. Om noe oppleves som heslig, kommer an på hvilken kultur en kommer fra. Pluss egne preferanser, selvsagt. Jeg elsker alle insektene ut fra de unike kvalitetene hvert og ett av dem har, sier Flore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.