Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

På under fem minutter er salaten ferdig

Tekst
Foto

Med sommeren kommer ferske, lekre rødbeter. Sylt rødbeter, så er salaten alltid klar

Rødbeter er en stor favoritt fra grønnsakuniverset til Bokbacka-kokk Simon Weinberg. Utover sommeren kommer sesongens første, små rødbeter på plass i butikkhyllene. De kan bakes, kokes eller raspes rå. Men siden Weinberg liker å sylte, og liker alt som er lettvint om sommeren, kjøper han fem kilo av de røde rotgrønnsakene og lar dem få en tur i sur-søt lake.

Trener du utholdenhetstrening i sommer?Her er oppskrifter som gir deg rikelig med gode karbohydrater.

– Jeg koker dem litt først, så slår jeg på en varm syltelake, sier Weinberg.

Med rødbeter på glass går det lynraskt å få en salat på bordet.

– På under fem minutter er salaten ferdig. God fetaost, oliven, mandler og syltede hyllebærkapers blir en god vegatarsalat eller godt tilbehør til grillmat, sier Simon Weinberg.

Artikkel fortsetter under annonsen

De “falske kapersene” er en smart måte å bruke svarthyll på når den er avblomstret. Store, hvite blomsterklaser blir til små bær som kan legges i salt eller søt lake. Kokken bruker mammas oppskrift, hjemme i Skåne har de sterke tradisjoner for bruk av den aromatiske blomsten.

–Hyllebærkapers er litt mer fruktige i smaken. De holder seg i årevis, sier Weinberg og studerer glasset med kapersen, – denne er åtte år gammel – jo eldre, jo bedre!

Salaten får sødme, syre og jordaktig smak fra de syltede rødbetene, salt fra kapersen, knas fra mandlene, salt og fylde fra osten, syre fra balsamico. Urter må med - det hele toppes med grønn karse. En eksplosjon av smaker på en sommerdag.

Her er Simon Weinbergs oppskrift på rødbetsalat med falsk hyllebærkapers:

-
+

Syltet rødbet

  • 12 stkmellomstore rødbeter
  • 400 gsukker
  • 400 ghvitvinseddik
  • 400 gvann
  • 2 stkstjerneanis
  • 4 stklaurbærblad
  • 6 stkhvite pepperkorn
  • 1 stkpepperot i tynne skiver

Hyllebærkapers

  • 2 dlgrønne hyllebær
  • 1 dlgrovt salt
  • 1 dl12 % eddik
  • 4 dlvann
  • 1.5 sssukker

Salaten

  • rødbetene
  • 250 gfetaost av god kvalitet
  • 100 gmandler
  • olivenolje
  • svart pepper
  • fingersalt
  • balsamicoeddik
  • 1 stkpakke karse
  • 4 ssnedlagte hyllebær (alternativt kapers)

La stå i romtemperatur til det har kjølnet. Oppbevares svalt.

Hell over i rene, varme, små sylteglass, sett på lokk og oppbevar svalt.

Del rødbeter og fetaost i grove biter og bland sammen alle ingredienser.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.