Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Søte amerikanske klassikere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Søtstatene. Brownies, bananpudding og chocolate chip cookies er enkle å lage – enklere enn mange tror, ifølge Angela Taliaferro.

Søtstatene. Brownies, bananpudding og chocolate chip cookies er enkle å lage – enklere enn mange tror, ifølge Angela Taliaferro.

En dessert og to amerikanske kaker som er så enkle at selv barn kan lage dem.

– Jeg ler meg i hjel når jeg ser hvor mye folk betaler for cookies på kafé. Hadde folk visst hvor enkle de er å lage, hadde de heller laget dem selv, sier Angela Taliaferro.

Det er bare ett problem med cookies, ifølge den amerikanske innehaveren av Texas Barbecue Café: De er altfor gode. Under bakingen kan enkelte komme til å oppføre seg som det raggete, kakegumlende kakemonsteret på barne-tv-programmet «Sesam Stasjon».

– Cookie-baking kan ofte ende med ingen cookies, fordi det er så lett å spise opp all den gode deigen, ler Taliaferro.

Cookies, brownies og bananpudding tilhører ikke bare sørstatene i USA, men er helamerikanske retter. Oppskriftene er så enkle at småbarn godt kan hjelpe til.

– Cookies er noe nesten alle amerikanere får være med å lage i barndommen, sier Taliaferro.

Amerikanernes favoritt, chocolate chip cookies, ble til ved et uhell på 1930-tallet. Damen som oppfant dem, antok at sjokoladebitene hun puttet i deigen, skulle smelte i ovnen og gjøre småkakene brune. I stedet ble småkakene fylt med bløte sjokoladebiter som smelter i munnen. Som kakemonsteret sier: om nom nom!

Brun suksess

Bananpudding er barnas favoritt; brownies en sjokoladekake som serveres i kvadratiske firkanter, gjerne med iskrem eller bær. Også denne kaken er resultat av et uhell. Det sies at noen å glemte å tilsette bakepulver i sjokoladekakerøren, og ut av stekeovnen kom en flat og klissete kake.

– Det er mange amerikanske kaker som egentlig er mislykkede paier. Man har sagt: «Ja ja, paideigen funket ikke, men vi putter den i ovnen likevel og ser hva som skjer.»

En undersøkelse fra 2015 viste at amerikanere spiser en cookie om dagen. For å begrense overvekt blant barn, begynte kakemonsteret – som i 36 sesonger hadde levd utelukkende på cookies – å synge sanger om kakemoderasjon og fruktspising.

– Amerikanske desserter er generelt for søte. For amerikanerne også. Men amerikanere er så hektet på sukker at de ikke forstår at en dessert ikke behøver å være så søt. Når jeg lager ting med halvert sukkermengde hjemme i USA, skjønner de at en faktisk kan smake smakene – og ikke bare sukker, sier Taliaferro.

-
+

Cookies

  • 100 gbrunt sukker
  • 100 gsukker
  • 160 gsmør
  • 1 stkegg
  • 230 ghvetemel
  • 0.5 tsnatron
  • 0.5 tssalt
  • 270 ghakket sjokolade i småbiter
  • ristede pekan- eller valnøtter (valgfritt)

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader. 
  • Bland alt sukker og smør til en masse i en kjøkkenmaskin, ikke for lenge – kun til smørklumpene er borte. 
  • Tilsett egg, skrap bollen slik at alle ingrediensene er med, og bland igjen. 
  • Tilsett mel, natron og salt, skrap bollen og tilsett sjokoladebiter. 
  • Del deigen i kuler. For små cookies: 1 teskje. Store: 1 spiseskje. Viktig: Ikke press kulene flate, det skjer naturlig når de stekes i ovnen. Legg kulene på et bakepapir på stekebrett, og stek i ovnen. 
  • Steketiden avhenger av størrelsen. Ekte amerikanere liker sine cookies myke i midten og sprø i kantene. De skal være litt bløte i midten når du tar dem ut av ovnen, men ikke klissete.
  • Avkjøl på brettet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Brownies

  • 125 gsmør
  • 200 gmørk eller lys sjokolade
  • 2 sskakaopulver
  • 3 stkegg
  • 200 gsukker
  • 0.5 tsvaniljesukker
  • 145 ghvetemel (eventuelt havre eller bokhvete)

Slik gjør du

  • Smelt smør i en gryte. Tilsett sjokoladen. Ta av varmen når alt er smeltet, rør inn kakaopulveret og avkjøl.
  • Bland egg, sukker og vaniljesukker godt sammen i en bolle. 
  • Sett ovnen på 180 grader. Bruk en langpanne på cirka 30 x 22 cm. Dekk hele formen med aluminiumsfolie.
  • Hell sjokoladeblandingen over i eggeblandingen. Rør godt, og tilsett melet. Viktig: Ikke rør for mye, kun til melet er rørt inn. Ønsker du å ha ekstra sjokoladebiter inni, tilsetter du disse og rører to ganger. 
  • Hell blandingen i formen. Valgfritt strø: sjokolade, nøtter. 
  • Stek i 22 minutter. Stikk en tannpirker i kaken, når den kommer ut nesten ren, er kaken ferdig.
  • Avkjøl og del i firkanter.
-
+

Bananpudding

  • 45 gmaisenna (eller 55 g om du ønsker en fastere pudding
  • 150 gsukker
  • 0.25 tssalt
  • 750 mghelmelk
  • 4 stkeggeplommer
  • frø fra 1 vaniljestang
  • Kornmo-kjekts eller annen kjeks
  • 2 stkmodne bananer

Slik gjør du

  • Bland maisenna, sukker og salt i en gryte. Spe på med melk og rør. Tilsett eggeplommene og til slutt vaniljefrøene. 
  • Sett gryten på middels varme og kok opp. Rør ofte så puddingen ikke brenner seg fast. Når den har begynt å småkoke, rør godt og kok i 1 minutt til.
  • Ta av varmen og legg plastfolie på toppen av puddingen. Press ut luften. La puddingen avkjøles til den nesten når romtemperatur.
  • Knus kjeksen i ertestore biter. Sett frem seks begre eller kopper. Kutt bananene i små biter og rør dem inn i puddingen. Fyll begrene lagvis med pudding og kjeks. Begynn og avslutt med kjeks. 
  • Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet. Spises avkjølt samme dag.