Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Stor test av 19 julegløgg med og uten alkohol.

Stor test av 19 julegløgg med og uten alkohol.

Dette er den beste julegløggen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Fra sure sokker og hostesaft til herlig julekrydder og frukt – vår test av 19 julegløgg med og uten alkohol tok oss via dype smaksavgrunner til enkelte høydepunkter.

Over hele Europa varmer folk vin og sider og krydrer den med nellik, kanel, stjerneanis og andre godsaker når kulden kryper på. Gløgg er Skandinavias svar på glühwein, vin chaud og mulled wine, og i stor grad en julegreie.

Fakta: Gløgg

  • Skandinavias versjon av varm, krydret vin.
  • Gjerne forsterket med ukrydret brennevin, og tilsatt «varme» kryddere som nellik, kanel og stjerneanis.
  • Finnes også alkoholfri.
  • Har mye til felles med tysk glühwein, fransk vin chaud og engelsk mulled wine.

Tradisjonelt er gløgg vinbasert – gjerne skjerpet opp med litt ukrydret sprit – og julekrydder som kanel, kardemomme, nellik, appelsinskall, rosiner og hakkede mandler. Men i et land der gløgg-gryten har en plass både på kontoret og i julehandelen, er alkoholfri gløgg også vanlig – og de fleste tyr til Tomtegløgg uten å tenke over at det finnes alternativer.

For det gjør det. Vi testet 19 typer gløgg kjøpt i dagligvarekjeder, delikatessebutikker og på Vinmonopolet, både med og uten alkohol.

En del av gløggene skal tynnes ut med vann, andre skal drikkes ufortynnet, men felles for de fleste er at de skal drikkes varme.

Gløgg i balanse

Målet var å finne en gløgg med god smak av julekrydder, men som holder balansen i krysningspunktet mellom sødme, syre og krydder, og – hvis den var vinbasert – har godt integrert alkohol. Gløgg serveres ofte som velkomstdrink og aperitiff i julen, men gjør ikke nødvendigvis maten som kommer etter noen tjeneste. Vi fant likevel et par alternativer som er akseptable til nettopp det.

Resten var søt drikke med varierende grad av kryddersmak, ofte dårlig integrert alkohol og enten for lav eller ubalansert syre.

Ringi eplegløgg

75 cl
79,60 kroner
8 poeng

Klar, konkret og typeriktig smak av kokt eple. God friskhet, balansert sødme og ganske balansert krydder. Egnet som aperitiff.

Madam Køhlers rabarbragløgg

70 cl
199 kroner
7 poeng

Fantastisk duft av kanelstang og rabarbra. Frisk syre som gjør den behagelig å drikke, men mer smak av sommer enn jul. Passer bedre som aperitiff enn de fleste andre gløgger. Har både ok med krydder og balansert sødme og friskhet. Passer som aperitiff.

Hovelsrud gløgg fra Helgøya

1 liter
199 kroner
6 poeng

God duft. Frisk og forholdsvis tørr, god smak, balansert på sukker med frisk syre. Savner mer krydderpreg, dette smaker mest syrlig eplegrøt.

Drit forbanna Lys isgløgg

50cl
169 kroner
6 poeng

Skarp duft av svette, sadel, kummin og varm lakrisrot på en uheldig måte. Bedre smak enn duft, men smaker Kongen av Danmark-drops i flytende form. Fint krydderpreg, er ikke for søt, har en friskhet og holder smakskurven.

Lerum julegløgg av eple og solbær

70cl
50,90 kroner
5 poeng

God lukt av nybakte vørterbrød og anis, men smaker av bitter anis og furunål. Laget med solbær og eple. Solbæret forsvinner. Har frisk syre, men anispreget er ikke helt heldig. Pluss for friskhet og lengde.

Egge Gård Eplegløgg med plomme

75 cl
88,90 kroner
4 poeng

Duft av oksiderte epler, plommestein og noe medisinalt. Litt oksidativt preg. Heftig syrestruktur. Bitre tørrstoffer i utgangen, veldig lite krydderpreg på smak, mer på duft. Balansert sødme, men syren tar litt overhånd. Ikke behagelig å drikke i lengden.

Tomtegløgg - Den originale

0,5 liter
76,50 kroner
4 poeng

Ok duft av nellik, gjenkjennelig smak med preg av papp, svisker og rosiner.

Blossa Glögg alkoholfri

75cl
41,10 kroner
4 poeng

Duft av kanel og nellik. Bitter, flat og emmen smak, som utvannet saft med kryddersmak. Ingen bismak, bare litt platt.

Tomtegløgg - Ekstra kryddersmak

1l
76,50 kroner
3 poeng

Duft av nyhugd bjørkeved, peisrøyk og vanilje. Litt mye vaniljeessens og bitter nellikspiker på smak, som å tygge på ved. Dette blir for mye, ingen har lyst på en slurk til.

Jacobs krydret gløgg

75cl
57,10 kroner
3 poeng

Duft av medisinskap. Smak av hostesaft, sedertre, bark, kamfer og sigar. Smaker gammeldags medisin.

Jacobs eplegløgg

75cl
57,10 kroner
3 poeng

Mer duft av furunål enn eple. Medisinal smak av møllkuler. I overkant søtt, mangler litt friskhet og smak av eple.

Røyland gård hjemmelaget gløgg

35cl
129 kroner
2 poeng

Lukt av tåfis og sure ullsokker i gummistøvler med et hint av kirsebær. Bedre smak enn duft, mest tyttebær og gummikirsebær og lite krydder. Smaker bare varm saft.

***

GLØGG MED ALKOHOL:

Hellstrøm gløgg

75cl
164,90 kroner
7 poeng

Intens duft av eukalyptus, sedertre og kanel. Mye mer balansert på smak, god vinsmak med integrert alkohol, fyldig lengde og fint balansert sødme mot syre.

Blossa Starkvinsglögg di Limone

75cl
148,90 kroner
6 poeng

Duft og smak som oppvarmet limoncello uten sprit. Balansert i alkoholen. Er søt, men frisk og tilfører noe helt annet til gløggfloraen. Kan passe som aperitiff.

Trestjärnig guld Blossa 21%

50cl
149,90 kroner
4 poeng

Duft og smak av varm portvin som blir hul på smak av brennevinsinnholdet. Fint balansert krydder og sødme, men brennevinet tar overhånd og river i nesen. Noe bedre uten oppvarming.

Herregårdsgløgg

75cl
129,90 kroner
4 poeng

Lite duft, mest av alkohol og kanel. Smak av dårlig vin og bitre tanniner, emmen fruktkarakter og rosinpreg.

Saturnus økologisk Vingløgg

75cl
124 kroner
4 poeng

Duft av musk og herreparfyme. Parfymert smak, mye bitre tørrstoffer, ganske søt. Alkoholen er fint integrert, men gløggen smaker for mye parfyme.

Blossa ekologisk vinglögg

75cl
119,90 kroner
3 poeng

Litt mye duft av alkohol, som «Tomtegløgg på sprit». Dårlig rødvin og litt krydder. Emmen og har for mye bittertoner til å være behagelig. Alkoholen er ikke spesielt godt integrert.

Vinfabriken Ekologisk Starkvinsglögg

75cl
145 kroner
3 poeng

Svak, litt udefinerbar duft av krydder og syrlige bær. Ganske søt. Mangler ryggrad og en udelikat, bitter kryddersmak trekker ned.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.