Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Røverkjøp fra Rhône

Tekst
Maxime Graillot sammen med sin far Alain Graillot. Foto:Gunnar Lier

Maxime Graillot sammen med sin far Alain Graillot. Foto:Gunnar Lier

Far og sønn Graillot lager noen av Rhônes beste vinkjøp.

Få produsenter lager en mer stilsikker rødvin enn den tidligere forretningsmannen fra Paris, Alain Graillot. Med en bakgrunn som salgsmann av sprøytemidler til jordbruket, er det litt paradoksalt at han i dag er en økologisk druedyrker.

– Min forrige jobb gjorde det lettere for meg å bestemme hvilken type jordbruk jeg ville drive med, har han tidligere fortalt til Smak.

En ny start

Da han rundet 40 år, hadde han fått nok av bylivet og satte kursen mot landsbygden, målrettet og fast bestemt på at han skulle lage vin av syrahdruer, etter at han hadde forelsket seg i vinene til Guigal og Grippat på 80-tallet.

– Min første årgang lagde jeg i 1985, mine gamle venner i Paris trodde jeg var blitt gal, mens her i Crozes møtte jeg sunn skepsis blant mine naboer.

De første druene kom fra leide vinmarker, senere var han så heldig å få kjøpe den gamle eiendommen i Chêne Verts, hvor alle vinmarkene befinner seg rundt gården. I 1989 bygde han nye produksjonslokaler og vinkjeller, og vi kunne for alvor begynne å produsere.

I dag eier han 21 hektar i Crozes-Hermitage, hvorav 2,5 er plantet med de hvite druene marsanne og rousanne. I tillegg har han 1,5 hektar i Saint-Joseph, mens rosinen i pølsa er de 0,1 hektarene med vinmark han eier i Hermitage. Det begrensede arealet av den sistnevnte gjør at det er nærmest umulig å komme over en flaske. Hans toppvin som er lettere å få tak i, heter La Guiraude, oppkalt etter bestevennens eiendom i Sør-Frankrike. Den blir kun laget i gode årganger og baserer seg på en utvelgelse av de beste fatene.

Les om myteomspunnet Châteauneuf-du-Pape: Klart for mesternes mester 

Generasjonsskiftet

For 11 år siden fikk Alain selskap av sin eldste sønn Maxime. Han hadde som yngre ingen interesse for vin, men etter som årene gikk, bestemte han seg for å vandre i farens fotspor. Etter endt vinutdannelse fra Dijon kjøpte han 6,5 hektar i landsbyen Beaumont-Monteux, og startet sitt eget firma Domaine des Lises hjemme på familiegården.

Nå er det Maxime som lager begge familiefirmaenes viner, siden Alain er offisielt pensjonert. Selv om han fortsatt arbeider som vinkonsulent for andre firmaer, i tillegg til et vinprosjekt i Marokko.

Begge vinene ligger på gamle eikefat, til Lises vinene kjøper jeg brukte fat fra Domaine de la Romanée-Conti og Dujac i Burgund. Des Lises-vinene er mer reduktive, og jeg bruker bare 20 prosent hele drueklaser. På Graillot-vinene bruker vi 100 prosent hele klaser, og det er med på å gjøre dem mer tradisjonelle og mer oksidative, har Maxime tidligere uttalt til Smak.

Og det er en stor forskjell på vinene, mens Lises er fruktige, florlette og delikate, er Graillot mer rustikke og maskuline. Hva som er best er ikke lett å si, det blir vel sånn at noen foretrekker sønnen, mens andre faren.

Nå er Graillots Crozes-Hermitage fra 2013 tilgjengelig i Polets bestillingsutvalg. Til den nette sum av 239 kroner utgjør den det beste kjøpet man kan gjøre i Nord-Rhôen for øyeblikket.

De beste vinene til høstens viltkjøtt

Druetyveri til 400.000 kroner 

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.