Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Min far mener 2015 er bedre enn den legendariske 1971-årgangen.

Tekst
Klaus Peter Keller i sin nyanskaffet plott i vinmarken Kirchspiel som kalles liebesnest. Oppkalt etter den lille bunkeren der, fylt av inngraverte kjærlighetserklæringer.
             Foto: Merete Bø

Klaus Peter Keller i sin nyanskaffet plott i vinmarken Kirchspiel som kalles liebesnest. Oppkalt etter den lille bunkeren der, fylt av inngraverte kjærlighetserklæringer. Foto: Merete Bø

På fredag kommer to av Klaus Peter Kellers toppviner - sammen med en rekke andre fabelaktige rieslinger.

På fredag lanseres en rekke toppviner fra regioner som Rheingau, Mosel og Rheinhessen. På toppen troner vinene fra Klaus Peter Keller og Phillip Wittmann - i tillegg til Katherina Wechsler. De to førstnevnte lager vin fra noen av Rheinhessens aller beste vinmarker som grosses gëwachs Morstein, Kirchspiel og Hübacker. Og nå blir alle tilgjengelig i Polets bestillingsutvalg.
Keller selv er full av lovord om den allerede legendariske 2015-årgangen.

Lær mer om riesling her

- Den første delen av 2015 var det veldig tørr, noe som resulterte i tykt drueskall, og utrolig friske og rene druer, sier Klaus Peter Keller.

- I tillegg gav årgangen oss høy syre og krystallklare aromaer, min far mener 2015 er bedre enn den legendariske 1971-årgangen. Og sjelden har jeg sett bedre most i kjelleren, enn det jeg gjorde i fjor.

- Et godt eksempel på årgangens kvalitet og presisjon er at det er første gang vinmarken Hipping har laget en trockenbeerenauslese på 115 år. Sist gang var i 1900.

I tillegg til Rheinhessens fremste kommer det en rekke flotte utgaver fra Mosel, da særlig fra Dr. Loosen. Hans tørre toppviner som alle blir lansert på fredag, viser at det ikke alltid må være restsødme i hvitvinene fra Mosel for å gjøre dem balanserte.

Kabinettsekretær Ernst Loosen

I tillegg leverer Johannes Leitz fra Rheingau igjen på toppnivå med sine beste vinmarker i årgang 2015.

– Statistikken forteller at 2015 var den tørreste og varmeste årgangen på lenge, enda varmere og tørrere enn 2003, forteller Johannes Leitz fra Rheingau.

Gjennomgående høye temperaturer i vinmarkene fører generelt til høyere fotosyntese, høyere mostvekt, høyere alkohol og lavere syre. Men dette skjedde altså ikke i 2015.

– Det er også derfor jeg kaller det en mirakelårgang, forteller Johannes Leitz, og legger til:

– I vinmarkene så det ut som i et «normalt» år. Plantene var grønne og friske. Været forandret seg også i september og vi fikk en etterlengtet dose av regn. Det ble kjøligere utover høsten. Det var som om druene ble plassert i et kjøleskap.

BESTE KJØP:

92

Navn: Riesling Schweisströpfchen 2015

Produsent: K. Wechsler , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 202,90 Varenummer: 6863201 Midlertidig utsolgt, Importør: Blend Wines AS

Duft av tropisk frukt, søte grønne epler og krydret fersken. Uhyre saftig og frisk på smak med en fersk og sødmefull frukt. Tørrende mineraler og flott syre i finish. Elegant og perfekt balansert riesling. BDK

91

Navn: Wolfer Sonnenaly Riesling kabinett 2015

Produsent: Weiser-Künstler , Mosel , Tyskland

Pris: 229,90 Varenummer: 5657001 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winemoods AS

Frisk og sødmefull frukt på duft. Grapefrukt, blomster og mineraler. Intens syre på smak med en fersk og ren fruktkarakter. Lang fersk utgang. Utrolig flott kabinett med en heftig syrestruktur. BDK

85

Navn: Hexamer Riesling vom roten Sandstein BiB 2014

Produsent: Weing. Hexamer , Nahe , Tyskland

Pris: 419,90 Varenummer: 6879906 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Record Vinimport AS

Mineralsk duft med hint av flint og epler. Lett moden og bløt mineralsk frukt på smak med en frisk syre og en lang og tørr fersk finish. Pen finish. Flott Bib. MB

Amerikanske toppviner

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.